רבים בישראל שפיללו לניצחונו של דונלד טראמפ (רבים בממשלת ישראל והגורם הבכיר בלשכת ראש הממשלה) זכו לראות את תפילותיהם מתגשמות. כעת, בתקופת המעבר שתימשך חודשיים וחצי, בין ממשל ביידן היוצא לבין ממשל טראמפ הנכנס, כדאי להתמקד בשאלה הרלוונטית הבאה: האם דונלד טראמפ בקדנציה השנייה והאחרונה שלו יתברר כאותו דונלד טראמפ שהכרנו בין 2016 ל-2020? טראמפ שהעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים, קידם את הסכמי אברהם והכיר בריבונות ישראל על רמת הגולן.

הפתעות בהחלט אפשריות, מנהיגים נוטים להשתנות בין כהונה לכהונה, ומי שזקוק לדוגמאות, מוזמן, למשל, לרענן בזיכרונו את אירועי כהונתו השנייה של ראש הממשלה אריק שרון, יקיר הימין, כוכב המתנחלים שכה התפללו לניצחונו בבחירות 2003. בראייה הישראלית, קמלה האריס בהחלט הייתה המועמדת היותר צפויה מיריבה הרפובליקני.

את הקו של טראמפ בכל הנוגע לענייני המזרח התיכון, ישראל ומלחמותיה - לעת עתה ניתן רק לנחש, על בסיס נאומיו והצהרותיו במהלך קמפיין הבחירות. בהקשר זה רק נציין כי הצהרתו המפורסמת בנאום הראשון אחרי הזכייה, שצוטטה רבות אצלנו, לפיה יפעל לסיום מלחמות בעולם - בפועל אינה אומרת דבר על מדיניותו העתידית ועל הצעדים שינקוט בבוא העת. לא בגזרת עזה, לא בגזרה הצפונית, כל שכן - לא בסוגיה האיראנית.

נאום נצחונו של טראמפ (צילום :מטה טראמפ)

ההערכה העיקרית היא כי הפעם נראה את טראמפ מתון ומחושב הרבה יותר, שלא ממהר להיגרר לאזורים שהיינו רוצים שיגיע. כך, למשל, בכלל לא בטוח כי בסוגיה האיראנית ישראל צפויה לקבל צ'ק פתוח מהנשיא האמריקאי החדש. במספר הזדמנויות במהלך הקמפיין אמר דונלד טראמפ כי אם ישראל תחליט להתקיף את איראן - מבחינתו אין בזה בעיה ולא יקשור את ידיה.

מבחינת ישראל, ניטרליות פסיבית אינה מספיקה. ישראל לא יכולה להתקיף את איראן בלי סיוע אמריקני פעיל ונרחב. מי אמר שטראמפ יהיה שם איתנו? האם ימהר להיגרר למערכה במקום לפתוח במשא ומתן עם איראן לטובת עוד "עסקה"? הרי טראמפ, איש עסקים, אוהב לדבר על "עסקאות" גם כשהוא מתכוון למהלכים מדיניים ברמה בינלאומית.

סביר להניח כי טראמפ מתכנן לחזור לקידום הסכמי אברהם וירצה להרחיבם באמצעות ההסדר עם ערב הסעודית, כאשר השלום בין ריאד לירושלים הוא חלק מההסדר הכולל. גם כאן השאלה המרכזית תהיה - המחיר שישראל תידרש לשלם עבור "העסקה הסעודית", בדגש על סוגיית ההכרה במדינה פלסטינית. כדאי להזכיר כי עסקת המאה של טראמפ מדברת, בין היתר, על הקמת מדינה פלסטינית על 70 אחוז מהשטח, כתנאי להמשך הסכמי אברהם.

בנימין נתניהו  (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

ועדיין, לצד הזהירות והחשדנות המבוססים מהעתיד לבוא אחרי ה-20 בינואר 2025, ההערכות בישראל הן כי הנשיא הנכנס טראמפ יעמוד לצידה של ישראל בכל הקשור במלחמה ובסיומה, בדרך שבה ישראל מעוניינת להגיע להסדר הפסקת הלחימה. וגם כאן, כמו בכמעט כל דבר אצל טראמפ, הפן האישי יקבע הרבה, אם לא הכל.

המבחן הקרוב והמשמעותי יהיה במערכת היחסים בין טראמפ לנתניהו, יחסים שידעו עליות ומורדות. השניים אומנם טענו שיישרו את ההדורים. נתניהו גם השקיע בכך מאמץ-על, גם כאשר הסתכן במשיכת אש וכעס של ממשל ביידן. בפועל נצטרך לראות על פני השטח - האם יחסי נתניהו-טראמפ אכן חזרו למיטבם והאם הנשיא הנכנס אכן יפעל מול נתניהו כידיד ולא כ"לשעבר" - לאחר שייכנס לבית הלבן.