שנת 2023 מסתמנת כשנה נוראית לאזרחי רוסיה. המלחמה באוקראינה משתוללת ושוברת שיאים חדשים בבחינת כמות ההרוגים. לקראת הבחירות ב-17 במרץ 2024, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, על רקע הדריכה במקום במשך השנה האחרונה, חייב להראות נצחונות כלשהם, והמחיר הוא אלף הרוגים ביום עליהם הוא לא מזיל דמעה.

השיחה בין פוטין ונתניהו חשפה את היהירות של ראש הממשלה | שלמה שמיר

לא ראינו דמעות על פניו גם כשמאות אלפי אוקראינים נהרגו במלחמה אותה יזמה רוסיה על מנת "להציל" אותם מעצמם. פוטין לא הזיל דמעה לאחר שבשבוע שעבר הממשל הרוסי החריף את מאבקו בקהילה הלהט"בית, כשבית המשפט העליון ברוסיה החליט להוציא מהחוק את "התנועה הלהט"בית הבינלאומית". מדובר בפסיקה מעורפלת נגד ארגון שקיים בדמיון של פוטין בלבד ואינו מיוצג על ידי דמות ציבורית כלשהי, אך היא מאפשרת לשלטונות להעניש באופן שרירותי כל אדם פרטי וכל ארגון שנראה כאחד ש"מקדם את הפרופגנדה הלהט"בית ברוסיה". כשמדובר על עוד רדיפה פוליטית במדינה שיש בה כ-650 אסירים פוליטיים - פוטין לא בוכה כלל.

רוסיה צמאה לגיבורים, וההכרזה של פוטין מוקדם יותר השבוע כי הוא מתכוון לרוץ לכהונה נוספת, החמישית במספר, של נשיאות רוסיה אינה מפתיעה איש. הפרופגנדה הרוסית מייצרת אין-סוף גיבורים ואנטי-גיבורים קצרי טווח אשר מוכתרים ליום אחד, והם נשלחים ל"פח האשפה ההיסטורית" לקראת הלילה. מעל הגיבורים האלה הפרופגנדה מציבה את הצאר הכל יכול אשר מביא רק נצחונות: הוא מנצח את כל ברית נאט"ו במלחמה באוקראינה באמצעות גאונות צבאית, וכך גם את האויב הגדול של הקרמלין, יבגני פריגוז'ין, שניסה לבצע הפיכה שלטונית מוקדם יותר השנה. הוא מנצח בבחירות כי העם מלוכד סביבו ומתווך בין האויבים השבויים כמו הסעודים והאיראנים במהלך הביקור האחרון שלו במזרח התיכון בשבוע שעבר, ומראה "ניצחונות" דיפלומטיים כי הוא גאון דיפלומטי. פוטין מוצג על ידי הפרופגנדה כצאר בעל יכולות על-טבעיות: השבוע הוא צולם ליד עץ חג המולד בתור סנטה קלאוס שמגשים את החלומות לילדים.

מאחורי הניצחונות האלה יש מחיר: כך למשל, כבר שבוע לא שומעים וגם לא רואים את אלכסיי נבלני, אסיר פוליטי, אשר הפעיל לאחרונה את הצוות הפוליטי שלו מהכלא. אלכסיי נבלני הוא אולי הגיבור הטהור האחרון על פני כדור הארץ: הוא יצא נגד כוחות החושך ללא פחד לפני שנים רבות ולא הפסיק לרגע. בשונה מהאוליגרכים הרוסים, אויבים אישיים של פוטין אשר הוגלו על ידי הקרמלין שחפצים רק לחלק מחדש את השלל של המדינה העשירה בעולם באוצרות הטבע, נבלני בא עם אידיאלים שלעיתים נראים תמימים. במהלך השנתיים האחרונות הוא סיפר לתומכיו מהכלא על פניה העתידיות של רוסיה – ללא שחיתות, ללא אמביציות גיאופוליטיות שאפתניות וללא תוקפנות כלפי השכנים. הוא הסמל המהלך של הקרבה עצמית, והוא נערץ על ידי מיליונים ברוסיה כקדוש חי. ב-17 בינואר 2021 נעצר נבלני ללא פשרה על ידי המשטרה הרוסית בדרכו מברלין, שם שהה כשקיבל טיפול לאחר ההרעלה שבאמצעותה ניסה הקרמלין לגנוב את חייו. לאחר מעצרו הצהיר נבלני כי הוא לא חושש ולא מפחד מאף אחד. ב-17 בינואר 2023 נבלניי היה אמור לציין שנתיים של עינויים בכלא הרוסי והדבר עשוי להוציא את תומכיו לרחובות. פוטין לא מעוניין בתמונות של דיכוי של המפגינים לקראת הטקס האלקטורלי ב-17 במרץ 2024 שבאופן שגוי נקרא "בחירות". יש סיבות טובות להאמין כי גם במקרה של נבלני פוטין לא יזיל דמעה.

פוטין מתארח אצל מנהיג איראן חמנאי בטהרן ביולי 2022 (צילום: רויטרס)
פוטין מתארח אצל מנהיג איראן חמנאי בטהרן ביולי 2022 (צילום: רויטרס)

פוטין לא מזיל דמעה על השגיאות הגיאופוליטית שעלו המון דם, ועליהן הזכירו לו השבוע ארגוני האמהות הרוסיות שאיבדו את יקיריהן בחזית. השגיאה המרכזית של פוטין הייתה בהערכה לא נכונה של הנחישות של המערב לעמוד לצידה של אוקראינה. פוטין קיווה שאירופה, התלויה בגז הרוסי, תרחיק את הפלישה מסדר יומה בגלל השיקולים הכלכליים שהם קניית גז זול יותר מרוסיה. היום, חוץ מהונגריה של ויקטור אורבן, אשר מקדמת את האינטרסים של קרמלין באיחוד, ומהולנד, שבה חרט וילדרס זכה בבחירות וגם הוא מתנגד לסיוע של האיחוד לאוקראינה - באירופה יש קונצנזוס בנושא אוקראינה. מדינות אירופה לרוב מבינות שהן עוזרות לאוקראינה בכסף והדבר מונע מהן מלעזור לה בחיילים. במילים אחרות באירופה, ובמיוחד במזרח אירופה ובמדינות הבלטיות מבינים שהעזרה הכלכלית והצבאית לאוקראינה מרחיקה את המלחמה מביתם. האירופאים לא רוצים לשלוח את בניהם לחזית והדרך היחידה למנוע זאת היא בהרחקת החזית עצמה: לכן התמיכה באוקראינה היא קריטית עבורם.  

בנוסף, פוטין הולך לבחירות עם מסר כי הוא צמצם את הגבול הפוטנציאלי עם נאט"ו כשבפועל, ברית נאט"ו שלא איימה על רוסיה עד כה - רק התרחבה וממשיכה להתרחב. בקרמלין אמנם כעסו על רקע ההחלטות של שוודיה ופינלנד "להצטרף ללא דיחוי" לברית הצפון אטלנטית, אך רוסיה לא יכלה למנוע מהן מלעשות זאת. ערב הטקס האלקטורלי בשם "בחירות" במרץ 2024, פוטין לא יספר לציבור הרוסי שבמהלך השנה האחרונה הגבול המשותף שיש לרוסיה עם נאט"ו רק גדל על רקע המלחמה, בזמן שמדינות חדשות הצטרפו לברית אחרי שנים של הצהרות הסטטוס של ניטרליות צבאית. במילים אחרות, לפני שנתיים פוטין יצא למלחמה כדי לצמצם את האיום של נאט"ו שעלול להימצא באוקראינה, שהיא המדינה הבעייתית עבורו מכיוון שהיא עשויה בעתיד להצטרף לברית. כעבור שנתיים, רוסיה מקבלת גבול משותף עם חברות הארגון בצורה של נטל ביטחוני: הגבול עם מדינות נאט"ו הוא ארוך יותר והדבר ישפיע על הכספים שרוסיה תצטרך להוציא על מרוץ החימוש גם אחרי שהמלחמה תסתיים.ֱ

נשיא רוסיה פוטין, הוכרז, על ידי בית הדין הבינלאומי בהאג כפושע מלחמה. פוטין לא נראה בוכה על הילדים האוקראינים שרוסיה חטפה באופן שיטתי במהלך המלחמה. פוטין לא בכה כאשר באוקטובר 2016 הגבירה רוסיה את נוכחותה הצבאית בסוריה, בין השאר בהצבת טילי נ"מ מדגם S-300, בהצבת מטוסי קרב נוספים בבסיס חיל האוויר תחת שליטתה בחמיימים, ובמשלוח ספינה לים התיכון. בסוף 2016 השתתפה רוסיה בהפצצות מסיביות על חלב, שכונו על ידי נציב זכויות האדם של האו"ם, זייד ראאד אל-חוסיין, "פשעי מלחמה בממדים היסטוריים". פוטין לא בכה על הילדים בחלב.

מתי פוטין כן מזיל דמעה? כשמדובר בילדי עזה. מה-7 באוקטובר, פוטין גינה, לא פעם אחת, את פעילות ישראל בעזה, ואף הפגין רגישות חסרת תקדים באומרו כי "האגרופים מתכווצים והדמעות זולגות למראה הילדים המדממים וסבלם של הנשים והזקנים (בעזה, לא בישראל, ס.ש)". יש לזכור כי לפני כחודש מוסקבה אירחה משלחת בכירה של אנשי חמאס. במשך שבועות ארוכים פוטין היה בין הבודדים אשר לא הביעו תנחומים בפני ראש הממשלה נתניהו ואף לא מיהר לגנות את הטבח. יש לציין גם כי המשלחת של בכירי חמאס בחרה את רוסיה בתור יעד ראשון לביקור הדיפלומטי לאחר אירועי ה-7 באוקטובר: אנשי חמאס לא בחרו בקטר, ולא בירדן ולא בטורקיה אלא ברוסיה.

פוטין קיווה כי אירועי ה-7 באוקטובר ירחיבו את מעגל האלימות וינרמלו אותה. במילים פשוטות, הקרמלין קיווה שלאחר אירועי ה-7 באוקטובר ישראל תשפוך המון דם בעזה וגם כי חיזבאללה יתערב להגנתו של חמאס. על מנת להצדיק שפיכת דמים באוקראינה, הקרמלין חייב לעודד הבערת מוקדי אלימות נוספים וישראל נפלה קורבן של האסטרטגיה הזאת.