1. מה נשתנה
מחר בערב כולנו נאחז בהתרגשות בהגדה של פסח ונשיר בקול גדול "מה נשתנה". באותה הנשימה לא נשכח את גורל החטופים בעזה, ולצד כיסאו של אליהו הנביא נותיר את הכיסא הצהוב. את ההמלצות לשאלה המסקרנת "מה נשתנה הלילה הזה" יספקו ארבעת הבנים מההגדה: החכם, הרשע, התם וזה שאינו יודע לשאול. כל אחד מהקוראים מוזמן לפי מיטב דמיונו להחליט לאיזו אישיות פוליטית לשייך את כל אחד מהשואלים. מיהו החכם? מיהו הרשע? וכו'. יש שיחשבו שהמשימה פשוטה. אלא סביר שאחרים יחליטו שהמשימה מורכבת, כמו ההגדרה של ראש הממשלה לגבי קטאר. הכל לפי הפוזיציה.
נתחיל בחכם באדם, שלמה המלך, שבשמו התנ"כי קהלת קבע ש"הכל הבל הבלים". במילים אחרות - החכם ממליץ לקחת את הכל בפרופורציות, או להמשיך להתנדנד בערסל כשירו של יהודה פוליקר "כשתגדל", שהוקדש למשפחת ביבס. בפן הכלכלי ימליץ החכם לחיות לפי יכולתנו, או במילים אחרות - לא לקפוץ מעל לפופיק. מומלץ שלא לפרנס את הבנקים, בשעה שכשאנחנו בפיקדון בפלוס זוכים לריבית עלובה, ומתחזקים במקביל אוברדרפט בריבית אסטרונומית.
ואם כבר אנחנו במינוס, זה הזמן לנצל את קרן ההשתלמות לא לנסיעה לחו"ל או להחלפת מכונית, אלא כדי לסתום את המינוס. בנוגע לקניות, מומלץ להוציא לחופשה גם את כרטיס האשראי. ואם כבר קונים, לנצל את מכירות סוף העונה ובמאמץ קטן להשיג דילים גדולים.
החכם יאטום את אוזניו מלשמוע פוליטיקאים שאומרים שכולנו עם אחד ושאנחנו פסע משקר כלשהו. הוא גם יפנים שהם לא עובדים עבורנו, אלא במקרה הטוב עבור מקורביהם - ובמקרה הגרוע בשביל עצמם. הם תמיד ישמרו את "הנחות הסלב" עבור עצמם. ביביזם מבחינת החכם הוא מחלה חשוכת מרפא, ואין טעם להתאמץ לשכנע את הלוקים בנגיף לשנות את דרכם. זאת תופעה המפרקת משפחות והורסת חברויות.
החכם ימליץ לא לנסות שיח רעיל עם טיפוסים שהולכים עם הראש בקיר, אלא להצטייד באנרגיות חיוביות מהנכדים. מבחינתם, ראש הממשלה בנימין נתניהו, כמו טראמפ, הוא המנהיג העליון. הוא ימשיך להתנוסס על שלטי החוצות לצד פוטין בכותרת "ליגה אחרת", אף שאחרי ההשפלה השבוע בבית הלבן הוא בקושי יעפיל לליגה למקומות עבודה.
לבסוף, אם הוא ישלוף מכיסו את כרטיס האשראי לתשלום הוצאותיו, או חלילה ירצח מישהו בשדרה החמישית בניו יורק, הוא עדיין יהיה הגדול מכולם. הוא שאמרנו: מחלה חשוכת מרפא. הרשע מההגדה יתייחס לאזרחים כאל נתינים שילכו אחריו באש ובמים, ולא משנה מה יעשה. הוא יפצל, יסכסך, יסית ויפלג בין המחנות כדי לקדם את האינטרסים הפרטיים שלו. הוא יגיד שהוא אוהב את המדינה, אבל בתוך תוכו יבוז לאזרחיה, ובמיוחד לאלה ההולכים אחריו באש ובמים. הרשע יספר שהוא מתאמץ להחזיר את החטופים וימנה את מספרם של אלה שהוחזרו כאילו זו אינה חובתו, ובמקביל יקרא לאחד החטופים "ההונגרי". זה לא יפריע לו לטוס לסופ"ש מפנק בהונגריה.
רשע ינצל בצורה צינית את החרדים, יכריז שהשמאל שכח מה זה להיות יהודי - ויבלוס במקביל את מיטב הלובסטרים. הוא לא יהסס לשלוח לחזית את מיטב בנינו, ובמקביל ימליץ לתלמידי הישיבות לחקות את בנו הבטלן ממיאמי. רשע ינצל את מאות מיליוני השקלים שבוזבזו על מטוס כנף ציון לנסיעות להונגריה, לארה"ב וחוזר חלילה, ובמקביל יסכים לזינוק בתעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית.
תם: גם לאחר שנפל עשרות פעמים בפח, פתי יאמין לכל דבר. זה יכול להיות מכתב שקיבל מבן דוד נשכח באפריקה על חלקו בירושה של מיליוני דולרים. האפריקאי יסביר שהוא מנסה לאתר את היורשים, והתם שוב ייפול בפח, ויעביר את פרטי כרטיס האשראי שלו בשביל לקבל מקדמה.
תם ישקיע את הכסף אצל מנהל השקעות ספקולטיבי שיבטיח בוודאות מלאה תשואה של 10% לשנה, בתנאי שייתן לו ייפוי כוח. כשיבקש למשוך את הכסף - ימרחו אותו כמו ב"פרשת סלייס" עם שקר כלשהו: המזכירה לא חתמה, הדואר לא הגיע, הכסף יגיע אחרי החגים ועוד סיפורי מעשיות. כשיתברר שמנהל ההשקעות ביצע ספקולציות והכסף התאדה, הוא ייעצר בישראל, ובמקרה הגרוע יצליח לברוח לחו"ל – ולך תרדוף אחרי הרוח. בכל מקרה, הכסף הלך לאיבוד, אבל התם הקלאסי לא ילמד את הלקח וירוץ לספקולציה הבאה כדי להשקיע את הכסף שלא נשאר לו.
הגרסה הנשית לתם משכנעת את עצמה להאמין שהבגידה של בעלה הייתה מעידה חד־פעמית, ולכן חייבים לתת לו הזדמנות נוספת כדי לא לפרק את הקואליציה המשפחתית. תם פוליטי, כמו התם הפיננסי או הרעיה הנבגדת, הוא נופל בפח סדרתי. זו יכולה להיות רוטציה לתפקיד יו"ר ועד הבית או רוטציה על הנייר לתפקיד ראש הממשלה. ניחשתם נכון: בני גנץ, התם הפוליטי הקלאסי, ימשיך להאמין שהרשע יקיים את הבטחותיו בפעם הבאה.
המדינה מבחינתו חשובה יותר, ולכן ירצה ללכת שוב על עסקת רוטציה. הוא מאמין שלראש הממשלה אכפת מהחטופים גם שנה וחצי אחרי שנחטפו. הוא יקנה את ההבטחות להחזרתם רק אם ייתנו לו את הזמן המתאים - ובתנאי שההפגנות הפוגעות במאמציו ייפסקו.
שאינו יודע לשאול: הוא "עיתונאי" חצר בערוץ טלוויזיה, המתפקד כשופר משוכלל ביום הכיפורים. השואל מניע את השפתיים כפיתום, אבל בפועל הוא אינו יודע לשאול, לא כיוון שאיבד את הקול אלא מחשש לאובדן הפרנסה. ראש הממשלה המגיע לריאיון "בלעדי" זוכה למסז' הכל כלול תקשורתי.
2. המבוגר האמיתי
בימים של סערה פיננסית וריאלית גלובלית, כשהמבוגר הג'ינג'י מאמריקה התעורר על צד שמאל, טוב לדעת שלישראל יש נגיד שפוי המתפקד כמבוגר אחראי, ולא נגיד ביבוא אישי מעלי אקספרס. כהרגלו, הוא מנסח את תשובותיו בזהירות, ובנושאים פוליטיים - כמו ההשלכות האפשריות להקדמת הבחירות - הוא מתנסח בזהירות מופלגת.
באופן לא מפתיע החליט השבוע פרופ' אמיר ירון להשאיר את הריבית במשק ללא שינוי, ובריאיון חג מסביר את הסיבות לכך: "לא ניתן להוריד כעת את הריבית. על פי תחזית מחלקת המחקר, הריבית תרד בשנה הקרובה מ־4.5% ל־4%. קיימת אי־ודאות רבה, וכדי להוריד את הריבית היינו רוצים שתהיה התאמה בין מגמות הביקוש להיצע. אני מקווה שנוכל להגיע לשתי הורדות ריבית בשנה הקרובה. אם נראה ירידה באי־הוודאות וירידה באינפלציה, נוכל לפעול מהר יותר".
לדבריו, "אם המכס לגבי ישראל יירד מ־17% ל־10%, מצבנו היחסי ישתפר, אבל חלק משמעותי מההשפעה על ישראל נובע מהסחר העולמי ולא רק מהמכס הנקודתי. הטלת המכסים היא טלטלה עולמית שלא ראינו במשק שנים, שתשפיע בוודאות על ישראל, אם כי בצורה פחותה ביחס לעולם. נכון לעכשיו קשה להבין את כל ההשלכות. ההשפעה עלינו תהיה מתונה יותר, משום שהיצוא חשוף פחות למכסים. למרות זאת הפחתנו במחצית האחוז את תחזית הצמיחה ל־2025".
מה צריך לעשות בעקבות הזעזועים בבורסות?
"אינני יועץ השקעות, אבל חשוב לזכור שלמרות הירידות בבורסה, כספי פנסיה נועדו לטווח ארוך והם מפוזרים בין אפיקי ההשקעה. התנודתיות משפיעה על שווי הנכסים, אבל לא מודדים פנסיה ליום אחד. המדדים בוול סטריט עלו בחמש השנים האחרונות ביותר מ־100%. כנגיד אסור לי לתת המלצות, אבל חשוב לזכור שבתקופות כאלה אסור לפעול בפזיזות, אלא לשקול את החלטות ההשקעה בזהירות ולפעול בהתאם לסיכונים".
איך משפיעה ההפיכה המשפטית, כמו הדחת היועצת המשפטית וראש השב"כ, על תפיסת המשק בעיני משקיעים זרים?
"אני מפנה אותך לדוחות חברות דירוג האשראי הבינלאומיות מודי'ס ופיץ' מהימים האחרונים, שמצביעים על הקשר בין עמידות המשק וחוסנו במיוחד לאור המלחמה לבין החשש מפגיעה במוסדות השלטון. בספרות הכלכלית מדגישים את הקשר ההדוק בין עוצמת המוסדות וצמיחה בת־קיימה, ואפילו ניתן על זה פרס נובל. לאורך כל הדרך התבטאו כלכלנים כנגד צעדים שישפיעו לרעה על הכלכלה, ככל שיתפרש שיש פגיעה במוסדות".
מה אתה לוקח מדוח ה־OECD בנוגע ליוקר המחיה בישראל, שהוא מהגבוהים באירופה?
"קיים קשר הדוק בין יוקר המחיה לאינפלציה. יוקר המחיה בישראל הוא אכן גבוה וניתן להפחתה דרך שינויים מבניים כמו פתיחת שווקים, הכנסת שחקנים בינלאומיים, העלאת פריון העבודה והסרת חסמים מגורמים ממשלתיים. אין פה משהו שבלחיצת כפתור ישנה את הכל.
"נושא חשוב במיוחד הוא תחום הדיור המעיק על זוגות צעירים, וזה מתבטא בגידול בכמות המשכורות למ"ר. המדינה חייבת להגדיל את ההיצע, למרות שרואים שיפור מסוים ברביע האחרון. יש גם צעדים נוספים להורדת יוקר המחיה, כמו רפורמות היבוא ופתיחת השווקים, למרות שחלק מהמוצרים ברפורמה הוחרג. צריך כל הזמן להוריד חסמים ולעבור בין הענפים ולשנות".
תוכנית ההטבות בבנקים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל יצאה לדרך אבל תופעל על בסיס רבעוני, כדי שהבנקים יוכלו להפסיקה בכל עת אם הפוליטיקאים ימשיכו בהליכי החקיקה כנגדם.
"אנחנו רוצים מערכת בנקאית יציבה חזקה, וזאת אכן קיימת. היא הוכיחה את עצמה במשברים, וגם לפיקוח על הבנקים יש תרומה. אנחנו רוצים שהבנקים יהיו ידידותיים יותר ללקוחות, ודרך המלך היא בשינויים מבניים והכנסת שחקנים עם רגולציה מקילה. הצרכנים יכולים כיום לתמחר טוב יותר את השקעותיהם, כמו במק"מ וקרנות כספיות. בסופו של דבר הם יביאו לשינוי בבנקים בתוך שנה־שנתיים.
"בזמן הזה הבאנו את תוכנית ההטבות, בהינתן שהרווחים עלו ואנחנו בתקופת מלחמה. אני מאמין שהתוכנית תיתן את המענה, ואני מקווה שכל בעלי העניין יפנימו את זה. המתווה פועל לפי העיקרון המנחה שלא תהיה רגולציה פוליטית שתשפיע על מנגנוני השוק. אני מקווה שכולם יפנימו את המצב. מדובר בהטבות על בסיס רבעוני, ומדובר בצעד וולונטרי שהבנקים רשאים להפסיקו בכל עת. אבל אני מאמין שהוא יגיע לקו הסיום".
איך תשפיע אפשרות הקדמת הבחירות על מצב המשק?
"אני לא מתעסק בספקולציות, אלא צריך לעבוד עם תקציב המדינה שכבר עבר. טוב שהוא אושר עם התאמות של 35 מיליארד שקל. במסגרת התקציב נעשו צעדים משמעותיים שסייעו לייצוב שער החליפין. אכן היה מקום לשיפור נושאי מנגנוני צמיחה ובעולם התשתיות והחינוך. למרות זאת, ולאור הגירעון המבני בעקבות המלצות ועדת נגל, כנראה נצטרך להפעיל סט נוסף של התאמות. ובעניין הבחירות, ומבלי להתייחס לנושא הפוליטי - כלכלה אוהבת ודאות, וכל צעד שיתרום לוודאות יתרום לכלכלה".
האם בצעידות שלך בחוף הרצליה אתה עדיין מקבל מהמתרחצים "המלצות" בנושא הריבית?
"אתה לא יודע כמה אתה צודק. עם ישראל תמיד אוהב לתת עצות. אני שומע, מחייך וממשיך ללכת".
מה אתה מאחל לקראת הפסח הקרוב ברמה הכלכלית והחברתית?
"אנחנו מאחלים לישראל שקט וביטחון וחזרת החטופים, וחזרת כוחות הביטחון בשלום לישראל. בנוסף, אני מאחל בצד הכלכלי את המשך ההתאוששות ואת המשך הוודאות והיציבות הכלכלית לכלל האוכלוסייה. איחוי הקרעים בין חלקי העם הוא אחד הצעדים החשובים".