הרוסים החלו לקפל עצמם מסוריה. בישראל רואים את הרכבת האווירית של רוסיה שאוספת מנמל התעופה בטרטוס, את היועצים, הדיפלומטים ואנשי הצבא שהיו בסוריה ובמקביל הם מחלצים ציוד צבאי וכלי נשק שהביאו בעבר לסוריה כדי להקים מוצב רוסי על שפת הים התיכון.

יציאת רוסיה מסוריה היא משמעותית במיוחד לטורקיה אבל גם לישראל ולארצות הברית. עד הימים האחרונים צה״ל נמנע מלתקוף את מחסני הנשק של צבא סוריה שמוקמו ליד בסיסי צבא רוסיה בטרטוס. אלא שבשתי היממות האחרונות חיל האויר תקף את מחסני התחמושת של מה שנשאר מצבא סוריה באזור זה של סוריה. היו שם הרבה מאוד מערכות טילים נגד מטוסים וכן מחסני נשק טקטיים.

כוחות צה''ל בסוריה (צילום: דובר צהל)
כוחות צה''ל בסוריה (צילום: דובר צהל)

חלק מכלי הנשק ומערכות ההגנה האווירית כבר נארזו במכולת בכוונה להבריח אותם מחוץ לשטח סוריה. כנראה כדי לחמש את חיזבאללה או להחביא אותם במדינה אחרת עד שהמצב בסוריה יתייצב. ישראל ממשיכה בקו הקשוח. מציירת באזור את הקווים האדומים שלה.

בינתיים מדרום מנסה איראן לאתגר את ישראל תוך שהיא מפעילה את החות׳ים מתימן. אתמול בצהריים כשני מיליון ישראלים בכל מרחב מרכז הארץ נדרשו לרוץ למרחבים המוגנים בעקבות ירי טיל בליסטי מתימן לישראל. הטיל זוהה ויורט על ידי מערכות ההגנה האווירית של חיל האוויר.

האזעקות נועדו במקרה זה כמקדם ביטחון, האירוע בצהריים היה השני בתוך שעות. קודם לכן שיגרו החות׳ים כטב״מ נפץ שעשה את הדרך השגרתית מעל סיני יצא באזור אל עריש לים התיכון ומשם צפונה אל מול חופי ישראל, ספינת טילים של חיל הים ירטה את הכטב"מ.

התימנים מנסים כרגע להוביל את הלחימה של הפרוקסי האיראני. היעד הטקטי שלהם לבצע פעולת איכות הוא לפגוע באחד מנמלי הים של ישראל, חיפה ואו אשדוד. במקביל הם מנסים לפגוע באחת מאסדות הגז או באחת מתחנות הכוח של חברת החשמל.

בינתיים חיל האוויר וחיל הים מסכלים את התוכניות הללו. אבל במקביל התימנים מצליחים לפגוע בכלכלה הישראלית באופן מרשים. חסימת נתיבי השייט במפרץ הערבי גורם להשבתה מלאה של נמל אילת ולפגיעה קשה מאוד בנתיבי הסחר הימי. כל מוצר מיובא גם כזה שמגיע מאירופה עלה יקר יותר בשל עליה במחיר התעבורה הימית, התימנים נכנסו לכל הכיסים.

פה ישראל מגלה חולשה, רפיסות. הדרג המדיני מאפשר את הנרמול הזה. ישראל מתנהלת מול החות׳ים בתימן בדיוק כמו שהיא התנהלה מול חיזבאללה עד ה־6 לאוקטובר. היא עוצמת עין כמו שעצמה באוגוסט 2023 כשחיזבאללה בנה אוהל בשטח ישראל בהר דב.

במזרח התיכון יש כלל פשוט: לא תתקוף – תחטוף. ההיסטוריה של ה־7 באוקטובר מלמדת שמה שנחטוף יהיה אלפי מונים ממה שהיה ניתן למנוע.

השתלטות חותים על הספינה 19 בנובמבר (צילום: רויטרס)
השתלטות חותים על הספינה 19 בנובמבר (צילום: רויטרס)

אגב, סגירת סיפור עזה כמו היציאה מלבנון תאפשר לצה״ל גמישות מבצעית להתמודד עם סוגיית תימן, סוריה, יו״ש אבל גם איראן, זה גם יאפשר גמישות והבנה מצד הקהילה הבינלאומית שגם היא משלמת מכיסה את הנזק של פגיעה בנתיבי התובלה הימית על ידי החות׳ים, וכמובן שאלת הפליטים מסוריה באירופה.

הימים הקרובים אמורים להמשיך לעצב את העתיד של המזרח התיכון; עסקת חטופים, התקיפה של החותים מחויבת המציאות, ביסוס הסכם הפסקת האש בלבנון והיקף התושבים שיחזרו צפונה וכן גם עיצוב התהליכים בסוריה. מי יצא, מי יבוא, ומה יישאר מהמדינה המפוררת ומדממת.