האלוף אליעזר טולדנו החליט החודש להסיר את מועמדותו לתפקיד הרמטכ"ל. בכך הוכיח האלוף כי הוא טקטיקן מעולה. לא בכל יום מחליט אלוף בצה"ל להסיר את מועמדותו לתפקיד הנחשק ביותר.
ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון דוד בן־גוריון אמר ש"בצקלונו של כל טוראי נמצא שרביט הרמטכ"ל". בן־גוריון התייחס לפוטנציאל שיש בכל חייל להגיע לפסגת הפירמידה.
האלוף טולדנו יודע את הסיבה שבגללה החליט לוותר מרצונו על ההתמודדות לתפקיד הרמטכ"ל. הוא היה מפקד פיקוד הדרום בתקופה שקדמה ל־7 באוקטובר, עד יולי 2023, וההחלטה שקיבל לא להתמודד על התפקיד הבכיר ביותר בצה"ל תמנע ממנו מבוכה, כשאין לו סיכוי לקבל את המינוי בשל אחריותו הישירה לאירוע.
טולדנו, ראש אגף אסטרטגיה ומעגל שלישי, גילה יכולת אסטרטגית שגרמה לכעס בצבא, כשהעביר מסמך סודי ביותר על איראן ללשכת ראש הממשלה, ללא אישורו של שר הביטחון דאז יואב גלנט, ומבלי שהרמטכ"ל הרצי הלוי ידע על כך.
התנהלותו עוררה סערה גדולה בצה"ל: הרמטכ"ל הבהיר לו שהוא חרג מסמכותו, וגלנט קיים איתו שיחה קשה, שבסיומה החליט להשעותו זמנית מהשתתפות בדיוני הקבינט והפורומים המצומצמים בצה"ל.
טולדנו, שכיהן בעברו כמזכיר הצבאי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא אדם דתי. באתר כיפה, שקהל היעד שלו הוא הציבור הדתי־לאומי, בחרו להכתיר את העונש שספג בכותרת "האלוף הסרוג הושעה כי העביר מסמך לנתניהו". בכך רמז האתר שייתכן כי הצעדים המשמעתיים ננקטו נגד טולדנו רק בשל הכיפה שלראשו.
טולדנו, אחד האחראים המרכזיים לתפיסת הביטחון הכושלת בעזה עד 7 באוקטובר, הוא מהאלופים המזוהים עם מחדל השבת השחורה. לפני שמונה למפקד פיקוד הדרום, כיהן כמפקד אוגדת עזה, ומילא את התפקיד עד אוגוסט 2020.
כמפקד האוגדה, שיגר טולדנו דף מפקד למפקדים שבגזרתו, ובו כתב "רעייתי לימדה אותי עיקרון חשוב - 'בוא כשאתה יכול, לך כשאתה צריך'. אני מצפה שפעם בשבוע תצאו לביתכם בזמן כדי שתוכלו לאסוף מהגן, לקפל כביסה, לשבת לארוחת ערב משפחתית". הוא הבהיר לפקודיו: "אני סומך עליכם שתדעו מתי אתם יכולים לצאת, ומתי אתם צריכים לשוב. לא אהסס לקרוא לכם כשצריך".
טולדנו נהנה מתדמית של לוחם נועז, ובעבר רבים העריכו כי ייכנס ללשכת הרמטכ"ל. מי ששירתו לצידו טוענים שהוא אדם יוצא דופן, ומזכירים שכששימש כמפקד פלוגה, התבלט ונשלח למערך המבצעים המיוחדים, ואף פיקד על פלגת ההכשרות בסיירת מטכ"ל.
חבריו לנשק מעידים שטולדנו נהג להשמיע את דעתו ללא חשבון ובלי לחשוש ממפקדיו. כששירת בעזה, דחף לביצוע פעולות בגזרה שעליה היה מופקד.
הוא לא מהקצינים שרודפים אחרי התקשורת, ובחר להתראיין תוך שמירה על מינון ראוי, אף שבתפקידו היה יכול לזכות לזמן מסך גדול בהרבה. בשנת 2015, כשנכנס ללשכת ראש הממשלה כמזכירו הצבאי של נתניהו, היו רבים שטענו שבכך נסללה הדרך לקידומו ללשכת הרמטכ"ל.
פרופיל גבוה
ביקשתי מרן אדוני, פרופילאי, לנתח את אופיו של האלוף טולדנו. אדוני, שבעברו עבד במשרד הביטחון, מתמחה בניתוח פסיכולוגי, התנהגותי וקרימינולוגי של אנשים, וכך הוא מנתח את אישיותו של טולדנו: "מדובר באדם תכליתי ומעשי, שנוטה להתמקד בעיקר, נמנע מעיסוק בפרטים שוליים, ומעדיף גישה ישירה ועניינית. הוא מאופיין ברמה גבוהה של משמעת עצמית, סדר ועקביות. הדגש הוא על יכולתו להתמקד בעיקר, ולדרוש מפקודיו לעשות כמוהו".
"הדברים מצביעים על נטייה ברורה לכך שהוא מכוון מטרה. אף על פי שהוא הצליח בתפקידיו המבצעיים, הוא בעל פתיחות בינונית לרעיונות חדשים ולגישות לא קונבנציונליות. הוא מתמקד בפרקטיקה, ויש לו יכולת להנהיג ולהניע אחרים".
"הוא נוטה ליצור קשרים עם פקודיו תוך מעורבות בשטח. הוא ענייני ותכליתי, ותובע ביצועים גבוהים. יש בו עקשנות ודגש על קידום מטרות ארגוניות, כשהוא בונה גם על יחסים אישיים. יש לו יכולות לקחת אחריות ולשמור על יציבות רגשית גם במצבים מורכבים. יש לו נטייה לבסס את מנהיגותו על חזון".
זאת דעתו המקצועית של אדוני, שטוען שהאלוף טולדנו הוא בעל אינטליגנציה גבוהה, וניחן בחוש מנהיגות מפותח ובהבנה עמוקה של התנהגות אנושית.
תכונותיו המרשימות של טולדנו יכלו להביא אותו ללשכת הרמטכ"ל, לולא היה שותף למחדל הגדול של 7 באוקטובר. הוא לא זיהה כראוי את הכנות חמאס למתקפה רחבת היקף חרף הסימנים לכך, כולל תרגילים גדולים שערך ארגון הטרור. למרות הקמת המכשול בגבול עזה, פיקוד הדרום תחת פיקודו לא התכונן למצב שבו חמאס יצליח לחדור את הגדר בכוחות גדולים.
טולדנו היה מעורב בהפעלת המכשול בגבול הרצועה, שהוזכר כאחד הפרויקטים הביטחוניים הגדולים ביותר, ושלא עמד במבחן המתקפה - מה שהביא למותם של יותר מ־1,100 אזרחים וחיילים, לחטיפתם של כ־250 לעזה ולנזק עצום לביטחון הלאומי.
עזיבתו הצפויה את הצבא, לאחר שצה"ל יסיים את התחקיר הצבאי, תסייע לשקם את אמון הציבור במערכת הביטחון. אם מותר להמר, טולדנו קורץ מהחומר של קצינים בכירים שפונים לפוליטיקה לאחר שחרורם.
בתום תקופת צינון, סביר שגם הוא, שנחשף לעשייה פוליטית כמזכירו הצבאי של ראש הממשלה, לא ישלול על הסף הצטרפות למערכת הפוליטית.