לפני כשבועיים העלה ח"כ משה סעדה הצעת חוק הקובעת כי מח"ש תוסמך לחקור פרקליטים בפרקליטות המדינה בנוסף לשוטרים ולשב"כניקים. עוד אומרת הצעת החוק כי ראש מח"ש יתמנה על ידי שר המשפטים וכי תוקם מחלקת חקירות שתחקור עבירות פליליות שביצעו פרקליטים.
מדובר במסע נקמה מטורף בגין עלבון שבטי (בן עדות המזרח) ואישי (סעדה סולק ממח"ש). באחת מאותן ישיבות קרקסיות של ועדת החוקה, חוק ומשפט, שם הציג סעדה את הצעתו, הטיח בו גדעון סער: "אתה אפס מאופס".
כדי להבין כיצד ה"אפס מאופס" בגרסת סער הגיע לליכוד ומה יש לו למכור באכסנייתו החדשה, צריך לחזור שמונה שנים אחורה. יום רביעי אחר הצהריים, 22 באפריל, ערב יום העצמאות 2015. צעקות רמות עולות מתחנת דלק באבו גוש. עד ראייה ושמיעה מדווח למשטרה על שוד בתחנה.
השוטר איתי אופיר וקצין הבילוש אלי זמיר מתחנת משטרת הראל במבשרת ציון הסמוכה היו באזור ברכב אזרחי מוסווה. הם קלטו את הקריאה, קיבלו את מספר הרכב המעורב ואת כתובת הבעלים בעין נקובא ויצאו לכפר הסמוך. תוך כדי שיטוט זיהו את הרכב החשוד נוסע באחת מסמטאות הכפר והחלו לרדוף אחריו. במהלך המרדף נורו כמה יריות.
לאחר שהרכב עצר, הוצאו באלימות השניים שהיו בו. איאד אחמד עבדאללה, נשוי ואב לשלושה שישב ליד הנהג, נורה בגבו, הועבר לטיפול רפואי ומת. גופתו הועברה למכון לרפואה משפטית לניתוח לאחר המוות והוחזרה למשפחתו ללא כל הסברים או התייחסות. למחרת נקבר. השוטרים המעורבים המשיכו לשרת כאילו מאומה לא קרה, ומאז ועד עצם היום הזה, כשמונה שנים, לא נערכה חקירה משטרתית (למעט גביית עדויות מהשוטרים המעורבים), שלא לדבר על חקירה של ממש ומשפט פומבי.
ג'עפר פרח, מנכ"ל מרכז מוסאוא, ארגון שנאבק באפליית ערביי ישראל, פנה לעו"ד עמי הולנדר (גילוי נאות: חבר), שפנה למשטרה ולמח"ש כדי להבין מה קורה. כשבוע אחרי ההלוויה הכפר בִּעבע, ומפקדת תחנת המשטרה במבשרת ציון, סנ"צ אנה מרדכי, יזמה פגישה עם נציגי המשפחה, יו"ר הכפר ו"נכבדים". התנאי היה ללא עו"ד הולנדר, חרף ייפוי הכוח שנתנה לו המשפחה.
לגרסתה של מרדכי באותו מפגש, המשטרה פעלה באירוע כשורה. מכאן ואילך עו"ד הולנדר, רוטוויילר ותיק כשמדובר בהתחמקות רשויות, מפציץ את כל העולם המעורב ומאיים בבג"ץ נגד המשטרה, מח"ש ומשרד המשפטים. אלה מנפקים אינסוף תירוצים ומסרבים להציג את תיק החקירה המשטרתית ומסקנות מח"ש.
"רק אחרי שנה וחצי קיבלתי אישור לראות את הדוח הפתולוגי, ואז התברר לי שעבדאללה לא נהרג בזירה, אלא הגיע לבית החולים בהכרה ועם כדור בגבו, ובעצם זה אני מול סעדה". הולנדר חוזר למח"ש בתביעה להסבר, דוחים אותו בתירוצים עלובים בהגיונם כגון "התיק נעלם".
הולנדר מערב את כל העולם. תחילה את הכנסת באמצעות ח"כ נחמן שי, שלא הצליח לפצח את קשר השתיקה, ובהמשך את התקשורת. כעבור שנתיים מליל האירוע הוחלט לסגור סופית את תיק החקירה. זה קרה בימים שבהם בג"ץ תפקד כצפוי ואחרי כמה חודשים נמצא התיק ש"נעלם".
ציפוף שורות
רק אז, שנתיים וחצי אחרי האירוע, התברר להולנדר שההחלטה לא לחקור את השוטרים התקבלה ממש בליל האירוע, שעתיים אחרי שהמקרה הונח על שולחנו של סגן ראש מח"ש משה סעדה, שהחליט שאין מה לחקור. טוב, זה היה ערב יום העצמאות, צריך להספיק הביתה, ובכלל מדובר בערבי ובחקירה שעלולה להפליל את כל מי שהיה מעורב בטיוחה.
אחרי התשה ואיומים מח"ש נכנעה, אבל דרשה מהולנדר שיקרא את התיק ויצלם אצלה. מעשית זה חייב אותו להצטייד במאה פלוס שקלים בודדים כדי להאכיל את המכונה דף־דף. כך היה, והיה כדאי. על פי חקירת השוטרים, לא נשקפה להם כל סכנה. הסתבר שהנוסע שליד הנהג ירד מהמכונית בביתו והמנוח עבדאללה נכנס במקומו.
הרודפים, שלא ידעו על החילופים, ניהלו מרדף חם (היורה זמיר הסתבך בעדותו בנוגע למספר הכדורים שירה). כשהרכבים עצרו, התנפלו השניים על הנוסעים, גררו אותם באלימות אל הכביש, שכנים הזמינו אמבולנס, ובבית החולים העידו שעבדאללה הגיע בחיים. הפירוש הוא שכל המעורבים – משה סעדה, מפקדת משטרת הראל במבשרת ושני השוטרים – עלולים להגיע למשפט פלילי.
הפרקליטה נורית ליטמן, ש"טיפלה" בערעור של הולנדר, צופפה שורות עם מח"ש והמשטרה, גוננה על סעדה (אני מניח שכיום היא אוכלת את עצמה) ומפקדת תחנת המשטרה, והמליצה להעמיד את השוטרים לדין נו־נו־נו משמעתי. הברירה של מכאן והלאה היא או שהולכים למשפט שיתגלגל עד סוף הדורות, או שפונים לתביעה אזרחית – וגם שם יש סיכוי לא רע שזה ייגמר ברע.
לבסוף זה נגמר בגישור ובדיל נבזי. המשטרה והפרקליטות פוטרות עצמן מאחריות למותו של עבדאללה, והמדינה משלמת בשקט פיצויים לשלושת ילדיו. המדינה הפסידה, סעדה ניצח. 23 שנים עבד סעדה במח"ש והגיע כמטחווי כיסא אחד מהטופ כמשנה לראש מח"ש. כשמונה אמיר אוחנה לתפקיד השר לביטחון הפנים, החל סעדה האמיתי לעוף על עצמו. לקולגה שהתנגש בו מילולית העיר שדבריו יועברו לשר אוחנה והוא כבר יטפל בו ("סרוגים").
כשהחליף עמר בר־לב את אוחנה וראש מח"ש אורי כרמל פרש, תבע סעדה להיות מחליפו. כל צמרת מח"ש יצאה נגדו. ב־26 ביולי 2022 שִפרר עמית סגל את סעדה בהאי לישנא: "למערכת יש שיקול אחד מרכזי, אחד ויחיד", אמר סעדה לסגל, "והוא תיקי נתניהו. תיקי נתניהו שהם הדבר הכי חשוב, כל המערכת מוכוונת תיקי נתניהו".
כעבור שבוע פוטר סעדה עקב "חוסר התאמה". עכשיו, כשהוא מצויד בעלבון, רגשי נחיתות וגדלות כראוי לימני אמיתי, הוא ניהל מגעי הצטרפות למפלגות של בצלאל סמוטריץ' ואיילת שקד. ב־14 בספטמבר 2022 לנתניהו היו חשבונות ופיתויים משלו – וסעדה הוצנח בהפתעה למקום ה־28 ברשימת הליכוד לכנסת. ההמשך ידוע