נושא מנהרות התקיפה של חמאס, שחזר לאחרונה לדיון, הביא את המתיחות בין ישראל וחמאס לשיא חדש מאז מבצע צוק איתן. בעקבות כך, גבר הסיכון כי אחד הצדדים יפרש לא נכון את המציאות בשטח ויפעל בדרך שתוביל להסלמה, ואולי אף למבצע צבאי נוסף ברצועת עזה. אולם התנהלות זהירה מצד ישראל בנושא זה, לצד חששו של חמאס ממבצע ישראלי ומצבו הבעייתי של הארגון, מנעו הפעם קצר תקשורתי. כך, לאחרונה פורסמו התייחסויות שונות של נבחרי ציבור מהצד הישראלי ומקרב הנהגת חמאס שמטרתן להרגיע את האווירה ולאותת שבעת הזאת הסלמה ביטחונית אינה עומדת בקנה אחד עם האינטרסים של מי מהצדדים.
בצד הישראלי היו אלו שר הביטחון משה יעלון והרמטכ”ל גדי איזנקוט שניסו לצנן את הרוחות בציבור, ובמקביל העביר גורם בכיר בחמאס מסר מרגיע לישראל, שלפיו אין בכוונת הארגון ליזום מהלך התקפי נגדה. בנוסף, החליפו ביניהן ישראל וחמאס מסרים, שהועברו דרך טורקיה וקטאר, שמטרתם לעדכן ששני הצדדים אינם מעוניינים בהסלמה.
מבחינת חמאס, הרצון להימנע כעת מהסלמה אינו נובע, כמובן, מהפיכתו לחובב ציון, אלא מאילוצים שנכפו עליו, בין היתר על ידי ישראל. ראשית, חמאס מורתע לאחר צוק איתן וההרס הרב שהביא עמו. התגובה הישראלית החזירה את רצועת עזה אחורה בזמן, וסיום שיקום הרצועה לא נראה באופק, בין היתר בשל העובדה שחמאס לא קיבל את כל הכספים שהובטחו לו מהמדינות התורמות לאחר המבצע בעזה, ובשל העובדה שהארגון מציב בראש סדר העדיפויות שלו קודם כל את שיקום היכולת הצבאית ותשתית המנהרות, על חשבון האזרח העזתי.
שנית, התקרבותו של חמאס לסעודיה כנותנת חסות לארגון, יש בה משום גורם מרסן, בעיקר על רקע היחסים העמומים ושיתוף הפעולה החשאי שמתנהל מאחורי הקלעים בין ישראל וסעודיה, בעיקר בנושא האיראני. בהקשר זה, מנסה חמאס לגשש בחזרה לשיתוף פעולה עם איראן, שנקטע באיבו עם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה, אך מהלך זה אינו מתקדם בשל ויכוחים פנימיים בתוך הארגון.
גורם נוסף המונע הסלמה הוא ההתקרבות בין ישראל וטורקיה לעבר הסכם פיוס בין המדינות. אחת הטענות הישראליות שהועלו בנוגע לפיוס היא העובדה שטורקיה מארחת את הנהגת חמאס חוץ בתוך המדינה, בראשות סאלח אל־ערורי. גם אם הטורקים לא יסכימו להפקיר את מפקדת חמאס במדינתם במסגרת הסכם הפיוס, הרי שעצם השיחות, וקל וחומר הסכם הפיוס, יש בהן כדי לדחוק בטורקיה לכפות על חמאס לשמר את הרגיעה.
אומנם חמאס משקם במרץ את תשתית המנהרות שלו, אך לא יהיה זה חכם מבחינת ישראל לפעול בעת הזאת נגד הארגון באופן יזום. מעבר לכך שלאחרונה קורסות מנהרות חמאס בזו אחר זו באופן מסתורי, הרי שאין איום מיידי על ישראל או אפילו אינטרס לכך מצד חמאס. וממילא, אין החזקת נשק מסוים מעידה כי חמאס אכן מתכוון להשתמש בו בזמן הקרוב, כפי שהוא לא משתמש בשיגור רקטות מעל שנה וחצי, חרף העובדה שעומד לרשותו מלאי זמין ומחודש. זאת בנוסף לכך שהצבא והדרג המדיני ערוכים ומודעים למאמצים ולכוונות חמאס להפתיע את ישראל בהתקפה תת־קרקעית, כך שבמקרה הצורך, תוכל ישראל להגיב בעוצמה.