מאז 1978־1979, כשמחלקת המדינה האמריקאית תקעה סכין בגב השאה הפרסי, היא מסרבת לפעול לשינוי המשטר באיראן ומאמצת את האופציה הדיפלומטית, שהזרימה מאות מיליארדי דולרים לתקציב האייתולות למרות התנהלותם והזניקה אותם למעמד בכיר בזירה הבינלאומית, הצבאית והמדינית.

ב־2024, היכולת של איראן היא מוקד, אנטי־אמריקאי, של טרור, הברחת סמים, הלבנת הון והפצת טילים וכטב”מים קטלניים. יכולת זו של איראן מאיימת על ביטחון הפנים בארצות הברית, מכרסמת במעמד האסטרטגי שלה באמריקה הלטינית, מאיימת על קיומו של כל משטר ערבי פרו־אמריקאי, ובמיוחד על מפיקות הנפט, במטרה להשתלט על 48% מעתודות הנפט בעולם שנמצאות באזור המפרץ הפרסי.

ב־1978־1979 טענה מחלקת המדינה שאייתוללה חומייני יושפע על ידי יועצים מתונים, בוגרי אוניברסיטאות מערביות, יתרחק ממוסקבה הקומוניסטית, יתמקד בהענקת זכויות אדם לאיראנים ויימנע מייצוא המהפכה האסלאמית מחוץ לאיראן. מחלקת המדינה הביאה להפיכת איראן לתמנון ארסי, אנטי־אמריקאי. ב־2024, למרות ההתנהלות האלימה של האייתולות, מחלקת המדינה משוכנעת שאפשר להביא רפורמה לאיראן על ידי בוננזה דיפלומטית ופיננסית, שתשכנע את האייתולות לחיות בשלום עם שכניהם, לקיים הסכמים ולהינתק מחזון פנאטי שאינו מכיר בזכות הקיום של יריבים ואויבים.

ב־2024, התנגדות מחלקת המדינה לפעול לשינוי המשטר באיראן עלולה להיות גזר דין מוות למשטר ההאשמי הפרו־אמריקאי, שעומד בפני טרור גובר של איראן הפועל להפלתו בשיתוף פעולה עם ארגוני טרור מעיראק ומסוריה, האחים המוסלמים, ארגוני טרור פלסטיניים ושני מיליון פליטים מסוריה ומעיראק. הפלת המשטר ההאשמי תהפוך את ירדן למוקד נוסף של טרור עולמי אנטי־אמריקאי, שיגרום להתפרצות וולקנית אזורית: 309 הקילומטרים בגבול ישראל־ירדן יהפכו מרגועים יחסית לסיוט ביטחוני ותקציבי. טרור האחים המוסלמים במצרים יקבל רוח גבית מים סוף ומחצי האי סיני. הטרור בירדן יאיים על מפיקות הנפט בחצי האי ערב ויקל על האייתולות להשתלט על רוב עתודות הנפט העולמי ועל צומת מרכזי של הסחר בין אסיה לאירופה.

לעומת זאת, הכרה בכך שמשטר האייתולות אינו שותף למשא ומתן, תקדם את תהליך השלום. שינוי המשטר, שיהיה לרווחת רוב האיראנים, ישדרג את כוח ההרתעה של ארצות הברית וישראל, יסיר את המאכלת מצווארם של המשטרים הערביים הסוניים, יצמצם את התקרבות סעודיה, איחוד האמירויות ומצרים לסין ורוסיה, ויפיל את המשוכה המרכזית בדרך להצטרפות סעודיה לתהליך השלום עם ישראל.

התנגדות מחלקת המדינה לשינוי המשטר באיראן, במקביל לריכוך הסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה ותגובה רופסת להפצצת מתקנים אמריקאיים במזרח התיכון נתפסים כהססנות וכחולשה המחזקות את הטרור ומסכנות את בעלות הברית של ארצות הברית, וכהעדפת נוחות דיפלומטית קצרת טווח על פני ביטחון לאומי ארוך טווח.

45 שנות האופציה הדיפלומטית כלפי האייתולות פגעו באינטרסים של ארצות הברית, מתוך הנחה שנמר יכול להפוך את חברבורותיו.

הכותב הוא שגריר בדימוס, מומחה ליחסי ישראל־ארצות הברית וחבר ב"מבטחי" – פורום מפקדים לאומי