קריסת שלטונו של בשאר אל־אסד בסוריה נחתה בזירה העולמית לא כהפתעה אלא כהלם, ולא סתם – כפול ומכופל. זה מתגלה באופן מביך בראיונות ובשיחות עם ראשי משלחות מערביות וארצות מרכזיות ושל דיפלומטים ותיקים ובכירים המזוהים כמומחים לנושאים המזרח־תיכוניים, ומהם כאלה שכיהנו בשגרירויות ארצותיהם במדינות ערביות. גם פרשנים אמריקאים מוערכים בוושינגטון, המרבים להתייחס להתפתחויות באזורנו, הגיבו בהלם.

אז למה כפול ומכופל? ראשית, משום שאף אחד, כולל שירותי ביון של המעצמות ומומחים העוקבים באופן צמוד אחרי ההתפתחויות באזור, לא צפה את העומד להתרחש. כלל לא עלה בדעתם כי שלטונו המושחת, המדכא והאכזרי של בשאר אסד על סף התמוטטות. "אני מתקשה להבין איך זה שבעידן של טכנולוגיה גבוהה, של ארגוני ביון מצוידים במיטב החידושים למעקב אחרי המתרחש באזורים מועדים לפורענויות, לא חשו מאומה, אבל מאומה, מהצפוי בסוריה", אמר לי בשיחה שלא לייחוס סגן ראש משלחת מערבית, שאף הוסיף: "אני לא יודע איך להסביר את מה שאי אפשר להסביר".

לוחמי אופוזיציה סוריה עומדים ליד פסל פגום בחלב (צילום: רויטרס)
לוחמי אופוזיציה סוריה עומדים ליד פסל פגום בחלב (צילום: רויטרס)

מה שמעצים את ההלם הוא שהשתלטות המורדים על סוריה היא רק בראשיתה, בהתהוותה. "מנהיג המורדים לא למד באוקספורד ולא בהרווארד. המורדים הם אסלאמיסטים, ומנהיגם הוא חניך של דאע"ש", אמר בריאיון סגן ראש משלחת של מדינה מרכזית. "אין לנו היום שום ביטחון, ובעצם שום מושג, איך ייראה השלטון החדש בסוריה, ואיך יתנהג באופן שנוכל בכלל לשפוט אותו לפי העקרונות שאנחנו במערב מכבדים".

דניאל ביימן, פרשן ידוע ומוערך, כתב ב"ניו יורק טיימס": "קשה שלא להתפעל מהמתחולל עכשיו בסוריה. קשה גם שלא לחוש לא בנוח". הפרשן תומס פרידמן כתב השבוע: "ההיסטוריה מלמדת אותנו שתנועות כמו של המורדים בסוריה, האסלאמיסטים הקיצוניים ובעלי יד החזקה, מנצחות בסוף. אני מצפה ומקווה שהפעם זה יהיה אחרת".

ארדואן גוזר קופונים

מביטוי תגובה אחד אף דובר לא התאפק. בכל ריאיון, שיחה או התבטאות הורגשה נימה של סיפוק מההשפעות המיידיות של המהפכה בסוריה על מעמדן של שתי ארצות – איראן ורוסיה. של איראן במיוחד באזור, ושל רוסיה בזירה הבינלאומית. מעמדן של שתי הארצות והמוניטין שלהן בעולם, גם בחלקו הלא־דמוקרטי, הם בשפל ובביזוי כבר שנים. המשטר בטהרן מוגדר כאסלאמסיטי, קיצוני ופנאטי, וכמסוכן לא רק לאזור אלא ליציבות ולביטחון בעולם. מוסקבה נחשבת כנשלטת על ידי ראש מדינה נלעג, המתייחס לעצמו כאל צאר חסר כל מעצורים, שהרס את מעמדה של ארצו כמעצמה.

ניצחון המורדים בסוריה, מדינה שהייתה שנים תחת השפעת איראן, וששליטה אסד היה בן יקיר של טהרן, חשף את איראן לפי הגדרת דיפלומטים כ"גורם הרסני וחסר כל השפעה אמיתית באזור". לדברי סגן ראש משלחת מערבית, "אני ועמיתיי בבניין לא מאמינים שאיראן תוכל לשקם את תדמיתה כמשפיעה אזורית, אחרי שעכשיו התברר באופן כל כך ברור שהתדמית הזאת הייתה חסרת כל בסיס אמיתי".

על רוסיה אומרים הדיפלומטים שהיא "יצאה מפסידה בגדול מההפיכה בסוריה, והתגלתה עכשיו במלוא חרפתה כמעצמה הנשלטת ומונהגת באופן הכי לא הגיוני, מזיק ונלעג".

בלי להמתין לסוריה שהמורדים המנצחים יעצבו וינהיגו, ראש מדינה שיצא כבר ברווח ואף יכול להתהדר בהפיכה בסוריה הוא נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. מסתבר שהוא היה מודע כבר לפני חודשים אחדים לתוכנית של המורדים ולהכנותיהם להפלת משטרו של אסד. הם פשוט גילו לו את פרטי תוכנית הלחימה שלהם נגד צבא אסד.

רג'יפ ארדואן (צילום: REUTERS/Pilar Olivares)
רג'יפ ארדואן (צילום: REUTERS/Pilar Olivares)

סוכנות הידיעות הוותיקה רויטרס פרסמה השבוע דיווח ארוך ומפורט, שחשף את הקשרים שמנהיגי המורדים יצרו וטיפחו עם נשיא טורקיה בחודשים האחרונים. הדיווח מצטט את שר החוץ של טורקיה האקן פידאן, שהצהיר בדוחא, בירת קטאר – "ידענו שמשהו עומד לקרות". לפי הדיווח, המורדים עדכנו את ארדואן בפרטי תוכניתם, ורק ביקשו ממנו "אל תתערב".

אכן, הוא לא התערב. נשיא טורקיה יצא טוב ומחוזק מדינית בארצו מניצחון המורדים, שגם מחליש באופן משמעותי את הכורדים בצפון סוריה שארדואן מתעב ושואף לחיסולם. השאלה היא איך ייראה ארדואן ומה יהיה מעמדו באזור ובזירה העולמית אם המורדים ישליטו משטר אסלאמיסטי בסוריה. "ארדואן הוא אסלאמי אדוק, אבל לא יאהב זאת ומעמדו יתערער, אם המורדים יתגלו כקנאים ויהפכו את סוריה למדינה אסלאמיסטית", אמר בשיחה סגן ראש משלחת מערבית באו"ם.

ההזדמנות של נתניהו

כמעט בכל השיחות, כשעולה שאלת מעורבותה של ישראל בניצחון המורדים, או לפחות בעיתוי שלו, טוענים דיפלומטים שראש הממשלה בנימין נתניהו מגזים בגדול כשהוא טוען שההצלחות הצבאיות של ישראל נגד חמאס בעזה ונגד חיזבאללה בלבנון "הניבו וקידמו את המרידה נגד אסד וסילוקו". להערכת דיפלומטים, "המכות שישראל הנחיתה ומנחיתה על חמאס וחיזבאללה אולי עודדו את המורדים והמריצו אותם לפעול, וזה 'אולי' גדול".

עיתונאי ותיק ובכיר בסוכנות ידיעות אירופית אמר בשיחה עם עמיתים: "חשבתי שהניצחון המוחלט שנתניהו מדבר עליו זה בציר פילדלפי. לא חשבתי שהוא מתכוון לניצחון מוחלט של ישראל בדמשק". דיפלומטים בניו יורק ופרשנים אמריקאים בוושינגטון גם מטילים ספקות בצדקת המתקפות שישראל מבצעת בתחומי סוריה.

גם הדיבורים על "מזרח תיכון חדש" כתוצאה מההפיכה בסוריה מעוררים פקפוק. "עוד מוקדם, מוקדם מאוד, לדבר על מזרח תיכון חדש. רק בעוד חודשים, לאחר שהמורדים יצליחו להתבסס בשלטון, אם אכן יצליחו, אפשר יהיה לדבר על זה", אמר בשיחה עימו סגן ראש משלחת מערבית באו"ם.

הערכה אחת, נקודת מבט אחת, שעולה בשיחות ובתגובות צריכה להדאיג את ישראל: חולשתה של איראן וההתערערות המשמעותית של נוכחותה כגורם משפיע באזור כתוצאה מהמתחולל בסוריה, עשויות לעורר בקרב מקורביו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, ואפילו אצלו, את הרעיון של הסכם עם איראן, שיבלום את התגרענותה של איראן וייצור שקט אזורי במזרח התיכון. זה בטח מצב שטראמפ כנשיא מאוד יאהב.

"בנימין נתניהו תולה בנשיאותו של טראמפ הרבה תקוות וציפיות לטובת ישראל, אבל הוא מתעלם מהאפשרות שחוסר האונים שגילתה איראן מול ההתרחשויות בסוריה עשוי להתפרש כשעת כושר להסכם בין ארה"ב לאיראן, שיחסל כאב ראש מדיני ומטרד בתקופת כהונתו של טראמפ", נטען בשיחות בניו יורק ובוושינגטון.