בחירתו של הנשיא ה"ישן־חדש" דונלד טראמפ לכהונה שנייה בארה"ב ומדיניותו הכוחנית וההפכפכה צפויות להשפיע על מעמדה ותדמיתה של הכלכלה הגדולה והחזקה בעולם. ניצחונו הגורף בבית הלבן, בסנאט ובבית הנבחרים אף צפוי לחולל טרנספורמציה עצומה באמריקה ולהוביל לשינוי אדיר במדיניות האמריקאית בעולם ("Make America Great Again"). פרט להשפעה משמעותית על עתידו של המזרח התיכון, החרפת המתיחות במזרח אירופה ובמזרח אסיה והאצת מרוץ החימוש העולמי, הקונבנציונלי והגרעיני, נוסף על הגברת היריבות הטכנולוגית תוך שימוש ב־AI (בינה מלאכותית) - מינויו עשוי לשנות באופן דרסטי את עולמנו.
כבר עתה תוצאות הבחירות מטלטלות את החברה, הפוליטיקה והדמוקרטיה בארה"ב ומגבירות את הכאוס, חוסר הוודאות וחוסר היציבות הגלובלית. בנוסף, השלכות בחירתו על הסטטוס קוו והסדר העולמי, על מאזן הכוחות הגלובלי והביטחון הבינלאומי וכן על הכלכלה והצמיחה הגלובלית – הן אדירות.
כל זאת במיוחד על רקע העובדה שבניגוד לכהונתו הראשונה ב־2017, העולם בימים אלה מפוצל, מסוכסך, מסוכן ועתיר איומים ומשברים, אזוריים וגלובליים, קונבנציונליים וגרעיניים, יותר מאי־פעם. יתרה מכך, ארה"ב, דווקא כעת, נמצאת בצומת קריטי שמחייב אותה לקבל שורה של החלטות אסטרטגיות, קשות והרות גורל.
לא בכדי מיד עם היוודע תוצאות הבחירות בארה"ב מיהרו ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, ומנהיג סין שי ג'ינפינג לברך את טראמפ ולהבהיר לו כי "המערב איננו האויב של רוסיה" וכי "בייג'ינג מצפה לקיים שיתוף פעולה עם וושינגטון". נוכח החשש הרב שלהן מפניו - לצד הידוק השותפות האסטרטגית ביניהן ובעיקר על רקע התעצמותה הכלכלית־צבאית של סין והפיחות שחל, מנגד, במעמדה הגיאופוליטי של ארה"ב בעולם - טראמפ נחוש מתמיד להתעמת איתן, ולו כדי לשפר את חוסנה ותדמיתה של ארה"ב ולחולל שינוי דרסטי לטובתה בזירה הבינלאומית.
עם זאת, כשברקע מהדהדות הצהרותיו בנוגע לכפיית הפסקת אש על אוקראינה, ומנגד מתרבים הדיווחים על תקיפות אוקראיניות נגד מטרות בעומק רוסיה באמצעות טילים אמריקאיים ארוכי טווח שסיפק להם ממשל ביידן, בין השאר, כדי להשיג עמדת מיקוח טובה יותר במו"מ העתידי - פוטין, שהקצין את תגובתו והצהיר השבוע כי "כל מתקפה קונבנציונלית על ארצו, תגרור תגובה גרעינית", אינו מותיר עוד כל מקום לספק.
בעקבות פריסתו של נשק גרעיני טקטי במהלך השנה בבלרוס, קבלת סיוע צבאי מאיראן, סין וקוריאה הצפונית וגיוסם של עשרות אלפי חיילים רוסים, לרבות הצבתם של 10,000 חיילים צפון קוריאנים בחזית האוקראינית - חברות ברית נאט"ו, ובמיוחד מדינות מזרח וצפון אירופה בדגש על המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה), "פותחות מקלטים" ונערכות אף הן ביתר שאת למלחמה.
הליכה על פי תהום
בראייה גיאופוליטית עולמית, אין ספק כי שינוי המדיניות והקצנת ההתבטאויות בתקשורת, לצד המהלכים הצבאיים הן מצד מוסקבה והן מצד וושינגטון, מאתגרים את ההסכמים וההבנות שהושגו עד כה בין רוסיה לארה"ב. הם מחדדים את הפערים העצומים בין הצדדים ומחזקים את הסבירות להתנגשות חזיתית ביניהם – חרף הידידות האישית בין פוטין לטראמפ – שתוביל, בתורה, לאחד ממצבי החירום הקיצוניים ורגעי השפל הגורליים והמסוכנים ביותר מאז 1945.
על רקע זה בולטת הדילמה האסטרטגית העצומה שעימה מתמודד ממשל ביידן היוצא, במיוחד בימים מטלטלים אלה. בעודו נערך מבחינה אסטרטגית ואופרטיבית לתת מענה לשלל האתגרים הקיימים והמשברים המורכבים, הוא סולל את הדרך לקראת התמודדות ארה"ב עם סדרה של תרחישי אימה פוטנציאליים, שתלויים זה בזה ושעלולים להתקיים בו־זמנית בשלוש חזיתות שונות, להתלקח למלחמת עולם שלישית ואף להידרדר לקונפליקט גרעיני.
היינו, עימות חזיתי נגד רוסיה באירופה, עימות ישיר נגד איראן ומשבר המזרח התיכון וכן סכסוך עם סין במזרח אסיה, לרבות ים סין הדרומי וסוגיית טייוואן. כל אלה מחריפים את האקלים הביטחוני העולמי, מחזקים את מאבקי הכוח בין המעצמות ומעמידים למבחן את החוסן, העמידות והעוצמה של וושינגטון וההגמוניה האמריקאית, במיוחד לקראת כניסת טראמפ לבית הלבן ב־20 בינואר 2025.
אם לא די בכך, הרי שלצד החששות הכבדים מפני תוקפנות רוסית, גוברת הדאגה בעולם מפני החרפת העימות בין סין לארה"ב. זאת במיוחד על רקע גישתו התקיפה של טראמפ כלפי ממשלת בייג'ינג, הנובעת כאמור, בין השאר, מהשינויים שמתחוללים לאחרונה במאזן הכוחות הגלובלי, הצבאי והכלכלי. פעילותה הצבאית הנרחבת של סין בים סין הדרומי וכן בסוגיית טייוואן, שמגבירה את המתיחות הביטחונית במרחב אסיה והפסיפיק, לצד החרפת היריבות הטכנולוגית בין ארה"ב לסין בעיקר בתחום אבטחת הסייבר וה־AI, שתוארה על ידי טראמפ כ"מרוץ החימוש שמשנה עולם" – הם סלע המחלוקת המרכזי בין המעצמות.
כל זאת נוסף על מתיחות כלכלית המתחוללת ביניהן, בין השאר, על רקע כוונותיו של טראמפ להטיל מכסים של 60% על יבוא מסין ולבטל את מעמדה הייחודי כ"מדינה המועדפת ביותר" במסגרת הסחר עם ארה"ב (MFN). אלה מהלכים אגרסיביים שצפויים להוביל לנסיגה אמריקאית מהסכמים נוספים ביניהן, לצמצום החוב הלאומי של ארה"ב שהגיע ל־35.96 טריליון דולר השנה וכן להפחתת הגירעון המסחרי שלה, שצמח השנה ב־4.4% והגיע עד חודש אוקטובר לעודף של 785 מיליארד דולר לטובת סין במסגרת הסחר הבילטרלי ביניהן. זה עודף עצום שצפוי להגיע לטריליון דולר עד סוף השנה ומהווה כבר עתה עלייה של כ־16% לעומת 2023.
זוהי עובדה שמשקפת את הצמיחה האדירה שחלה בהיקף היצוא של סין (לעומת דשדוש הצריכה הפנימית במדינה) ושמחזקת את מעמדה הדומיננטי כיצואנית המובילה בעולם. עמדה עוצמתית שמשפיעה על המרחב הגיאופוליטי והכלכלי העולמי, כמו גם על המסחר הבינלאומי ושרשרות הייצור והאספקה הגלובליות, מערערת את מעמדה ההגמוני של ארה"ב ונתפסת בעיני טראמפ כאיום ממשי על הביטחון הלאומי והכלכלי שלה.
תנאי אי־ודאות עצומים
לא בכדי על רקע זה, "מדיניות הענישה", הצפויה להגן על חברות, טכנולוגיות ותעשיות אמריקאיות חיוניות מפני חדירה סינית (בדגש על תעשיית השבבים) - תכליתה להוביל ל"ביטול מוחלט של התלות אמריקאית בסין בכל התחומים הקריטיים", כפי שהכריז הנשיא הנבחר. התבוננות מערכתית רחבה אף מראה כי המרחב הגיאופוליטי תחת נשיאות טראמפ יאופיין במדיניות חוץ וכלכלה בדלנית, שתוביל לשינוי "כללי המשחק" בכלכלה ובפוליטיקה העולמית ותגביר את חוסר הוודאות בעולם.
בתוך כך, ועל רקע שלל המתחים האדירים בין בייג'ינג לוושינגטון ובינה לבין מוסקבה, במיוחד על רקע המתיחות הגוברת באסיה והמשבר החמור באירופה במסגרת התחרות על עמדת הבכורה וההובלה העולמית, אין ספק שנדרש "מבוגר אחראי" שיידע לנהל משברים ולהוביל את העולם כולו למקום מבטחים. מנהיג חזק ועוצמתי, בעל שיעור קומה, חזון ואסטרטגיה קוהרנטית סדורה, שיידע "לקרוא נכון את המפה", לתכלל את מרחב האיומים ושלל הסיכונים בכל החזיתות ויהיה מסוגל לקבל החלטות מכריעות בתנאי אי־ודאות עצומים.
וכך, חרף הביקורות העצומות המופנות כלפיו, ודווקא בשל השילוב של אופיו הכוחני, גישתו העסקית־פוליטית, העוצמה הפוליטית האדירה שצבר מבית וקשריו עם מנהיגים אוטוריטאריים (כגון, מנהיג רוסיה וקוריאה הצפונית) – טראמפ עוד צפוי להפתיע, ולא בהכרח לרעה.
במציאות הכאוטית שבה אנו חיים, ייתכן כי דווקא היכולת להיחלץ ממשברים עמוקים, לצד הצורך האדיר להוכיח את עצמו ולהתמודד בו־זמנית עם שורה ארוכה של אתגרים כלכליים וביטחוניים מורכבים, שרק מקצתם תוארו כאן, עשויים לדרבן את הנשיא הנבחר להשיג הישגים חשובים ומשמעותיים ביותר. היינו, לנווט את המעצמה האמריקאית השוקעת ולסייע לה להתמודד בהצלחה עם רוסיה, סין וקוריאה הצפונית, שנוגסות במעמדה ובכוחה ההגמוני של ארה"ב תוך ערעור היציבות העולמית.
הכותבת היא מומחית לגיאופוליטיקה, למשברים בינלאומיים ולטרור עולמי