הכתוב בטור זה עשוי להישמע כהזיה קונספירטיבית. חרף זאת, אני מניח כי ברגע זה יושבים אנשים מהצמרת הפוליטית של המפלגה הדמוקרטית בארצות הברית ומתכננים את מהלכי החודשים הקרובים מתוך הערכה כי הילרי קלינטון עלולה לסיים את מסעה הפוליטי. אני מעז לומר כי אילו לא היינו בעיצומה של מערכת הבחירות, קלינטון הייתה שקועה כבר היום בבירור משפטי יסודי לגבי נושא העמותות והמיילים המסווגים והלא-מסווגים. להמחשה: תארו לעצמכם מה היה קורה לביבי נתניהו אילו היה בסיטואציה דומה.



קלינטון אינה אהודה על רוב הציבור האמריקאי. גם לא על רבים מקרב בוחרי המפלגה הדמוקרטית. הללו יבחרו בה בגלל סלידתם וחששם מדונלד טראמפ. אילו התבהרו כל השרצים בקופה של קלינטון בירור משפטי, לפני כמה חודשים היה ברני סנדרס הופך למועמד מועדף של המפלגה. כיום הילרי היא מועמדת בעמדת אל-חזור והרע במיעוטו. יחד עם זאת, די ברור היום - יותר מאי-פעם - כי יקשה על החברה האמריקאית וגם על התקשורת שלה להמשיך להתעלם ממעשיה מעוררי התהייה של קלינטון. אני מניח כי אי אפשר לבלום לאורך זמן את הגל העכור שיפקוד את קלינטון. הדברים יצוצו בסופו של דבר וגם ישפיעו. ועל כך אמר לי איאקוקה: "תמצית החיים היא התזמון". המפלגה הדמוקרטית בדילמה: האם למנוע משבר צפוי, לבקש מהילרי שתוותר על המועמדות ותעבירה לברני סנדרס, הבלתי אהוד על הצמרת? או לחלופין להסתכן ולהמשיך לגבות את קלינטון עד לבחירות?



איש ממסד קלאסי


כאן המקום לציין כי המפלגה הדמוקרטית דחפה למינויו של מועמד המפלגה טים קיין לתפקיד סגן הנשיא. קיין הוא איש ממסד קלאסי. בן 34 סיים את הקריירה האזרחית שלו והלך לפוליטיקה. במשך 22 השנים האחרונות הוא מסתובב במסדרונות הפוליטיים המדינתיים וגם המרכזיים שבוושינגטון הבירה.



טים קיין בוועידה הדמוקרטית, צילום: רויטרס
טים קיין בוועידה הדמוקרטית, צילום: רויטרס



הממסד הדמוקרטי גם פועל באורח נחוש, בסיועם של ביל קלינטון וברק אובמה, לפסילתו המוחלטת של טראמפ עד כדי פגיעה בלגיטימציה שלו. המרדף אחרי טראמפ הוא במידה רבה חסר-תקדים. עכשיו נשאלת השאלה: מה התוכנית של הממסד הדמוקרטי ליום שאחרי הבחירות? אם תודח קלינטון, יתפוס את מקומה, על פי החוקה, סגנה - טים קיין. קיין הוא איש ממסד לכל דבר וגם די מוכשר, אם כי ללא ניסיון אמיתי. הפתרון הזה מועדף גם על רבים מאנשי הממסד הרפובליקני שחוששים לאבד את השליטה של הממסד אם ייבחר טראמפ.



כלומר בחירתו של קיין בשל הדחתה של קלינטון טובה לממסד של שתי המפלגות. השלטון יישאר בידי הדמוקרטים, ובכך יישבר דגם ההחלפה השלטונית הקלאסי - בכל שמונה שנים. הזיה קונספירטיבית? לא בטוח. 



הכותב הוא תא"ל במיל', חבר במועצת הביטחון לישראל ומחבר הספר "ללכת עם האנשים"