לאחרונה חווה האזרח הישראלי מכה אחר מכה בכיסו שלא גדל בהתאמה למחירים. ההתייקרות הנוכחית מקוממת יותר שכן במדינות שונות באירופה, המחירים זולים יותר. לזה מצטרפות העלאות הריבית החדשות שנעשו כדבר שבשגרה, דבר שפגע קשות בלווים ובנוטלי המשכנתאות. חלק מההתייקרות נגזרת משינויים בעולם, בהם עליית מחירי המספוא והמלחמה באוקראינה, עליית הריבית בארצות הברית, השפעות על תנועות ההון, והשפעות הקורונה ופגיעה בכושר הייצור של סין.

עליית האינפלציה בארצות הברית משפיעה כמעט ישירות על האינפלציה בישראל והריבית בהתאם. עליות הריבית בישראל נובעות מהרצון לרסן את האינפלציה ולבצע התאמות לריבית העולמית, בשל העובדה שפערי ריבית גדולים בין המשק המקומי לגלובלי עלולים לגרום לתנועות קיצוניות שיזעזעו את השווקים הגלובליים. הממשלה הודיעה על מיתון עליית המחירים בענפים מסוימים ועל בלימת ההתייקרות באחוזים גבוהים, אבל זהו פלסטר זמני שמקל בטווח המיידי על האזרח בקצה, אבל מעלה את השאלה בדבר ספיגה של עליות מחירים מתבקשות לאורך זמן. אפשר לנהוג אחרת ולבצע מהלכי עומק תוך הפעלת שיקול דעת וזהירות, למשל באמצעות חשיפה גדולה יותר של המשק ליבוא מתחרה, תוך מזעור הפגיעה בייצור המקומי.

יש התייקרויות בעלות היגיון מסוים, כגון של מוצרים מפוקחים שהכנסות יצרניהם נפגעו עקב עליית חומרי הגלם. לעומת זאת, יש התייקרויות מהסוג הפחות מוצדק - של חברות שמעלות מחיר כדי לכסות על העלאות שכר ומענקים לעובדים. הריבית הגבוהה כואבת, אבל היא התקווה לשיקום המשק ויצירת יציבות. כמו בשנות ה־80, לאחר היפר האינפלציה והתוכנית לייצוב המשק, ריבית גבוהה גורמת להפחתת הצריכה. כשנטילת הלוואות ואשראי צרכני יקרותים ולא משתלמותים, האזרח מקטין צריכה, מה שמאלץ את החברות לא להעלות את המחיר.

מה ניתן לעשות כדי להקל על האזרח? הורדת יוקר המחיה על ידי סבסוד ממשלתי היא מהלך שמקל על האזרחים בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך נרגיש את השפעתו השלילית על הכלכלה. הוא יגרום להעמקת הגירעון ובעקבותיו להעלאת מסים. יש רפורמות שהממשלה יכולה לקדם, ובכך להפחית את יוקר המחיה, בהן פתיחת המשק ליבוא מגוון מוצרים, ביטול התכנון הריכוזי של משק החלב וכו'. כל קידום רפורמה כזו או אחרת ייתקל בקבוצות לחץ ולובי חזקות מאוד שמרוויחות הון עתק כתוצאה מהמצב הנוכחי, ולפיכך הסיכוי שהממשלה תצליח להעביר אותן באקלים הפוליטי הנוכחי שואף לאפס.

אין פתרונות קסם בכלכלה. זו תקופה שדורשת מהאזרחים להתבונן על המציאות בעיניים פקוחות, לנהל את כספנו בתבונה, בצמצום מסוים, בשיקול דעת ובהתמקחות. ידענו תקופות קשות מאלו בעבר, וגם את זו נצלח.

הכותב הוא רואה חשבון, ראש המועצה המקומית בית אל