החוק האפקטיבי ביותר ברפורמה המשפטית של יריב לוין היה החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. החוק מוכן כעת לקריאה שנייה ושלישית במליאה, אך הטענה הרשמית לאי העלאתו להצבעה היא בשל חששות כי אין רוב לחוק. לטעמי, זה רק תירוץ. אם אי בכל מקרה אפשר להעביר את החוק, למה לא להעלות אותו להצבעה ולתת לציבור לראות איזה חברי קואליציה באמת יפילו את החוק - ולצבור הון פוליטי בתקיפה של מי שיתנגד?
התשובה בעיני היא פשוטה: החוק הזה אפקטיבי, אפקטיבי מדי, ועדיף לעשות בו שימוש כמנוף לחץ על קואליציית השופטים בוועדה לבחירת שופטים. המשוואה פשוטה. או שתעבדו איתנו והרכב הוועדה יישאר, או שלא תעבדו איתנו - ואז נהפוך שולחן, הרכב הוועדה ישתנה ותמצאו את עצמכם בחוץ.
למי שלא זוכר, החוק המדובר משנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים ודיי מעניק לקואליציה את הכוח לשלוט במינויים במערכת המשפט. כעת, נבחרי הציבור הם המיעוט בוועדה המורכבת מתשעה חברים. בוועדה יושבים שני שרים, שני חברי כנסת, שני נציגים של לשכת עורכי הדין ושלושה שופטים. החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים משנה את המצב באופן דרסטי. החוק הזה מאפשר לקואליציה להשפיע על מערכת המשפט בצורה אמיתית, בניגוד לחוק הסבירות, שמבחינה משפטית נטו היה די בדיחה.
אלא שקואליציית השופטים, הכוללת גם את נציגי לשכת עורכי הדין ואת חברת הכנסת קארין אלהרר, אינם נכנעים למנוף הלחץ של שינוי הרכב הוועדה. כבר שנה שאין נשיא קבוע לבית המשפט העליון, מהסיבה הפשוטה שאין הסכמה לגבי המינוי של השופט יצחק עמית לתפקיד. לצד זאת, מעל שנה חסרים שני תקנים בבית המשפט העליון, לאחרונה הצטרף אליהם תקן נוסף. כעת, מתוך 15 שופטי עליון, יושבים בכס השיפוט רק 12 שופטים.
לוין ניסה להגיע להסכם עם קואליציית השופטים לפיו הוא יסכים למינוי עמית בתמורה למינוי שני משפטנים אולטרא שמרנים לבית המשפט העליון - אך נתקל בהתנגדות. הצווים שבית המשפט העליון הוציא נגד לוין בהקשר למינוי השופטים, גרמו ללוין להתחפר עוד יותר בעמדתו. "אם מערכת המשפט בוחרת לדבר איתי בצווים, היא תוכל לדבר איתי רק בצווים ולא בשום דרך אחרת", נשמע לוין אומר למקורביו.
בג"ץ המשיך, והוציא צו לכינוס הוועדה לבחירת שופטים לשם מינוי נשיא קבוע לבית המשפט העליון. השר לוין נזהר שלא להפר את צו בית המשפט, אך מרח אותן ככל האפשר. שני הדיונים האחרונים של הוועדה לבחירת שופטים עסקו ב'מסביב' של מינוי נשיא לעליון, אך לא כללו הצבעה על זהות הנשיא. אמש בג"ץ קבע - הוועדה לבחירת שופטים תבחר נשיא קבוע לכל המאוחר ביום 16 לחודש ינואר 2025.
ההיסטוריה עם יריב לוין יכולה ללמד, בהערכה זהירה, שהוא לא יפר את צו בית המשפט. בטח לא באופן בוטה וישיר. כעת לוין נמצא בבעיה רצינית. אם הוועדה לבחירת שופטים מתכנסת במתכונת הנוכחית לבחור נשיא לבית המשפט העליון, הוא מפסיד. קואליציית השופטים מונה שישה חברים - למול שלושה בצד של לוין; השר לוין, השרה אורית סטרוק וח"כ יצחק קרויזר. בהרכב הוועדה הנוכחי, התוצאה תהיה אחת - השופט יצחק עמית ייבחר לנשיאות בית המשפט העליון.
ללוין יש מספר אופציות שעומדות לפניו בכדי להתמודד עם הצו. הראשונה היא הפשוטה ביותר: להתקפל ולאפשר ליצחק עמית להיבחר לתפקיד הנשיא. השנייה כבר מתוחכמת: לפי חוק יסוד השפיטה הוועדה לבחירת שופטים יכולה לפעול כל עוד מספר חבריה לא פחת משבעה. אם השר לוין, השרה סטרוק וח"כ קרויזר יתפטרו מחברותם בוועדה לבחירת שופטים, הוועדה תחדל מלהתקיים והתוצאה תהיה שאי אפשר יהיה למנות נשיא לבית המשפט העליון עד להקמה מחודשת של הוועדה לבחירת שופטים, דבר שהקואליציה תוכל לעכב זמן רב.
הדרך השלישית היא אגרסיבית הרבה יותר: העברת החוק שמשנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים. להעברת החוק נצרכת ישיבה אחת של הכנסת, במהלכה תתקיים הקריאה השנייה והשלישית. לא ברור האם יהיה רוב בקואליציה למהלך שכזה, וברור שהדבר יגרור הפגנות המוניות פי כמה מהעברת חוק הסבירות, אבל המשמעות של מהלך כזה הוא הדרסטי ביותר - שינוי פניו של בית המשפט העליון מקצה לקצה.
שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים לפני הדד ליין של בג"ץ לבחירת נשיא קבוע לבית המשפט העליון לא רק ישפיע על זהות נשיא העליון, אלא ישפיע באופן מידי גם על זהותם של שלושה שופטי עליון שממתינים להיבחר וכיסאותיהם ריקים בימים אל . מדובר בהשפעה מידית על בחירה של 20% משופטי העליון, והשפעה לטווח הבינוני על בחירת 33% משופטי העליון.
השופטות אסתר חיות וענת ברון פרשו מכס השיפוט באוקטובר 2023. באוקטובר האחרון פרש השופט עוזי פוגלמן. בספטמבר הקרוב, השופט יוסף אלרון יגיע לגיל 70 ויפרוש. חודש אחריו השופט אלכס שטיין יפשוט גם הוא את גלימת השיפוט. כלומר, תוך פחות משנה בית המשפט העליון יגיע למצב שניתן למנות אליו 5 שופטים - שליש משופטי העליון. מי שיצליח לשלוט במינויים הללו, בדגש על היכולת למנות משפטנים צעירים לתפקיד הרם, יוכל להפוך את פניו של בית המשפט העליון לעשרות השנים קדימה - ללא היכר.
עד כה, מהרגע שהונחה על שולחן הכנסת לקריאה שניה ושלישית, לוין לא פעל להכניס לספר החוקים של מדינת ישראל את הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. כעת, השופטים שרטטו ללוין דד ליין. עד ה-16.1.25, לוין צריך למנות נשיא קבוע לעליון. בהנחה שלוין לא יתקפל, ובמידה ולוין לא יפעל לפרק את ההרכב הנוכחי של הוועדה לבחירת שופטים באמצעות התפטרות של שלושה מחבריה, לוין יצטרך להחליט האם המאבק על אי מינוי השופט יצחק עמית כנשיא לעליון, שווה את הניסיון להעביר את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים - ניסיון שיצית את המחאה נגד הממשלה במלוא עוזה, ובמידה ולא יצלח יכול לקבור כל אפשרות לשינוי נוסף שלוין ירצה לעשות במערכת המשפט.