סקר משמעותי שנערך על ידי האריס/הרווארד בשבוע שעבר חושף כי 81% מהאמריקאים מביעים תמיכה בישראל, אך מגמה בולטת מעידה על התרחקות בקרב הדור הצעיר מישראל. הסקר המקיף, הכולל כמה שאלות דומות לאלה מחודש נובמבר, מניב נתונים הממחישים תמיכה מוחצת בישראל על פני פרמטרים שונים בקרב הציבור האמריקאי.

יותר מזלנסקי, פחות מאילון מאסק: עד כמה נתניהו פופולרי בארה"ב?

הסקר מגלה לא רק הבדלים בולטים באופן שבו הציבור האמריקאי מעניק ציונים גבוהים לסיבות למערכה בעזה, אלא גם בתמיכה בישראל. לדוגמה, כשנשאלו אם לישראל יש את הזכות להגן על עצמה, רוב מוחץ של 81% השיבו בחיוב. בנוגע לשאלה האם ישראל צריכה להמשיך להילחם עד ששבויים יחזרו והחמאס יובס, 63% השיבו כי הם מאמינים שהמלחמה צריכה להימשך עד ההכרעה ושחרור השבויים, וזאת למרות הדיווחים היומיים על נפגעים בעזה בתקשורת האמריקאית.

הסקר מאיר את התפיסות הרווחות בקרב האמריקאים לגבי החמאס, ומדגיש את יחוס כוונות טרוריסטיות קלאסיות לארגון הטרור. באופן ספציפי, 73% מהמשיבים הצהירו בתוקף, שההתקפות על ישראל אינן מוצדקות על אף הנרטיב הפלסטיני. יתר על כן, 81% מהמשתתפים במדגם הביעו את חוות דעתם שחמאס משתמש באזרחים כמגן אנושי, תוך הדגשת אחריות הארגון למוות הטראגי של אזרחים רבים. בנוסף, רוב משמעותי, 66%, תיאר את החמאס כקבוצת טרור המחזיקה בכוח הזרוע ובפחד.

הסקר בחן גם כיצד נתפסה ההתקפה האחרונה על ישראל, תוך התייחסות לטיעונים המאפיינים את המתקפה כהגזמה או אפילו רצח ישראלי מתוכנן מראש כדי להצדיק את הפלישה לעזה. התוצאות חושפות סטייה מהנרטיב השקרי, המופץ ברשתות החברתיות. כשנשאלו אם ההתקפה האחרונה על ישראל הייתה פיגוע טרור, 84% מהמשיבים אישרו שזה אכן היה פיגוע טרור. בנוסף, 73% שמרו על תפיסה זו מכיוון שהם רואים את ההתקפות על ישראל כגזענות. ראוי לציין ש-84% השיבו בחיוב לשאלה האם החמאס ביצע אונס, המצביע על מספר משמעותי של אנשים שמחזיקים באמונה זו לגבי האירועים ב-7 באוקטובר.

פעילות צה''ל בעזה, מבצע חרבות ברזל (צילום: דובר צה''ל)
פעילות צה''ל בעזה, מבצע חרבות ברזל (צילום: דובר צה''ל)

הסקר גם מראה כי הציבור האמריקאי תומך בזכותה של ישראל להגן על עצמה. 81% מהמשיבים אמרו כי לישראל יש את הזכות להגן על עצמה מפני התקפות חמושות, ו-63% אמרו כי ישראל צריכה להמשיך להילחם עד ששבויים יחזרו והחמאס יובס.

בניגוד לנטען כאילו מתקיים לחץ ציבורי משמעותי מצד הציבור האמריקאי על הנשיא ביידן, שאף עשוי לפגוע בו בקשר למערכת הבחירות, הרי שאחוז התמיכה בנשיא בהקשר של ישראל (42%) בסקר, גבוה משיעור הכללי הממוצע בנשיא (40%). המסקנה הדי מתבקשת מאיגום התשובות בסקר הזה ובאחרים, כי הציבור האמריקאי מעניק לנשיא אשראי ישיר (בשאלות על תפקודו) ועקיף (תמיכה בישראל והמשך המלחמה).

יחד עם זאת, בסקר ישנם נתונים מדאיגים על עמדות של דור ה-Z על ישראל, שחייבים להדליק נורה אדומה. ככה לדוגמה, 50% מבני דור ה-Z בארצות הברית תומכים בארגון הטרור חמאס (לא פלשתינים, בארגון החמאס!), 42% מהם מאמינים כי חמאס צריך להמשיך ולנהל את עזה בתום המלחמה, ו-60% מהם מגדירים את פעולות צה"ל בעזה כ"רצח עם".

לסיכום, המחקר, שסקר 2,034 מצביעים רשומים בארצות הברית, חושף מסקנות נפרדות על פני צירי זמן שונים. בעוד שהרגע הנוכחי מרמז על תמיכה חזקה ובלתי מותנית בישראל בקרב הציבור האמריקאי (למעט הדור הצעיר), המאפשרים את "החבל" לממשל ביידן להמשיך ולתת את הגב למדינת ישראל במערכה החשובה המתנהלת כעת בעזה.

יחד עם זאת, ישנם עננים מאיימים באופק של מדינת ישראל. כאשר דור העתיד שיתפוס בעשור הקרוב את העמדות המשפיעות בפוליטיקה, משפט, עסקים ואקדמיה משוכנע כי ארגון טרור הוא הצד הצודק בקונפליקט, ומכאן בעל תמיכה כל כך נרחבת בקרב דור העתיד. התוצאות הללו מצביעות כי קיימת בעיה המחייבת חשיבה אסטרטגית חיונית, הכוללת מאמצים למתג מחדש את ישראל בקרב הדור הצעיר, ולוודא את שמירת המיתוג הקריטי החיובי של ישראל, בקרב הקהל האמריקאי בכללותו.

ד"ר קובי ברדה הוא מומחה להיסטוריה פוליטית אמריקאית וליחסים בינלאומיים, וחוקר בכיר בחממת חיפה לחקר דתות של אוניברסיטת חיפה ובעל ההסכת "אמריקה בייבי".

ד''ר קובי ברדה (צילום: טל גבעוני)
ד''ר קובי ברדה (צילום: טל גבעוני)