בשנת 2018 העביר שר הביטחון, אביגדור ליברמן, החלטה על הקמת חיל טילים קרקע־קרקע שמטרתו לפגוע במטרות קרקעיות של האויב בטווחים קצרים, בינוניים וארוכים. הצעתו כללה יכולות פגיעה מדויקות ומהירות תגובה מיידית, בניגוד ליכולת מטוסינו, והכול – בעלוּת קטנה במאות מונים מעלות מטוסינו ותחזוקתם.
לאחר שסיים שר הביטחון ליברמן את תפקידו, נוצר לחץ על מקבלי ההחלטות בדרג המדיני ובדרג הצבאי, והם גנזו את החלטת ליברמן כדי להעביר את הכסף ולרכוש עוד מטוסים. כפי שנאמר במשפט הידוע: "מהרסייך ומחריבייך ממך יצאו״.
בשנת 2021 הקמתי חמישה צוותי מומחים בתחום הביטחון הלאומי, ואחד מהם עסק בסוגיית איום הטילים, הרקטות והכטב״מים של האויב על מדינת ישראל. הפתרונות הנדרשים של הצוות היו בין היתר המלצותיו של ליברמן להקים חיל טילים קרקע־קרקע שתהא יעילותו מול טילים, רקטות וכטב״מים של האויב.
חַיל כזה עולה טיבו בעשרות מונים על מטוסים, ועלותו נמוכה במאות מונים מעלות מטוסי חיל האוויר ותחזוקתם. רכישת המטוסים מצריכה הון עתֵק השואב את כל סיוע החוץ האמריקאי ועוד סכומים נכבדים מהתקציב השקלי.
הדוּח של צוותי המומחים שהקמתי הוגש לכל מקבלי ההחלטות הבכירים ביותר בדרג המדיני ובדרג הצבאי, ואף החליטו שר הביטחון, יואב גלנט, והרמטכ״ל, הרצי הלוי, לאמץ את המלצות הדוח בתוכנית העבודה של משרד הביטחון וצה״ל. המלצה חשובה זו של הקמת חיל טילים קרקע־קרקע הוחלט לבצעה כבר לפני כשנתיים לולא נשף בעורפה של ההמלצה חיל האוויר.
גם לאחר החלטת השר והרמטכ"ל עשה חיל האוויר ככל יכולתו לעכב את ההחלטה להקמת חיל הטילים, והוא עושה זאת בהצלחה רבה עד עצם היום הזה. בשנה האחרונה היינו עדים להחלטות בדרג המדיני ובדרג הצבאי להשקיע 40 מיליארד דולר מסיוע החוץ האמריקאי שמושכן לעשרים השנים הבאות כדי לרכוש עוד טייסות אֵף־35, טייסות אֵף־15, מטוסי תדלוק ועוד. וכמעט שאין כל רכישה של אמצעי לחימה חדשים אחרים, כגון בהגדלת צבא היבשה, בהקמת חיל הטילים קרקע־קרקע, בפיתוח לייזר עוצמתי ועוד.
התקפות הטילים של החות׳ים כמעט מדי לילה על גוש דן מפעילות אזעקות מחרישות אוזניים ומקימות ממיטתם מיליוני ישראלים הרצים אל המקלט והממ"ד. מהם נופלים ונחבלים ומהם נכנסים לחרדה. זה טרטור מעל סף הסבל, בייחוד כשהוא נמשך לאורך זמן. דוגמה זו מלמדת שלוּ היה בידי ישראל חיל טילי קרקע־קרקע היינו יכולים להגיב מהר יותר ובעלויות זולות בהרבה מתקיפת מטוסינו את מטרות החות׳ים בתימן. צריך להבין שכדי להעביר חימוש מדויק מנקודה א' לנקודה ב', אין צורך לתלות אותו תחת כנפי מטוסי קרב שעלות כל אחד מהם בין 80 ל־100 מיליון דולר והם מוטסים בידי אדם.
למעלה מזה, הפעלת עשרות מטוסי תקיפה בתימן בטווח של אלפיים ק״מ מצריכה הכנות של שבועות בעלוּת הון עתֵק שלאורך זמן אי־אפשר לעמוד בה מהטעם של משאבים מוגבלים. ולא עוד אלא שאן בכוחם של מטוסים אלו להגיב מייד על מטרות צבאיות מזדמנות של החות׳ים. זו דרך פעולה שאי־אפשר להמשיך בה לאורך זמן, ואינה יכולה להביא את התוצאות המקוּווֹת.
טיל קרקע־קרקע היה יכול למלא אותה משימה נגד כל טיל חות׳י ששוגר לעבר ישראל.הטיל הישראלי היה משוגר מייד ללא שום הכנות מוקדמות (בתוך 20 דקות ולא בתוך 3 שעות כזמן תגובת מטוסינו ולאחר הכנות של שבועות) לעבר מטרות קרקעיות צבאיות מזדמנות של החות׳ים. מטוסינו, עד שתוקפים - מאפשרים לחות'ים להיעלם ממקום השיגור. האפקט היה הרבה יותר יעיל וזול ובמשאבים שאפשר היה לעמוד בהם.
לא זו אף זו, בעוד כל העולם מתכונן למלחמות של שדה הקרב העתידי, צה״ל נשאר רחוק מאחור ומוסיף להתכונן למלחמות שעברו מהעולם. כל בר דעת, ובוודאי אנשי המקצוע, מיטיבים להבין שאת מקומם של מטוסי הקרב הולכים לתפוס בקצב מסחרר המָלָ״טים (מטוס ללא טייס) והכַּטבָּ״מִים (כלי טיס בלתי מאויש). יש להניח שבתוך עשור מהיום ייעלמו כמעט מטוסי הקרב מזירות הלחימה, לפי שעלותם ותחזוקתם כבדות מנשוא.
במלחמת אוקראינה כבר לא רואים לחימה במטוסים. עיקר הלחימה מהאוויר נעשית במל"טים, בכטב״מים, בטילים וברקטות, ומקומם של מטוסי הקרב נעדר כמעט לחלוטין.
בישראל לא למדו דבר וחצי דבר, וצה״ל ממשיך בתפיסתו הישנה (קונספצייה) ומשקיע עשרות מיליארדי דולרים במטוסים שחלקם יגיעו לישראל בתוך חמש שנים עד עשור, וכבר לא יהיו מתאימים לשדה הקרב העתידי.
השקעות עתק אלו של ישראל במטוסים גוזלות את כל סיוע החוץ האמריקאי לעשרים השנים הבאות ומביאות לכך שמשקיעים כמעט אך ורק במטוסים, וכמעט לא־כלום באמצעי הלחימה הנדרשים למלחמות העתיד, היינו הגדלת צבא היבשה, הקמת חיל טילים קרקע־קרקע, פיתוח מערכת לייזר עוצמתית, רכש של עוד עשרות אלפים כטב״מים התקפיים, רכש של תותחי נ״מ רב־קני מונחי מכ״ם היעילים נגד כטב״מים ועוד.
קרן הלייזר של מערכת הלייזר תהא עוצמתה מגה וואט והיא תהיה הפתרון היחיד שיכול לעמוד מול טילים בליסטיים היפרסוניים המשנים את מסלולם במעופם, ומהירותם גבוהה פי חמישה ממהירות הקול, שטילי קרקע־אוויר כמו "חץ" ו"קלע דוד" אינם יכולים ליירטם.
כבר מזמן למדנו שבמטוסים לבדם אי־אפשר לנצח מלחמות. התפיסה הישנה (קונספצייה) של הדרג המדיני והדרג הצבאי בעשרים השנים האחרונות גררה קיצוץ דרסטי של צבא היבשה לשליש מגודלו שהיה בשנת 2002. קיצוץ זה גרם לחוסר יתירות כוחות יבשה, ולכן אנו שוחקים את לוחמינו ואת אמצעי הלחימה עד דק, ולא מסוגלים להישאר במקומות שכבשנו כי אין כוחות מחליפים.
התוצאה הישירה היא שאנו נאלצים לכבוש אותו מקום פעמים מספר ומגדילים את הסכנות לחיי הלוחמים ולפציעתם. הקיצוץ מונע מצה"ל לתמרן תמרון לעומק מערכי האויב ולהכריעו, ואינו מאפשר לכוחותינו להילחם בו־זמנית בכמה גזרות. הקיצוץ מנע מכוחותינו להכריע את חמאס ובוודאי את חיזבאללה, וה"קשקושים" של הדרג המדיני והדרג הצבאי נועדו לזרות חול בעיני הציבור כדי לעוות את התמונה האמיתית. הצלחות מטוסינו אינן מביאות אותנו לניצחון במלחמה.
המשך התנהלותם הנלוזה של הדרג המדיני והדרג הצבאי חסרת האחריות וחסרת ראיית הנולד – יביאו את מדינת ישראל לדרך שאין חזרה ממנה, ללא יכולת להגן על עצמה בתוך שנים אחדות. ההנהגה הנוכחית בדרג המדיני ובדרג הצבאי אינה מבינה באופן מוחלט את המציאות הביטחונית המתהווה במזרח התיכון ומובילה את עם ישראל לעברי פי פחת, וללא החלפתה המיידית – לא נוכל לשרוד במזרח התיכון. לא תהא תקומה לעם ישראל עם הנהגה כזו, ומי שטרם הבין זאת יבין לכשיהיה מאוחר מדי לתקן.