סוגיית החות׳ים מתימן צריכה להדאיג את מערכת הביטחון בשלושה מישורים עיקריים. ישראל צריכה לעשות חושבים איך מתמודדים עם החות׳ים, אבל גם עם שולחיהם - איראן.

הסוגייה הראשונה היא מירוץ הלמידה של המזרח התיכון. איראן ביצעה שתי מתקפות גדולות על ישראל, את רוב רובם של הטילים, צה"ל והאמריקנים ירטו, מדובר בהיקף של מאות טילים. המתקפות נהדפו וגרמו לאיראנים לחשב מסלול מחדש. על חיל האוויר לבחון ברצינות רבה אם האיראנים מבצעים שינויים באותם הטילים שחימשה בהם לפני שנים בודדות את החות׳ים בתימן.

חיל האוויר ביציאה לתקיפה בתימן (צילום: דובר צה''ל)
חיל האוויר ביציאה לתקיפה בתימן (צילום: דובר צה''ל)

כחלק מהתוכנית לבנות את "הסהר השיעי" ולשנות את פני כל המזרח התיכון, אחת הסברות כי איראן מפעילה את החות׳ים כקבלנים לבחינת השדרוגים של הטילים במסגרת מירוץ הלמידה שלהם מול ישראל. חשוב להבהיר כי לחות׳ים אין טילים "היפרסוניי" כפי שהם טוענים, מה שהם כן עושים הם משחקים ביחס של הדלק אל מול ראש הקרב, בכך הם יכולים לשחק במהירות ובטווח של הטיל, מה שעשוי לאתגר את מערכות הירוט. בחיל האוויר ובתעשייה האווירית לומדים ובוחנים היטב את כישלונות הירוט. ישראל חייבת ללמוד את התקלות של מערכות ההגנה האווירית, כי במתקפה הבאה של איראן על ישראל אסור שמאות טילים יחמקו ממערכות ההגנה האוויריות.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>>

העניין השני שצריך להטריד את מערכת הביטחון הישראלית היא חוסר היכולת לאסוף מודיעין איכותי מול החות׳ים. צריך להבין, החות׳ים לא העסיקו את ישראל עד לפני שנה וחודשיים. לא הייתה לישראל סיבה להשקיע מאמץ מודיעיני בתימן, מדובר בקבוצת שבטים שחברו לארגון גרילה שיצא נגד המשטר המרכזי בתימן. בשלב מסוים הם קיבלו חסות איראנית שראתה את הפוטנציאל של הפעלת החות׳ים לקידום המהפכה השיעית במדינות המפרץ הערבי. עכשיו איראן הזיזה את היכולת של החות׳ים כדי לפעול מול ישראל.

החות'ים (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)
החות'ים (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)

בניית יכולות מודיעיניים זה תהליך ארוך שלוקח שנים רבות ולגשר על הפער ביכולות עשוי לעלות לנו בנזקים כבדים. החות׳ים ירו בשנה האחרונה מעל 170 טילים ומעל 200 כטב"מים, רובם שוגרו כדי לפגוע במטרות אסטרטגיות בישראל, תחנות כח, נמלי הים אשדוד וחיפה, אסדות הגז ועוד. הבעיה שכמה שמערכות ההגנה יהיו יעילות ישנן עדיין זליגות סטטיסטיות שמספיק שכטב"מ אחד שפוגע ביעד אסטרטגי, ואנחנו במקום אחר בסיפור הזה. ישראל חייבת למצוא מידע ממשי על ראשי החות׳ים ועל מחסני הנשק שלהם כדי ליצור פגיעה בהם. במקביל הגיע הזמן שישראל תחשוב ברצינות איך היא פוגעת במפעילים מטהרן.

הסוגייה השלישית שצריכה להטריד היא חוסר היכולת של ישראל לגבש מדיניות של שינוי אקלים אזורי. ישראל חייבת לבנות קואליציה אזורית עם רוב של המדינות הסוניות המתונות. לכולם יש את אותו אינטרס. המצרים סובלים מנזק של מעל שישה מליארד דולר מחסימת הים האדום לתנועה חופשית של אוניות סחר שלא עוברות בתעלת סואץ, ירדן בחשד כי היא היעד הבא של איראן, כווית וסעודיה סובלות שנים מהחות׳ים באופן ישיר, אבל גם מאיראן.

ישראל לא הצליחה להביא לכך שיפעל צי לחימה שיסיר את האיום על חופש השייט. ופעילות אופרטיבית נגד מה שנשאר מהסהר השיעי. אגב גם שצה"ל פעל בסוריה הוא לא ראה מאחוריו או מצדדיו לא את האמריקאים, לא את הירדנים, וגם לא את המפרציות, למרות שאיום זליגת הנשק של צבא סוריה מסכן את כולם.