ארה"ב סוערת בעקבות הדיווח כי בפגישה בשבוע שעבר בין הנשיא דונלד טראמפ לבין שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שוחחו השניים על הלחימה בטרור ובדעא"ש. במהלך השיחה, כך דווח, שיתף טראמפ את אורחו במידע מודיעיני שהגיע אליו מתוקף תפקידו. נראה כי המידע מתייחס להכנות בדעאש לקראת ביצוע פיגוע במטוסי נוסעים על ידי הטמנת חומר נפץ במחשבים ניידים.



מידע זה פורסם בעבר כשרשות התעופה האמריקאית, ה־FAA, הגבילה נשיאת מחשבים ניידים על ידי נוסעים ממספר שדות תעופה ברחבי העולם בטיסות לארה"ב. אם כך, פרסום המידע אינו מהווה בעיה כלשהי. אולם, התברר עוד כי המידע המסווג הגיע לידי אחת מסוכנויות הביון האמריקאיות מסוכנות מודיעין של מדינה זרה, ככל הנראה ישראל, וכי מקור המידע הוא אנושי (סוכן). העברת המידע לרוסים, יש בה כדי לסכן את הסוכן של אחת מסוכנויות המודיעין בישראל – וזו הבעיה העיקרית.



סוכנויות המודיעין ברחבי העולם נוהגות שנים רבות לשתף אחת את השנייה במידע מודיעיני כדי לשפר את איסוף המודיעין ולהרחיב את הידע. איסוף המודיעין הופך להיות מאתגר כשהטרור הוא עולמי ובעל פריסה גלובלית.



שיתופי הפעולה בין הארגונים נעשים על פי הסכמים מסודרים וכללים ברורים וידועים מראש. הייתי שותף למספר רב של שיתופי פעולה כאלה, הן כקצין מודיעין, הן כקצין מבצעי. השימוש במידע מסוג זה בוצע תמיד במשנה זהירות ותוך שמירה על הכללים שעליהם חתומה הסוכנות הרלוונטית. שיתופי פעולה מורכבים באים גם לידי ביטוי כשנדרש להשתמש במידע לצורך מבצעי כלשהו. לכך נדרש אישור מיוחד כדי לשמור על כללי ביטחון מידע.



עיסוק לא מקצועי בחומר מסווג






כל מדינה מתחייבת להשתמש במידע לצרכיה ושימוש חורג בחומר, כמו העברתו לגורם שלישי, מחייב אישור של הגורם שממנו הגיע המידע. כלל ידוע ובסיסי בעבודת המודיעין הוא שאין חושפים מקורות מידע - אלקטרונים וודאי שלא אנושיים. היכולת להמשיך ולגייס סוכנים נגזרת גם משמו הטוב של הארגון ומהיחס שלו לסוכניו. במקרה זה נגרמה פגיעה בביטחון אחד הסוכנים, שעלולה להתרחב לפגיעה רחבה יותר.



המקרה הנוכחי הוא מקרה טיפוסי של עיסוק באופן לא ראוי ולא מקצועי בחומר מודיעיני מסווג. אנשי מודיעין ואנשי מבצעים שמורגלים בשימוש במידע מודיעיני לצרכיהם מקפידים להשתמש בו בהתאם לכללים וכך נמנעת חשיפת מקורות ופגיעה בהם.



טראמפ הוא נשיא חדש ללא כל רקע מודיעיני או מבצעי והוא נחשף בימיו הראשונים בתפקיד לחומר מסווג בהיקפים עצומים. קשה להכיל ולעכל את כל החומר וגם לשמור על כללי השימוש בו. לצורך כך קיים מערך שלם של אדמיניסטרציה שסובבת את הנשיא ומחויבת לתדרך אותו ולוודא שהכללים נשמרים. לכן אין להטיל את כל האשמה על הנשיא, משום שיש גם אחריות לסגל שעוטף אותו, שבמקרה זה לא ביצע את עבודתו כראוי.



מכל מקום, הטעות נעשתה והאירוע כבר מאחורינו. כעת יש לקוות שהנזק אינו כה גדול ושמתבצעות פעולות כדי לצמצמו. מה שחשוב עכשיו זה להפיק לקחים וליישמם כדי שתקלה שכזו לא תתרחש שוב.



שיתוף הפעולה בין ישראל לארה"ב בתחום המודיעיני חייב להימשך לטובת שתי המדינות, שהן בעלות ברית. נשיא ארה"ב חייב מתוקף תפקידו לראות חומר מודיעיני שנחוץ לעבודתו. לכן נכון יעשה הסגל של הנשיא אם יבצע תחקיר יחד עם גורמי המודיעין הרלוונטיים, ויוודא שחומר מודיעיני יטופל על פי הכללים גם בבית הלבן.



הכותב, אלוף במילואים, היה מפקד חיל הים