איזו קטסטרופה תקצר את ימי הקואליציה? אם לסמוך על המספרים, ולהתעלם לרגע מהדיווחים הנרגשים על חברי כנסת שנגררים להצבעות ממיטת חוליים, זו לא תהיה קטסטרופה שתבוא בקרוב. כל עוד אין לקואליציה סיכוי לנצח בבחירות, וכל עוד לרוב המפלגות בקואליציה יש יותר מה להפסיד מאשר מה להרוויח מבחירות, יש לה דבק חזק. ואין לה סיכוי לנצח בבחירות. לפחות לא לפי מה שאפשר לבחון.
עברנו השבוע על כל הסקרים מאז אוקטובר 2023, ובאופן כללי, ממוצע הסקרים לא מקרב את הקואליציה ל־60 מושבים בכנסת. אפילו לא לרגע. יש מגמת עלייה בקו הנתונים. מצבה השתפר מעט בחודשים האחרונים. אבל רק מעט. לא קרוב ל־60. לא קרוב למעל 60. וזה אפילו כאשר כוללים בחישוב הממוצע המשוקלל (של אתר המדד) את הנתונים מהסקרים היוצאי־דופן של ערוץ 14, שהוא היחיד שבו הקואליציה לפעמים זוכה לרוב.
פרופ' עירן הלפרין ממרכז אקורד אמר את זה לאחרונה בצורה קצת מוגזמת. יכול להיות שמוטב להיות קצת יותר זהירים ממנו, אבל בסך הכל מה שאמר נכון. "הסקרים כבר חודשים ממש יציבים. הקואליציה, שבכנסת מחזיקה 67־68 מנדטים, מקבלת מהציבור כ־50 מנדטים בממוצע, והאופוזיציה כ־70 מנדטים". איפה הגזים? זה לא 50, זה מעל 50. וזה לא 70, זה מתחת ל־70. בוודאי שלא 70 אם לוקחים בחשבון שהערבים לא בדיוק שייכים לאופוזיציה שאפשר להרכיב ממנה קואליציה חלופית.
אז מה למדנו ממבט על כל הסקרים של תקופת המלחמה? שהחיבור הקואליציוני אמור להיות חזק, אלא אם לראשי המפלגות יש סקרים שמעידים על כך שכמעט כל הסקרים שאנחנו – הציבור – רואים, אינם מדויקים. למיטב ידיעתי, אין להם סקרים כאלה. לא מספיק, ולא מספיק נחרצים.
נכון שיש איזו הצגה של ביטחון (בימין) ושל חרדה (במרכז־שמאל) שגם בבחירות הבאות "ביבי ינצח". ואולי הוא באמת ינצח. אבל נכון לעכשיו, אם זה יקרה, זה יהיה הדבר המאוד לא צפוי (ולא, זה לא "כמו טראמפ". בבחירות האחרונות בארה"ב היה ברור כל הזמן שטראמפ יכול לנצח. וגם בבחירות 2016, שבהן התוצאות כן היו הפתעה, הפער בסקרים בארה"ב לא היה גדול כמו שהוא נראה היום בסקרים אצלנו).
כרגע, כנראה שלקואליציה אין מספיק בוחרים כדי לנצח. מה שיש לה בשפע זה זמן. היא יכולה להשתמש בזמן שעוד יש לה לכהן כדי לנסות לשנות את התמונה. וזה מה שהיא מנסה לעשות. גם כשהיא מתקוטטת.
הטור המלא יפורסם מחר במעריב