דחיית ההצעה המצרית על ידי חמאס, ללא דיון מעמיק בסעיפיה, המדברים על הפסקת הלחימה בסיום השלב השלישי, היא מבחינת דחיית היד המוצעת לעזרה ממצרים, המוטרדת מאד מהמצב ההומניטארי ברצועת עזה. החששות במצריים רק הולכים ומתגברים על רקע התמונות המגיעות מרפיח בימים האחרונים. ההתנפלות של הציבור העזתי על משאיות הסיוע הנכנסות במעבר רפיח, הן כבר מראה שכיח. בימים האחרונים, המהומות הללו כבר גבו קורבנות בנפש לאחר שאנשי חמאס פתחו באש על ההמון המותש והרעב ואף הרגו צעירים ברפיח ובח'אן יונס. האירוע ברפיח זכה לסיקור נרחב לאחר שחמולת בריכה הגדולה הכריזה כי תבקש לקחת נקמת דם מאנשי החמאס שירו בצעיריה.
דיווח: חמאס סירב להצעה לוותר על השליטה בעזה בתמורה להפסקת אש
מראות אלה, המלמדים על חוסר שליטה של חמאס במרחב של דרום הרצועה, דרשו ממנה לנקוט במספר צעדים תודעתיים ועל רקע זה חמאס הוציאה היום את אנשי משטרת התנועה שלה ובלשי המשטרה להפגין נוכחות ברחובות ח'אן יונס, בעיקר באזורים הסמוכים לבית החולים בכדי לנסות ולייצר תמונות של משילות.
דחיית ההצעה המצרית להפסקת אש, מעידה על המשך הרצון של חמאס להלחם, מתוך מטרה לייצר אתוס של גבורה, ואמונה של סינואר והנהגת החמאס בעזה ביכולתם לשרוד את המלחמה כשהם בחיים ואוחזים ביכולות שלטוניות מוגבלות. עבור חמאס וראשיה שרידות הארגון תהווה את תמונת הניצחון.
ההצעה המצרית דרשה מהנהגות החמאס והג'האד האסלאמי בן בריתו לוותר על השליטה ברצועת עזה, ולפנות את מקומם לטובת ממשלת טכנוקרטים בשיתוף הרשות הפלסטינית. מלבד חוסר הרצון להראות כנוע, סינואר חש שהעסקה הקודמת לא פעלה לטובת ארגונו. הנהגת חמאס יודעת שהחטופים הם תעודת הביטוח להשרדותה, ותעשה ככל שביכולתה על מנת לדחות את מועד קיום העסקה הבאה, תוך כדי ניסיון להעלות את רף התמורה עבור חיי הישראלים שברשותה.
הנסיבות הקיימות, מלמדות שהמנוף העיקרי הקיים כרגע בידיה של מדינת ישראל הוא המשך העמקת התמרון הקרקעי והפעלת הלחץ הצבאי על חמאס. יש לזכור כי העסקה הקודמת של שחרור שבויים תמורת הפסקת אש הושגה לאחר שצה"ל כבש חלקים נרחבים מצפון ומערב רצועת עזה והשלים את הכיתור של מעוזי החמאס בג'בליה ושג'אעיה. הפסקת האש הקודמת הושגה לאחר שישראל הסכימה להכניס סיוע הומניטרי בזמן הלחימה, כולל אספקת דלק, המהווה את החמצן להפעלת מערך תת הקרקע של חמאס.
לאחר 81 ימי לחימה, חמאס ספגה מהלומות קשות. על אף מאמציה להטיל איפול על המתרחש בשדה הקרב ולשלוט במידע היוצא מעזה אל העולם, לא ניתן בעולם הדיגיטלי של ימינו למנוע את זרימת הנתונים המלמדים על עוצמת הפגיעה בארגון הטרור. למשא ומתן הבא תגיע חמאס, רק לאחר שהנהגת חמאס בעזה תרגיש כי החרב על צווארה והיא נדרשת לארגן מחדש את כוחותיה להמשך הלחימה.
חמאס אינה מעוניינת להגיע להסכם הפסקת האש שיתפרש ברחוב העזתי ככניעה לתכתיבים ולחצים מבחוץ, וסביר להניח שתנסה להציע הצעה שמלה, לאחר שטיפסה על העץ הגבוה בדמות עצירת הלחימה ללא תנאי כפתח להדברות רב צדדית. חמאס תנסה להגיע להפסקת האש הבאה בראש מורם, ולא להצטייר כמי שנכנעה לתכתיב של מצרים או כוחות חיצוניים אחרים. המשך שרידות החמאס כתנועה פוליטית, תלוי בטיב יחסיה עם מצרים, המהווה את השער של עזה אל העולם. לאורך הזמן, חמאס לא תוכל להשיב את פניהם של המצרים ריקם. בייחוד, לאור החשש של מצרים מהמשך התכנסות העקורים מצפון הרצועה באזור רפיח והחשש שלה כי האנרכיה הקיימת כבר כעת בדרום רצועת עזה, תזלוג אל הגבול המצרי.
ד"ר עידו זלקוביץ', מומחה לפוליטיקה פלסטינית, ראש התוכנית ללימודי המזה"ת במכללה האקדמית עמק יזרעאל וחוקר בקתדרת חייקין לגיאו-אסטרטגיה באוניברסיטת חיפה, ומרצה בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.