עתיד המדינה, לחסד או לשבט, תלוי בעימות המתנהל בין תפיסת עולם מונחית מציאות לבין תפיסת עולם מונחית הרהורי לב, בכל הקשור להתייחסותנו למזרח התיכון. התפיסה מונחית המציאות מכירה בעוצמת המאפיינים השורשיים והמתסכלים של הזירה הפנימית והאזורית הבין־ערבית ובין־מוסלמית, בהם אלימות, טרור, חתרנות, משטרי מיעוט רודניים וזמניים, פיצול פנימי ואזורי, מרכזיות האסלאם הדתי/מדיני ועוד. תפיסה מונחית מציאות מייחלת לתרחיש חיובי, אך מבינה שהמזרח התיכון מייצר, בדרך כלל, תרחיש שלילי, המחייב גבולות ביטחון מיוחדים כתנאי לקיום במציאות הפכפכה, בלתי צפויה ואלימה.

לעומת זאת, תפיסה מונחית הרהורי לב מאמינה שמחוות וויתורים עשויים לשכנע את האזור להינתק משורשיו ולאמץ ערכים, התנהלות והיגיון מערביים, כולל דו־קיום בשלום. הפער בין הגישות בולט מאז דצמבר 2010, עם התפרצות מלחמות אזרחים, טרור ושפיכות דמים מצפון־מערב אפריקה ועד המפרץ הפרסי. התפיסה מונחית הרהורי לב ראתה את התפרצות "האביב הערבי", "מצעד הדמוקרטיה" ו"מהפכת הנוער והפייסבוק", והתעלמה ממציאות של "צונמי ערבי" המדגיש הפכפכות ואיומים בלתי צפויים, המחייבים משנה זהירות וביטחון.

ב־1978־1979 הקריבו הרהורי לב של הנשיא האמריקאי דאז קרטר את השאה הפרסי הפרו־אמריקאי והעניקו רוח גבית למתנגדיו, מתוך אשליה שחומייני יקדם דמוקרטיה ויהיה אנטי־סובייטי ופרו־אמריקאי. ב־1990, ערב פלישת עיראק לכווית, הניחו הרהורי לב של הנשיא בוש ש"אויבו (סדאם) של אויבי (חומייני) הוא ידידי", ומכאן נולדו הסכמי מודיעין, חימוש וסחר של ארה"ב עם עיראק. בוש ראה באיומי סדאם על כווית עניין בין־ערבי, וסלל את הדרך לפלישה לכווית ולשתי מלחמות המפרץ.

ב־2003 הביא חיסול משטר סדאם לשדרוג תדמית ההרתעה האמריקאית ולהרתעת משטרי הטרור באיראן, בסוריה ובלוב. אבל הרהורי לב של הנשיא בוש הבן הביאו לפעילות לקידום דמוקרטיה ערבית, אף שהיא איום ברור ומיידי לכל משטר ערבי פרו־אמריקאי. בוש אף פתח במערכה לפיוס האסלאם כדי לשדרג את הקשר עם העולם המוסלמי, תוך התעלמות ממציאות המזרח התיכון הרואה בפייסנות ובמחוות סממני חולשה, המכרסמים בהרתעה ומקצינים טרור.

ב־2015 הביאו הרהורי לב של הנשיא אובמה להנחה ש־150 מיליארד דולר יסיטו את משטר האייתוללות מטרור ומגרעין לדו־קיום ולשלום. המציאות ממחישה שהאייתוללות מאז רק שדרגו את חדירתם לעיראק, לסוריה, ללבנון ולתימן ואת האיום על כל משטר ערבי פרו־אמריקאי.
ב־2020 תפיסת עולם מונחית הרהורי לב הייתה משוכנעת שמשטר האייתוללות הוא שותף פוטנציאלי למשא ומתן ומקילה ראש בעקרונות האסלאם המנחים אותו למימוש חזון מגלומני: האסלאם הוא הדת היחידה שנועדה לשלוט בעולם; על "הכופר" להתמסר ל"מאמינים" בדרכי נועם או מלחמה; הסכם עם "כופרים" הוא זמני עד לשיקום עוצמת "המאמינים".

הפקת לקחים מהמחיר הנורא של מדיניות מונחית הרהורי לב תצמצם טעויות של ישראל בהתנהלותה מול סוריה, חיזבאללה, חמאס והרשות הפלסטינית.

הכותב הוא מומחה ליחסי ישראל-ארצות הברית והמזרח התיכון, שגריר בדימוס. חבר ב"מבטחי" – פורום מפקדים לאומי