במסיבת העיתונאים שנערכה לרגל ביקורו של קאנצלר גרמניה אולף שולץ בקהיר, הצהיר נשיא מצרים עבד אל-פתאח אל-סיסי כי כיוון שרצועת עזה נמצאת למעשה בשליטה ישראלית יש לפנות את תושבי רצועת עזה לנגב עד שישראל תסיים את הלחימה ואת הטיפול בקיצוניים של חמאס.
עוד הבהיר הנשיא אל-סיסי בפגישה שקיים עם שר החוץ התורכי כי אם ייענו תושבי הרצועה לקריאה הישראלית להתפנות דרומה יבוא הקץ על הבעיה הפלסטינית. בהצהרות אלה הטיל אל-סיסי את מלוא האחריות הן לגורלם של תושבי הרצועה והן לטיפול בקיצוני החמאס על ישראל.
החשש המבעית את קברניטיה של מצרים והנשיא בראשם הוא מפני הפיכתו של חצי האי סיני לעיר אוהלים המאוכלסת בפליטים עזתים שלא יהססו לפעול משטח סיני נגד ישראל, מה שיגרור פעולות תגמול בשטחי חצי האי סיני מצידה של ישראל. פעולות שכאלה, כך טען, עלולות לערער את בטחונה הלאומי של מצרים וכן את הסכם השלום עם ישראל.
מן הראוי לציין כי מאז היבחרו לנשיא רתם אל-סיסי רבים מקרב כוחות הביטחון המצרים והשקיע משאבים רבים במטרה לטהר את חצי האי סיני מארגון אנצאר בית אל-מקדס, הזרוע של דאעש בסיני. הארגון זרע טרור בסיני ואף השכיל לגייס לצידו את הבדואים תושבי חצי האי. במרץ 2015 הציפו המצרים את מנהרות החמאס בגבול הרצועה במי ים כחלק ממאבקה הבלתי מתפשר בארגון אנצאר בית אל-מקדס מתוך הנחה שהחמאס משתף פעולה עם דאעש ומאפשר לחברי הארגון מעבר חופשי דרך המנהרות לסיני. העובדה שהזרמת מי ים עלולה הייתה לזהם את מי השתייה ולהחריב שטחים חקלאיים לא הטרידה כלל את אל-סיסי, המטרה קידשה את כל האמצעים.
רבים מקרב כוחות הביטחון המצרים קפדו את חייהם במאבקם נגד הארגון אך אל-סיסי היה נחוש לבער את הארגון מסיני ולשם כך זכו המצרים לשיתוף פעולה מלא מצידה של ישראל שאף אפשרה הכנסת כוחות צבא מצרים לחצי האי מעבר למכסה שנקבעה בהסכם השלום המצרי-ישראלי. אל-סיסי יכול לרשום לזכותו הצלחה מלאה במשימתו זו. רק לאחרונה חזרו התיירים לפקוד את סיני ובהם בולטים התיירים הישראלים הנוהרים אל חצי האי בהמוניהם, זאת לאחר תקופה של קרוב לעשור, מאז פרוץ מהפכת האביב הערבי, שבמהלכו ידע ענף התיירות המצרי שפל חסר תקדים.
יחד עם זאת מעמדו של אל-סיסי בעולם הערבי ולא פחות מכך מעמדה של מצרים כ"אם אל-דניא" (אם העולם) ההולך ומתערער אינם מאפשרים לו להתנער מכל אחריות למצבם של תושבי רצועת עזה. לשם כך נענה אל-סיסי לתביעתם של מספר חברי פרלמנט שתבעו את כינוסו לשם הבעת סולידריות עם תושבי הרצועה, הדגלים מעל שני בתי הפרלמנט הורדו לחצי התורן והוכרזו שלושה ימי אבל לאומי לזכר הקורבנות הפלסטינים החפים מפשע שקיפחו את חייהם בהתקפה על בית החולים אל-אהלי. כמו כן יזם אל-סיסי כינוסה של ועדת פסגה שאליה הוזמנו נציגים ממדינות האזור ומן הזירה הבינלאומית. עד כה אשרו את השתתפותם נציגי קטאר, תורכיה, יוון, הרשות הפלסטינית, איחוד האמירויות, בחריין, כווית, ערב הסעודית, עראק וקפריסין. גם מזכ"ל האו"ם הבטיח את השתתפותו בוועידה שנועדה לדברי שר החוץ המצרי סאמח שוכרי לעצור את ההידרדרות ברצועה, להשיג הפסקת אש ולגבש פתרון לקונפליקט הישראלי-פלסטיני על בסיס עקרון שתי המדינות.
יוזמה זו ממצבת את אל-סיסי כמבוגר האחראי מבין מנהיגי האזור ומשיב למצרים במידה מסוימת את מעמדה כשחקנית אזורית משמעותית. גם ההבטחה שנתן אל-סיסי לנשיא ביידן על פיה מצרים נכונה לפתוח את מעבר רפיח למעבר מזון, מים וציוד רפואי לתושבי הרצועה זכתה להוקרה מצדו של הנשיא האמריקאי וסייעה לאל-סיסי לבצר את תדמיתו כמנהיג שהאינטרס המצרי עומד לנגד עיניו ראש וראשית לכל, אך גם האינטרס של האחים הערבים העזתים אינו נסתר ממנו.
ד"ר מירה צורף, מרצה בכירה בחוג להיסטוריה של המזרח-התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל-אביב