בעוד במשרד הביטחון מתקדמים בגיבוש מתווה העקרונות שיהווה בסיס לחוק גיוס, שר הביטחון, ישראל כ"ץ פועל בהכנת הקרקע לקראת השלב הבא והמורכב: הדיונים על חוק גיוס שיתקיימו תחילה בפורום מצומצם של נציגי החרדים ושאר שותפים קואליציוניים ולאחר מכן - הדיונים בוועדת חוץ וביטחון, שם מזהים קושי אמיתי בדרך לאישור החוק.

אמש (ב') בכנסת נפגש כ"ץ עם חברי סיעת הליכוד דן אילוז, טלי גוטליב ומשה סעדה - שלושת חברי הכנסת שדורשים חוק גיוס משמעותי ומסומנים כ"בעייתיים" וכ"מתנגדים פוטנציאליים". כ"ץ קבע לכל אחד מהשלושה שיחות אישיות שהוגדרו על ידי מקורבים של אותם חברי כנסת כ"פגישת אווירה נטו". בשיחות עם גוטליב, סעדה ואילוז שר הביטחון חזר על מה שאמר אתמול בוועדת חוץ וביטחון: תוך 7 שנים הגעה ליעד של 50% מתגייסים בקרב הצעירים החרדים וסנקציות אישיות על המשתמטים.

טלי גוטליב (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
טלי גוטליב (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

עם זאת, חברי הליכוד שנפגשו עם שר הביטחון התרשמו כי חוק גיוס נמצא עדיין בתחילת התהליך, למשל, טרם נוסח ופורט נושא הסנקציות ונראה כי העבודה על הצעת החוק תימשך עוד שבועות ארוכים. מסר נוסף ששר הביטחון העביר לאחרונה במספר הזדמנויות, כולל אתמול בכנסת: אין כוונה לפגוע ביו"ר ועדת חוץ וביטחון, יולי אדלשטיין, או לייצר מסלול עוקף אדלשטיין. "עובדים בשיתוף פעולה מלא עם יו"ר הוועדה, בתקווה לגבש חוק בהידברות ובהסכמה בין כל הגורמים".

זה אמנם המסר וגם הכוונה של שר הביטחון, אך נראה כי ההתנגשות - גם אם היא רחוקה - אך בהחלט כבר נראית באופק. בכל השיחות שבכירים במפלגות החרדיות מנהלים בימים האחרונים, הם מתעקשים על יעד גיוס של 3,000 צעירים חרדים בשנה הקרובה, כאשר בתוך המספר הכולל נספרים לא רק לוחמים ותומכי לחימה (כפי שדורש יו"ר ועדת חוץ וביטחון אדלשטיין), אלא גם כל אלה שמשרתים דרך המסלולים האלטרנטיביים, כמו שירות אזרחי.

לדברי גורם חרדי ששוחח עם 'מעריב': "מבחינתנו זה מקסימום ואין מקום להתגמשות ועוד פשרות סגנון אדלשטיין. אנחנו בשיח לא עם יולי, ואם יולי לא יתיישר לפי מה שיוסכם בין החרדים, הצבא, שר הביטחון וראש הממשלה - אז יימצא מסלול אחר. או שימונה יו"ר אחר לוועדת חוץ וביטחון, או שתקום ועדה אחרת שתקדם את חוק הגיוס לקראת ההצבעות".

בנימין נתניהו, ישראל כ''ץ (צילום:  Abir Sultan/Pool via REUTERS)
בנימין נתניהו, ישראל כ''ץ (צילום: Abir Sultan/Pool via REUTERS)

יש לציין כי מבחינת יולי אדלשטיין, העקרונות שעליהם הוא דיבר לא אחת - לא השתנו גם היום. מקורביו מסבירים בשיחות סגורות: "כל הדיבורים על הסיכומים עם החרדים לא שווים הרבה כי החוק נמצא בוועדת חוץ וביטחון והדיונים עליו יתקיימו במסגרת הוועדה. מסלול עוקף לא מקובל עליו. להערכתו, יהיה קשה להעביר חוק גיוס כפי שהחרדים רוצים אותו. אפשר לכופף את חברי הכנסת המתנגדים, אפשר לספוג ביקורת מהאופוזיציה, אבל יהיה קשה להתעלם מהביקורת שתגיע מהבייס".

ובכן, רוב ציבור הבוחרים של הליכוד, הציונות הדתית ועוצמה יהודית - תומך בחוק גיוס שוויוני או לפחות - בחוק משמעותי שסולל דרך בכיוון לשוויון בנטל. בליכוד כבר התארגנו קבוצות הדורשות "חוק גיוס אמיתי". בשונה מתמיכת הבייס הליכודי ברפורמה המשפטית שהיא תמיכה אידאולוגית-אמוציונלית, סוגיית הגיוס ושירות המילואים קרובה באופן ישיר לליבם של רבים מאוד בקרב מתפקדי הליכוד וכן - של בוחרי הציונות הדתית ושל עוצמה יהודית.

מבחינת ח"כ אדלשטיין, זה התסריט אחרי הצגת מתווה העקרונות על ידי משרד הביטחון: המתווה שיגובש בצה"ל יובא לדיון בקואליציה ומשם - יעבור לוועדה שבראשותו. שם יתקיימו הדיונים במטרה לצמצם פערים ולגבש חוק שיהיה מקובל על כל הצדדים. השאלה המרכזית היא - האם המטרה הזאת בכלל ניתנת להשגה. ואם לאו - מה ישפיע יותר על ראש הממשלה נתניהו: הלחץ של החרדים או רצון הבוחרים.