ב-75 שנותיה מיצבה את עצמה מדינת ישראל כאומה של חדשנות. יחד עם זאת, הדוח האחרון של SIGI, שפורסם לאחרונה, חושף מציאות מטרידה: ישראל מדורגת לצד יפן בתחתית הדירוג מבחינת שוויון מגדרי מבין מדינות ה־OECD. נתון מתסכל זה דורש פעולה דחופה כדי לטפח סביבה מכילה שתאפשר למצות את מלוא הפוטנציאל של החברה והכלכלה הישראליות.

"הבינה המלאכותית תגרום למותם של אנשים רבים תוך שנתיים"
שמחנו מהר מדי? מומחה מזהיר: "הקורונה ממשיכה לאיים על חיינו"

ממצאי הדוח צריכים לשמש קריאת השכמה. במשרדי ממשלת ישראל אין אף מנכ"לית, ורק שישה מתוך 43 סגני שרים הם נשים. מה שמחריף עוד יותר את הבעיה הוא העובדה שבישראל ישנו מספר המנכ"ליות הנמוך ביותר במגזר העסקי: 427 מתוך כמעט 8,000 מנכ"לים. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לחכות לשינוי.

משברים ואירועים עולמיים, כולל מגיפת הקורונה, מיתון כלכלי ועליית הבינה המלאכותית (AI), מהווים הזדמנות ייחודית לשנות את מפת השוויון בין המינים בכוח העבודה בישראל. הגיע הזמן לנצל את האתגרים הללו ולאמץ מודל ניהול נשי שמביא לקדמת הבמה נקודות מבט מגוונות, שיתוף פעולה, אמפתיה וכושר הסתגלות.

מדינות בראשות נשים, כמו ניו זילנד, פינלנד, גרמניה וטייוואן, הוכיחו הצלחה יוצאת דופן בהפחתת השפעות מגיפת הקורונה, הגבלת התפשטותה, הפחתת שיעורי התמותה ומזעור ההשפעה הכלכלית. כמו כן, מחקרים מצביעים על כך שמנהלות גברו על מקביליהן הגברים במיומנויות חיוניות במהלך משברים, כולל מתן השראה והנעת אחרים, תקשורת בין־אישית, שיתוף פעולה ועבודת צוות.

יתרה מכך, במהלך המשבר הכלכלי שנגרם על ידי המגיפה, מנכ"ליות ויזמיות הוכיחו את זריזותן על ידי התאמה מהירה של מודלים עסקיים, טיפוח חדשנות, גילוי שווקים חדשים ותמיכה בכוח העבודה שלהן.

בתחום הבינה המלאכותית, למרות הפער המגדרי הקיים בתחומים כמו מדעי הנתונים, לנשים יש תפקיד מרכזי. הכללתן בקהילת המחקר מאפשרת לזהות ולצמצם הטיות שעלולות לפגוע ביעילותם של מודלים של AI. אימוץ הגיוון והעצמת נשים נוספות בתחום הבינה המלאכותית לא רק יובילו לתוצאות הוגנות יותר אלא גם יגדילו את הבשלות והאמינות של התחום. חוקרות ויזמיות בולטות כבר עשו פריצות דרך משמעותיות, והמחישו את ההשפעה החיובית של תרומתן.

הכלכלה הישראלית אינה יכולה להרשות לעצמה להתעלם מהפוטנציאל הבלתי מעורער שטמון בשוויון מגדרי. על ידי תיקון פערים מגדריים, נוכל למנף מאגר כישרונות רחב יותר, לטפח חדשנות ולחזק את היתרון התחרותי שלנו בזירה העולמית. כדי להשיג זאת, נדרש מאמץ קולקטיבי מצד גופים ממשלתיים, עסקים ומהחברה כולה.

כדי לזרז שינוי, עלינו לתעדף מנהיגות נשים במגזרים שונים, לספק תוכניות חונכות ותמיכה עבור נשות מקצוע שאפתניות, ולאכוף מדיניות המקדמת שוויון מגדרי. שיתוף פעולה בין הממשלה, האקדמיה והמגזר הפרטי חיוני לשם פיתוח יוזמות המקדמות שוויון הזדמנויות, כגון תוכניות חינוך והכשרה ממוקדות.

שוויון מגדרי הוא לא רק עניין של צדק חברתי, אלא גם ציווי כלכלי. הגיע הזמן שישראל תאמץ עתיד שבו תרומת הנשים זוכה להכרה מלאה. באמצעות רתימת היכולות וזוויות הראייה הייחודיות של נשים, נוכל ליצור כלכלה משגשגת ומכילה שתאפשר לישראל למצות את יכולותיה בזירה העולמית. 

הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית השלוחה בישראל של ענקית מיקור החוץ הבינלאומית Webhelp.