תוצאה אחת שהבחירות לנשיאות בארה"ב בשבוע הבא יניבו תהיה דומה, בין שדונלד טראמפ ינצח ובין שקמלה האריס תיבחר. בתחום אחד לא יהיה הבדל משמעותי אם את הבית הלבן יאכלסו טראמפ או האריס. זהו תחום חשוב וחיוני לא רק לארה"ב, אלא גם ובעיקר לעולם החופשי. הצפוי משני המועמדים בתחום זה איננו מעודד. ליתר דיוק, הוא מדאיג ומטריד.
הכוונה למדיניות החוץ של ארה"ב, למעמדה כמעצמת־על ראשונה, להשפעתה ולנוכחותה של וושינגטון המדינית כמובילה בזירה העולמית. זה לא מקרי ששני המועמדים, טראמפ ובמיוחד האריס, כמעט לא מתייחסים לסוגיית מדיניות החוץ של ארה"ב בנאומיהם ובגל הראיונות שנתנו לאחרונה לאמצעי התקשורת.
נכון שזה לא בדיוק נושא שמעניין את הבוחרים האמריקאים, והוא לא מופיע אפילו בתחתית סדר העדיפויות והשיקולים של המצביעים. עובדה זאת איננה מפחיתה כמלוא הנימה מהחשיבות ומהמרכזיות של ארה"ב כמעצמת־על, מעוז הדמוקרטיה וחופש האדם.
גם אם האזרח האמריקאי הממוצע - ליתר דיוק, גם פוליטיקאים, ובמיוחד רפובליקנים - אינו אוהב את מעמדה של ארה"ב כשוטר של העולם, זהו מעמד שרודף את אמריקה ונצמד אליה באופן בלתי מחיק. טראמפ אמר משהו בנושא מדיניות החוץ האמריקאית, שרק חשף וגילה את עומק בורותו וחוסר הבנתו את הנושא. הוא הבטיח כי אם ייבחר כנשיא, הוא יזנח, יפקיר וינטוש את בעלות הברית. על הצהרה זאת הגיב ה"ניו יורק טיימס" בכותרת "האמינו לו".
על אף העובדה שגם טראמפ וגם האריס אינם כשירים ומסוגלים כנשיאים לעסוק במדיניות החוץ, קיים הבדל משמעותי ביניהם. טראמפ פשוט שונא את העולם החיצוני, מתעב את הארגונים העולמיים, לועג ובז במוצהר ובמופגן לאו"ם ולבריתות כמו נאט"ו או האיחוד האירופי. להאריס, לעומת זאת, פשוט אין שום ניסיון, שום ידע, שום הכרה בתחום כמו מדיניות חוץ. בשפת הרחוב אומרים - היא לא יודעת מה זה. "ההבדל הזה הוא קריטי", אמר בשיחה ל"מעריב" סגן ראש משלחת מערבית באו"ם. "את השנאה של טראמפ למעצמות המערב ולארגונים בינלאומיים אי אפשר לשנות. את חוסר הניסיון והידע של האריס בתחום הזה יוכלו למלא - אם תיבחר כנשיאה - שרים, יועצים ומומחים", אמר והוסיף בנימה עגומה: "זאת לא נחמה גדולה".
היעדר ההתייחסות לצפוי בתחום מדיניות החוץ בקמפיינים של שני המועמדים לנשיאות שובר את הנהלים המוקפדים בשיחות עם שגרירים ודיפלומטים בכירים במטה הראשי של האו"ם בניו יורק, שלא לדבר ולא להגיב, וחלילה לא לגלות התערבות בענייניה הפנימיים של ארה"ב, במיוחד לא בתקופת ערב בחירות.
בכל שיחה, תגובה ואמירה במפגש מקרי במסדרונות האו"ם או בשיחת טלפון, עולה ונשמעת, באופן ברור, חרדה מפני ארבע שנים של כהונת נשיא או נשיאה חדשים בבית הלבן. "לשניהם אין מושג במשמעות של מעמדה של ארה"ב כמעצמת־על משפיעה ומובילה בזירה העולמית ומה נדרש מנשיא לשמור ולהבטיח מעמד זה", אמר סגן ראש משלחת מערבית, דיפלומט ותיק ומוערך. "הנשיא ג'ו ביידן שיקם באופן ראוי לציון את מעמדה של אמריקה. אני מאוד חושש לגורל המעמד הזה אחרי שנדע מי יהיה יורשו בבית הלבן".
בשיחות עם דיפלומטים הם מזכירים את מהלכיו של טראמפ כנשיא והתנהלותו מול ונגד ארגונים ומוסדות עולמיים. "הוא (טראמפ) כבר היה מוכן פרקטית לפרוש מנאט"ו ולנטוש את האיחוד האירופי", הזכיר דיפלומט ותיק ובכיר, "והוא אומר במפורש כי יעשה זאת אם ייבחר".
בשיחה אחרת עם סגן ראש משלחת מערבית הזכיר האיש את התנהגותו של טראמפ מול וכלפי ראשי מעצמות המערב. "הוא חיזר והתגאה ביחסי אהבה, כפי שהגדיר זאת, עם העריץ המנודה של קוריאה הצפונית קים ג'ונג־און. הוא נסע אליו והצטלם איתו, אך זלזל במופגן והעליב את הקנצלרית לשעבר של גרמניה אנגלה מרקל, שנחשבה בזמנה כמנהיגת המערב".
שגרירים ודיפלומטים בכירים בניו יורק חרדים באופן מיוחד מפני חוסר הבנתו של טראמפ את האיום ליציבות העולמית מהתגברות והתעצמות נוכחותו ופעילותו של ציר הפשע איראן־רוסיה־סין וקוריאה הצפונית. "הוא (טראמפ) איננו מבין את חומרת הפעילות והמעורבות של הציר הנורא הזה", אמר סגן ראש משלחת מערבית.
גם האריס איננה מבינה. גרוע יותר - היא איננה מודעת למרכיב האיום על היציבות בעולם משיתוף הפעולה ההדוק של שלוש הארצות, איראן, רוסיה וסין. היא גם לא כל כך מודעת לסכנה שציר הפשע הזה מהווה למעמדה של ארה"ב כמעצמת־על מרכזית.
יצור מאוס
עד כמה טראמפ איננו כשיר ומסוגל לעסוק במדיניות החוץ, ועד כמה התחום הזה צפוי למחדלים, ובמקרה פחות חמור לחוסר מעש - מוסבר ומנומק היטב בספר שיצא לאור בארה"ב לא מכבר. חשיבות הספר היא בעובדה שהמחבר, קצין צבא בכיר לשעבר, היה יועץ בכיר לטראמפ בכהונתו כנשיא ונתלווה אליו בכינוסי פסגה.
בספר "במלחמה עם עצמנו" ("at war with ourselves"), המחבר הרברט ריימונד מק'מאסטר מספר על התנהלותו "הבלתי מקצוענית, הבלתי הגיונית והמגוחכת" של טראמפ כנשיא בכינוסי פסגה שנכח בהם, ובמיוחד, לדברי המחבר, בביקורים רשמיים שקיים בארצות חוץ.
המחבר מספר באריכות על ביקורו של טראמפ כנשיא בסין, שהתקיים בנובמבר 2017. "הדרכתי את טראמפ, וייעצתי לו איך להתנהל בפגישה עם נשיא סין שי ג'ינפינג. לבסוף הוא התעלם מכל מה שהסברתי לו והפך את הפגישה עם נשיא סין לחסרת כל ערך".
המחבר מספר כי טראמפ לא הקשיב, לא התחשב, התעלם מדיווחים, מתדרוכים ומעצות של מומחים. את טראמפ כנשיא בתחום מדיניות החוץ מגדיר המחבר כ"מופרע טבעי" (disruptive nature). ואת זה כותב מי ששירת למעלה מ־30 שנה כקצין בכיר בצבא ארה"ב, ושכיהן כיועץ לענייני חוץ וביטחון של טראמפ בתקופתו כנשיא.
תחום מדיניות החוץ של ארה"ב כולל כמובן את ישראל. זה בהחלט נושא מדובר, שנדון בשיחות עם בכירים יהודים בקהילה, אם כי באופן, בנוסח ובסגנון שונים מאלו שבאים לידי ביטוי במאמרים ופרשנויות על המרוץ לנשיאות המתפרסמים בתקשורת בישראל.
לא רק שאין שמץ של אהדה ושבריר של תמיכה במועמדותו של טראמפ - בקרב הרוב הגדול והמכריע בציבור היהודי בקהילה, טראמפ הוא יצור מאוס ונתעב. במקביל, אין התלהבות ממועמדותה של האריס. בכלל לא. אבל בשיחות עם ראשי ארגונים יהודיים ובכירים בקהילה, לא מורגשת דאגה מהצפוי מהאריס כנשיאה במדיניות מול ישראל.
"היא (האריס) איננה נגד ישראל. זו שטות לחשוב כך ולומר זאת", אמר בשיחה בכיר יהודי ידוע ומוערך בקהילה. עמיתיו בצמרת הממסד היהודי בקהילה אישרו דעה זאת. "אני לא מבין ואינני קולט מהיכן ועל סמך מה עיתונאים ופרשנים בישראל כבר החליטו שהיא לא תהיה טובה לישראל ואפילו עוינת. אין לזה שום יסוד ובסיס", אמר האיש. "הביקורת שלה כלפי ישראל בנוגע למשבר ההומניטרי בעזה היא לגיטימית, ושותפים לה בכירים בקהילה".
משיחות עם רבנים, עסקנים קהילתיים ופעילים בשכונות המאוכלסות יהודים עולה באופן הכי ברור שרוב גדול של יהודים בעלי זכות הצבעה יצביעו בעד האריס. אולי לא ברוב המוחץ של קרוב ל־80% שקיבלו הילרי קלינטון וג'ו ביידן, אבל האריס תזכה ברוב משמעותי של הקול היהודי.
בשיחות עם בכירים יהודים נשמעת נימה של אזהרה והתרעה ממה שמוגדר "האהדה שרוחש ראש הממשלה לטראמפ".
לדבריהם, בנימין נתניהו טועה טעות מרה. אם טראמפ ייבחר, הוא לא יהיה הנשיא שנתניהו מייחל לו. "טראמפ של היום ומי שנתגלה בקמפיין הבחירות שלו הוא שונה לחלוטין - לשלילה, ובאופן שאיננו צופן טובות למדינת ישראל", אמר בשיחה בכיר יהודי ותיק ופעיל ביחסי ישראל וארה"ב.
בכירים יהודים שחזרו מביקורים בישראל מדברים בתדהמה על גילויי אהדה לטראמפ שחוו בישראל. "טראמפ הוא איש מסוכן. גם רפובליקנים בכירים אומרים זאת. שום טובה לא יכולה לצמוח ממנו כנשיא. לא לאמריקה, לא למדינות המערב ולא לישראל"