"מגן ולא ייראה" ו"סמוי מן העין" הן שתי אמירות המאפיינות את השב"כ, שהוכיח שהוא אחד מארגוני הביון הטובים בעולם. לוחם בשב"כ זוכה להילחם באחת היחידות הלוחמות המובחרות. מבצעי החילוץ ההרואיים בלב עזה מעידים שמפקדי ולוחמי הארגון הם אמיצים, בעלי תעוזה וראויים לכל שבח. מאז 7 באוקטובר חוזרים ומזכירים את "טקילה", אחת היחידות המבצעיות המיוחדות של שירות הביטחון הכללי, אך לארגון יש יחידות מבצעיות נוספות, שלא נחשפו ושהשתיקה יפה להן.
הארגון, שהיה שותף למחדל של 7 באוקטובר, התאושש במהירות. הוא כשל ולא התריע על מה שנראה אז סמוי מהעין בעזה, אף שבחדרי המבצעים של השירות נדלקו נורות אדומות, היו מי שבחרו להתעלם מהן. השב"כ התאושש במהירות, והוכיח שאין ארגון ביון טוב ממנו בהפעלת סוכנים ובתחקור שבויים בשטח. את החקירות עורכים חוקרים מיומנים של השירות, שנלווים לכוחות צה"ל ומשיגים מידע חיוני בזמן אמת. חייהם של לוחמים רבים ניצלו בזכות מידע שסיפקו חוקרי השב"כ תוך כדי תנועה בשטח, כשהם לא מוותרים על שום פרט ומתדרכים את הכוחות היכן הוכנו להם מארבים והיכן הוטמנו מטעני נפץ.
ההכשרה קיבלו הרכזים ולוחמי השטח באולפן ללימוד ערבית של השב"כ. אין בית ספר ללימודי ערבית בארץ ובעולם שמשתווה לו. אחת הדמויות המקצועיות, שזכורה לרבים מלוחמי השירות, היא תקווה, אחותו של בכיר לשעבר בארגון, שהייתה בעברה מנהלת האולפן. מי שהיו תלמידיה מעידים על היותה מורה מעולה. תקווה, מורה צנועה כבת 70, מלמדת עד היום ערבית, ורבים מהקרובים אליה לא יודעים על מקום עבודתה ועל תרומתה הגדולה לשב"כ ולמדינה.
היא הקדישה שנים רבות ללמד דורות רבים של לוחמי שב"כ. בוגרי האולפן בערבית מזכירים ביראה את שמו של סא"ל עמנואל מורנו ז"ל, קצין בסיירת מטכ"ל, שהוא החייל הראשון בתולדות צה"ל שתמונתו אסורה בפרסום גם לאחר מותו. מורנו ז"ל היה אחד המורים באולפן בערבית. תלמידים שנתקלו בקשיים בלימודי השפה הערבית זכו לתגבור של מורים פרטיים, וסא"ל מורנו ז"ל היה אחד מהם.
גיא חן, לשעבר רכז בשב"כ, מאפשר לנו בספרו המרתק, "מחאבראת: איש שב"כ ומקורותיו החשאיים בלב הטרור", הצצה נדירה לאולפן הסודי ללימודי ערבית. "המתחם שמור ומאובטח, ובו כיתות לימוד, חצר גדולה עם פינות ישיבה, וגדר גבוהה שמקיפה אותו ואינה מאפשרת לאנשים מבחוץ להבחין מה קורה בפנים. בתוך האולפן תמונה גדלה של הכעבה, וסביבה אלפי מתפללים לבושים לבן. בתוך האולפן מקדמים את פנינו שלטים בערבית, שאיש מאיתנו לא מבין את תוכנם, תלויים כמעט בכל פינה. אני מחפש שלטים בעברית ואיני מוצא, כאילו מישהו רוצה למחוק מאיתנו את השפה העברית, או לפחות לדחוק אותה החוצה."
לפני שחן הצטרף ללימודי הערבית באולפן השב"כ, הוא ידע לומר רק ארבעה משפטים: "פתח את תא המטען", "תביא את תעודת הזהות", "כבה את המנוע" ו"עצור או שאני יורה בך". אלה הם משפטים שכל קצין וחייל ששירתו ביהודה ושומרון יודעים לומר. שנה אחר כך הוא כבר ידע לקרוא ולכתוב, הוא משוחח בערבית ובקיא ברזי האסלאם ובתרבות הערבית.
הוא מספר על הרגע המרגש שבו הוא אמור לעשות שימוש בכל מה שלמד. "במהלך התקופה הלחוצה רכז שב"כ ותיק צמוד אליי ומפקח עליי מקרוב, הוא לא רק ילמד ויחנוך אותי, אלא גם יעמיד בפניי משימה מורכבת, יעניק לי ציונים ויחליט אם אני מתאים להיות איש שטח."
לימודי האולפן בערבית הם רק חלק קטן מההכשרה אשר לה זוכים לוחמי השירות. חן מעיד כי לאחר סיום תקופת האולפן לערבית הוא התחיל את ההכשרה המודיעינית - לימודים עיוניים ומעשיים, שבמהלכם למד לחשוב, לתכנן ולפעול כאיש מודיעין.
גיא חן לא ישכח את היום שבו החל את עבודתו כרכז שב"כ. "נעצר לידי ג'יפ צבאי, והנהג מזמין אותי לעלות לרכב. 'אתה גיא?', הוא שואל אותי. 'כן', אני משיב לו. 'אני אבו עומר', הוא מציג את עצמו ולוחץ את ידי. 'תקרא לי רק אבו עומר בנוכחות הפלסטינים'. 'נצטרך למצוא לך כינוי. חשבת על משהו?', הוא שואל. 'אבו נור', אני משיב מיד, ומעניק לעצמי את הכינוי ששימש את דני, דודי מצד אמי, במהלך השירות הצבאי שלו כקצין בלבנון."
בשב"כ לא מסתפקים רק בכך שמכשירים את הלוחמים להיטמע בלב אוכלוסייה ערבית עוינת מבלי שייחשפו. המבצע לחילוצם של חטופים מעזה, שבמהלכו שוחררו משבי חמאס בו־זמנית ארבעה חטופים, שנכלאו במקומות סמוכים, הוכיח את יכולתם המבצעית הגבוהה של לוחמי הארגון. על פי פרסומים, הם שכרו דירת מסתור בקרבת מקום החילוץ, יצאו לרחובות הסמוכים לדירה, ערכו קניות ונטמעו בלב האוכלוסייה הערבית בעזה, מבלי שעוררו חשד. זמן קצר אחרי הפעולה המוצלחת התיר השב"כ לפרסם צילום סטילס בודד, שבו נראו אמצעי האיפור שהביאו הלוחמים לדירת המסתור. זאת לא הפעם הראשונה שלוחמי השב"כ נטמעים בקרב אוכלוסייה ערבית מבלי לעורר חשד. מבצעים נועזים, מעבר לכל דמיון, יישארו חסויים עוד שנים רבות, כמו שמותיהם של הלוחמים האלמונים שעושים מלאכת קודש ללא חשיפה וללא יחסי ציבור.