מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, משתדל מאוד לסיים את החודש האחרון של כהונתו עם הישג כלשהו, או לפחות במראית עין של מהלך חיובי. מבחינתו, זאת השתדלות נכונה ומובנת. מבחינה פרקטית והיסטורית, זה לא הולך לו.
סיכוייו של בלינקן לגרום להתקדמות משמעותית של יוזמה, של מהלך חיובי ומועיל בתחומים שעליהם הוא מופקד, קלושים ביותר. בניסיון לקטוף בסוף תקופת כהונתו הישג, בלינקן בחר באזור הכי לא מבטיח, הכי עוין ומועד לפורענויות - המזרח התיכון.
גורל החטופים קרוב לליבו והוא חרד למצבם בשבי באמת ובתמים. אך יש לו עסק עם ארגון טרור רצחני, בעל מאפיינים נאציים. מזכיר המדינה מעוניין ברצינות ובכנות בקידום הסכם ויחסים בין ישראל לסעודיה, והוא מגלה מעורבות פעילה בנושא.
לפי הערכות שעולות בשיחות עם דיפלומטים בכירים באו”ם, הידועים כמומחים לנושאים מזרח־תיכוניים, הורגשה בשבועות האחרונים תזוזה חיובית במאמץ האמריקאי לקידום הסכם בין ישראל לסעודיה.
ההפיכה בסוריה שנחתה על המזרח התיכון כמהלומת פתע תשבש לזמן בלתי ידוע התפתחות משמעותית בקידום ההסדר בין ישראל לסעודיה. “הכל מוכן לחתימה על הסכם בין סעודיה לארצות הברית”, הצהיר בלינקן בריאיון עיתונאי. העובדה היא שהחתימה מתעכבת.
היעדרו של הישג כלשהו במדיניותו של אנתוני בלינקן במזרח התיכון בתום ארבע שנות כהונה איננו באשמתו. ליתר דיוק, לא לגמרי באשמתו.
הפלסטינים היו תמיד, ומתגלים בכל פעם מחדש, לא רק כלא אמינים באופן גורף ואובססיבי. ההנהגה הפלסטינית, אם יש בכלל דבר כזה, משותקת מבחינה מדינית וחסרת כל משמעות מעשית. היא השיגה שדרוג מעמד לנציגות הפלסטינית באו”ם. ביג דיל.
הם, הפלסטינים, מנצלים את השדרוג ליוזמות נגד ישראל בהאג, יוזמות שלא תורמות מאומה ואפילו משבשות כל שאיפה להגדרה עצמית ולפתרון שתי מדינות.
מאז 2012, בכל חודש, מקיימת מועצת הביטחון את הדיון “על המצב במזרח התיכון כולל הבעיה הפלסטינית” – דיון שהפך לאבסורד מגוחך, שמזין, מעצים ומנציח את מעמדם חסר העצמאות של הפלסטינים.
כל מזכיר מדינה אמריקאי שכיהן ביובל השנים האחרונות נכשל במאמץ לקדם הסדר בין ישראל לפלסטינים, ובשנים האחרונות במאמץ לקדם את פתרון שתי המדינות.
הכישלון לא פגע במעמדם וביוקרתם של שרי החוץ בהיסטוריה המדינית של ארצות הברית. לאנתוני בלינקן, שנכנס לרשימה הזאת, היה מכשול שלא היה לקודמיו בתפקיד: ממשלה בישראל, ימנית, דתית קיצונית, שהסדר עם הפלסטינים שידרוש ויתורים מצידה נראה לשריה המרכזיים סיוט.
מרקו רוביו, שהנשיא הנבחר טראמפ מינה כמזכיר המדינה החדש, הוא איש נחמד ואוהד ישראל. קרוב לוודאי שגם רוביו יבחר במזרח התיכון, במיוחד בבעיה הפלסטינית, כיעד מפתה, קוסם ומבטיח לעיסוק מועדף.
לרוביו אין כישורים, ניסיון וידע מיוחדים למילוי תפקיד מרכזי כמזכיר המדינה. וזה בתקופה שהאזור המועדף עובר תהפוכה ועתידו המדיני מעורפל. יהיה מרתק מאוד לעקוב אחרי המדיניות האמריקאית במזרח התיכון בכהונתו של הנשיא החדש טראמפ.