תהליכי ההתרוששות של של האוכלוסייה הכפרית ברוסיה, המצויה במלחמה מתמשכת ויקרת ערך עם אוקראינה, לצד צמיחתו של המעמד המועשר של ילדי הגנרלים והפקידים אשר ממשיכים לרקוד במסיבות ולהתגורר בדירות יוקרה בבירות אירופאיות, מעצימים את שאלת הפערים בחברה הרוסית.
ביידן באזהרה דרמטית: "קיים סיכון אמיתי שפוטין ישתמש בנשק גרעיני"
קווי השבר המעמדיים, האתניים, הדתיים, האידיאולוגיים והאזוריים של רוסיה העכשווית מעמיקים בגלל הבידוד המדיני והגיאופוליטי, משטר הסנקציות הבינלאומיות, ובריחת מוחות במדינה - מעודדים נאמנות למיליציות חמושות קטנות לצורך הבטחת הישרדות. כך, לפי הערכות שונות ברוסיה העכשווית פועלות יותר מ-20 מיליציות חמושות.
הסוציולוגים המערביים לצד הסוציולוגים הרוסיים אשר לא תלויים בקרמלין, מצביעים פה אחד על התרחבות ניכרת של המעמד התחתון ברוסיה, וגם על השפעתו המועטה על הפוליטיקה הרוסית אשר עסוקה במימון מלחמה ולא יכולה לעסוק כרגע בשאלות של רווחה כלכלית. ההנחה הרווחת בקרמלין הייתה כי בכפרים כמו גם בעיירות קטנות בפריפריה הרוסית הלאומיות הרוסית היא זו שמכתיבה את הטון, ושוביניזם לצד שנאת זרים הם ההיבטים הדומיננטיים אשר מתעלים על פני השיקולים הכלכליים של המעמד הנמוך.
פוטין עד היום משוכנע כי הפטריוטיזם שנשפך מכלי הפרופגנדה הרוסית במשך שעות ארוכות מגייס את הגברים בכפרים ובעיירות קטנות לטובת המלחמה באוקראינה וכי אין להם בעיה להקריב את חייהם למען המטרה הנעלה הזאת. יתר על כן, פוטין נוטה להציג את החברה הרוסית בתור ציביליזציה נפרדת וגם ובתור קבוצה הומוגנית ומלוכדת, והוא נמנע מלהצביע על השסעים האתניים, הדתיים, והמעמדיים העמוקים, ועל המתחים הפנימיים שקיימים בתוכה, מחשש שהעיסוק בהם יתפרש כקבלת סדר היום של שרידי האופוזיציה הליברלית שנשארה ברוסיה או גולתה, ומבקשת להכיר בעובדה כי רוסיה היא מדינה מתפתחת עם פערים כלכליים עצומים. פוטין עוסק בגיאופוליטיקה וענייני רווחה אינם נמצאים בתוך סדר עדיפויותיו.
ההתעלמות של הקרמלין מן הפערים המעמדיים בחברה הרוסית מקשה על בחינתם המדויקת של ההשלכות החברתיות והפוליטיות, ובייחוד תהליכים של בדלנות. בפריפריה, העמים הקטנים, כמו הבשקירים בבשקורטוסטן, שואלים את עצמם מדוע הם אלה שצריכים לשלם את המחיר של המלחמה והם נזכרים בתקופות של העצמאות הפוליטית ומתחילים לשקול לעזוב את האימפריה הרוסית.
ההתעלמות של הקרמלין מצרכי הפריפריה מונעת את הטיפול במתחים הפנימיים שנוצרים בין אנשים ממעמדות שונים. כך, כאשר ב-3 במאי 2023 פורסמו ברשתות החברתיות צילומים של שני מל"טים, שהגיעו לקרמלין התגובות של אנשי המעמדות הנמוכים לאירוע היו בלתי רגילות. נשיא רוסיה פוטין, לא נכח בבניין באותה עת, ואיש לא נפגע באירוע. סדרה אחרת של מל"טים הגיעה עד לשדרות אנדרי רובליוב - מקום שבו מתגוררים עשירי רוסיה.
למי שעקב לאחר האירוע היה קל לשים לב לתגובות שהופיעו ברשתות החברתיות. תגובות זעם אלו הופנו באופן מפתיע לא כלפי האויב האוקראיני ששלח אותם אלא כלפי דיירי "רובליובקה" (שדרות אנדרי רובליוב). מדובר בתגובות זעם רבות ברשתות חברתיות מגוונות עם תוכן שניתן לסכם בשני מילים: "מגיע לכם!" קריאות זעם הזכירו באופן מעורפל את התגובות המעורבות בקרב תושבי שדרות בזמן שהטילים של חמאס נחתו בתל-אביב האדישה והבורגנית.
הפרופגנדיסט הרוסי, ולרי סולוביוב, התייחס בזעם לתגובות אלה של בני המעמדות הנמוכים ברוסיה והוא העיר להם על כך, שבשעה קשה, עניי רוסיה אינם מזדהים עם עשירי רוסיה כי הם מתנהגים כאילו הם אינם שייכים לאותו העם. ראש קבוצת שכירי החרב "כוח וגנר", יבגני פריגוז'ין, גינה את הגנרלים ואת ילדיהם אשר "שוחים בכסף" והאשים אותם בבגידה. הוא צבר לעצמו כוח פוליטי והפך להיות לאיום לפוטין. פריגוז'ין אף העז להרחיק לכת ולהאשים את דיירי "רובלבקה" בעיוורון וחוסר התחשבות בעם הרוסי שסובל מבעיות עוני אקוטיות.
פריגוז'ין הוסיף, כי העוורון של האליטה הרוסית מקרב את היום שבו בני המעמדות הנמוכים יקחו גרזנים וילכו לרצוח את הדיירים של "רובלבקה". הסיטואציה הזו מזכירה את הציטוט של ולדימיר לנין, מנהיג הבולשביקים, שאמר בשנת 1917 כי המלחמה האימפריאליסטית של רוסיה הצארית לאט-לאט תהפוך למלחמת אזרחים. במקרה של רוסיה עכשווית המלחמה האימפריאליסטית של פוטין באוקראינה הופכת לאט-לאט למלחמת כנופיות.
הכותב הוא מרצה במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב.