ביום שבת האחרון, רקטה שנחתה במגרש כדורגל במג’דל שמס גרמה לרציחתם של 12 ילדות וילדים צעירים חפים מפשע, לצד 30 פצועים נוספים. המתקפה המזעזעת הזו מעוררת שאלות קשות לגבי היכולת שלנו לשמור על ביטחון הילדים שלנו בבתי הספר, במיוחד כאשר שנת הלימודים החדשה עומדת להתחיל ב־1 בספטמבר. אם לא ננקוט פעולה מיידית עד לתחילת שנת הלימודים, האסון הבא אורב לנו ממש מעבר לפינה.
האיומים שנשקפו לעורף מדינת ישראל הביאו בשנת 1972 לתיקון חוק ההתגוננות האזרחית המחייב לכלול בניית מקלט בכל בנייה חדשה של מבנה פרטי או ציבורי. בסיור שערך מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור מתחילת המלחמה ניכרו פערי המקלוט ביישובי קווי העימות בדרום ובצפון, בפרט בשכונות שהרקע החברתי־כלכלי של המתגוררים בהן נמוך ובשכונות ותיקות.
כפסע מחורבן בית שלישי: ישראל דועכת – מלחמה אזורית תרסק אותנו
האירוע רק מתחיל: האם חיסול הבכיר בביירות יגרור תגובה חסרת תקדים?
ממצאים אלו מתסכלים במיוחד, שכן מבקר המדינה התריע על אותם פערים חמורים בהיערכות להגנת העורף מפני איום טילים ורקטות כבר בשנת 2020, והציג נתון מפחיד המצביע על כ־28% מתושבי המדינה שאין להם מיגון תקני בסמוך לבתיהם.
מדינת ישראל מחולקת לאזורי הגנה עם זמני התגוננות משתנים. במרבית האזורים מוגדר זמן ההתגוננות כדקה וחצי, אך באזורים מסוימים הזמן הזה מתקצר לעד 15 שניות. זמן זה מחייב כל אחת ואחד להיות במצב של כוננות מתמדת. בנסיבות אלו, עלינו לוודא שהילדים שלנו בטוחים ומוגנים במוסדות החינוך.
עם החשש להסלמה בגזרת הצפון, עלינו לוודא ששום תלמיד לא מתחיל את שנת הלימודים בחודש ספטמבר הקרוב בבית ספר שאינו עומד בתנאי המיגון הנדרשים, לרבות ממ"דים ומקלטים ברחבי המתחם. יש לוודא שהצוות החינוכי והתלמידים מכירים את דרכי ההגעה למרחב המוגן, ובעלי תפקיד במוסדות החינוכיים מכירים את סדר הפעולות הנדרשות בזמן חירום.
המנהלות והמנהלים נדרשים לוודא שדרכי המילוט פנויות ותקינות, ושכל המערכות החיוניות תקינות ומוכנות לשימוש. זוהי חובתנו לוודא כי כלל מוסדות החינוך בישראל יהיו מוכנים ומוגנים בצורה המיטבית. הילדים שלנו הם העתיד שלנו, ועלינו לוודא שאנחנו שולחים אותם למקום בטוח.
הכותבת היא ראשת עיריית גני תקווה, סגנית יו"ר מרכז השלטון המקומי ויו"ר ועדת חינוך