חודשים כלוחם מילואים ברצועת עזה במהלך מלחמת חרבות ברזל. לאחרונה, הוא טס עם חבר למשחק כדורגל של ברצלונה. מיד עם נחיתתו בשדה התעופה, נעצר ישראל ישראלי בעקבות צו מעצר שהוציא שופט מקומי בעקבות בקשה של ארגון פרו־פלסטיני.

מר ישראלי הואשם בפשעי מלחמה בספרד, והוצג לפניו תיעוד מהרשתות החברתיות - סרטון מתוך רצועת עזה שבו הוא נראה צוחק תוך כדי פיצוץ בתים. כעת הוא עומד בפני משפט, ועלולות להיגזר עליו שנות מאסר ארוכות.

למזלנו, תסריט זה טרם התממש, אך נראה, לצערנו הרב, שאנו קרובים להתממשותו יותר מאי־פעם. לוחמי המילואים שלנו בסכנה, ועל הממשלה לעשות הרבה יותר כדי להגן עליהם.

השאלה היא כיצד מדינות ברחבי העולם, כגון ספרד, יכולות להעמיד לדין חייל ישראלי בגין מעשים אסורים לכאורה שביצע בעזה? עבירות שכלל לא בוצעו בשטח אותה מדינה ולא כנגד אזרחים של אותה מדינה. התשובה היא – עקרון האוניברסליות.

במדינות רבות בעולם, כולל בישראל, ישנה סמכות אוניברסלית - סמכות פלילית כללית כנגד מי שביצע פשעים נגד האנושות או בניגוד לאמנות בינלאומיות.

כלומר, במצב הדברים הרגיל, דיני העונשין חלים על עבירות שבוצעו בשטח המדינה, וכך למשל ספרד יכולה להעמיד לדין מי שביצע עבירה בשטח ספרד. עם זאת, בסוגים מסוימים מאוד ומוגדרים של עבירות חמורות, כגון פשעי מלחמה או פשעים נגד האנושות, נקבע כי דיני העונשין הלאומיים יחולו גם ביחס לפשעים שבוצעו במקומות אחרים בעולם ולא בשטח המדינה הרלוונטית.

כך למשל, סעיף 16 לחוק העונשין הישראלי מעניק סמכות אוניברסלית וקובע כי "דיני העונשין של ישראל יחולו על עבירות־חוץ אשר מדינת ישראל התחייבה, באמנות בינלאומיות רב־צדדיות ופתוחות להצטרפות, להעניש עליהן; והוא, אף אם נעברו בידי מי שאינו אזרח ישראלי או תושב ישראל, ויהא מקום עשיית העבירה אשר יהא".

סעיפים דומים יש במדינות רבות בעולם. וכעת, בעקבות ההחלטות בהאג כנגד ראשי המדינה, ישנו חשש ממשי בדבר ניסיונות העמדה לדין של לוחמי צה"ל ברחבי העולם בגין טענות לפשעי מלחמה.


נזקי הפוליטיקאים

בעבר התמודדה ישראל עם ניצול לרעה של הסמכות האוניברסלית על ידי ארגונים פלסטיניים. למשל, בשנת 2009 נפתח בספרד הליך כנגד שר הביטחון לשעבר בנימין בן אליעזר וקצינים נוספים, בגין הרג אזרחים בלתי מידתי בעת חיסולו של בכיר חמאס סלאח שחאדה בשנת 2002.

כיצד הצליחה ישראל להתמודד עם ההאשמות בספרד? היא הציגה בפני בית המשפט בספרד את פעולות החקירה והבדיקה שנעשו בעקבות חיסול שחאדה, כולל הקמת ועדת בדיקה בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס טובה שטרסברג־כהן. בית המשפט הספרדי קיבל את הטענות, סגר את התיק וקבע שישראל ביצעה חקירה אמיתית ואפקטיבית לגבי החיסול.

כלומר, חומת המגן העיקרית כנגד שימוש של מדינות שונות בסמכות האוניברסלית להעמיד לדין היא בדיקה או חקירה עצמאית ואפקטיבית על ידי המדינה שבה בוצעו לכאורה הפשעים הנטענים.

מובן שיינתן משקל שונה לחלוטין לבדיקה שנעשתה על ידי רשות אכיפת חוק במדינה דמוקרטית שבה יש מערכת משפט עצמאית, לעומת בדיקה שנעשתה על ידי מדינה שבה אין מערכת אכיפת חוק עצמאית ואפקטיבית.

ההתעלמות של הממשלה מהצורך החיוני להקים ועדת חקירה ממלכתית לאסון 7 באוקטובר, בליווי מומחים בינלאומיים שיבחנו וידונו בטענות להפרה של החוק הבינלאומי, משרתת את אויבינו בעולם ומעניקה להם כלי נוסף במלחמת המשפט שהם מנהלים נגד מדינת ישראל וחיילי צה"ל.

בנוסף, כששרים וחברי כנסת תוקפים ללא הרף את מערכת המשפט, רשויות אכיפת החוק והפרקליטות הצבאית, הם מחלישים את מערכות אכיפת החוק ותדמיתן בעיני מדינות העולם, ובכך ממוטטים את טענת ההגנה העיקרית שתהיה ללוחמים שלנו, אם חלילה ייעצרו במדינה זרה ויועמדו לדין.

על נבחרי הציבור שלנו להפנים את המציאות הבינלאומית המשפטית שבה אנו מצויים. זירת מלחמת המשפט היא חזית קשה, שעלולה לפגוע בלוחמים שלנו ומהווה סכנה אסטרטגית, ולכן יש לחזק את מערכת אכיפת החוק של צה"ל ולאפשר בדיקה עצמאית, ללא התערבות פוליטית, של כל טענה או חשד להפרת הדין על ידי לוחמי צה"ל. זו חומת ההגנה מפני הסמכות האוניברסלית.

[email protected]