שישה בני אדם, בהם ילד בן שמונה, טבעו למוות בשבועות האחרונים בחופי ישראל. החדשות האלה נעלמו במהרה בעקבות המצב במדינה, אולם ריבוי הטביעות מסמן בעיה שחשוב לתת עליה את הדעת, גם בזמנים אלה.
"אהבה בשחקים": הכירו במהלך פעילות עם הקהילה, ועכשיו מתחתנים
אביו של החטוף חושף: כך נראה יום הטבח בארה"ב | ריאיון
לפי נתוני מד”א, ישנו גידול של עשרות אחוזים במספר הטובעים בישראל. מתחילת עונת הרחצה, ב־ 15 באפריל, טבעו למוות 27 בני אדם, לעומת 15 באותה תקופה ב-2023, ומספר דומה ב-2022.
השנה עד כה העניקו אנשי מד"א טיפול רפואי ל-140 בני אדם שטבעו בים התיכון, לעומת 83 בתקופה המקבילה אשתקד ו-70 ב-2022. מנתונים שנאספו בעונות רחצה קודמות עולה כי כ-90% ממקרי הטביעה התרחשו בהיעדר מציל, בחוף אסור לרחצה או לאחר סיום שעות שירותי ההצלה, וכן בעקבות כניסה במצב שיכרות לים.
רק במיעוט מרצועות החוף בישראל יש חופים מוכרזים, למרות הביקוש הגובר לחופים ולמרות הצפיפות גם בחופים לא מוכרזים ובשעות שאין בהן שירותי הצלה, הסדרת חופים והכרזה על חופים המותרים לרחצה הן באחריות משרד הפנים.
פיתוחם, אחזקתם ומתן שירותי חוף ושירותי הצלה הם באחריות ובמימון הרשות המקומית. אולם מדובר בתקציבים של מיליוני שקלים להקמה ותחזוק, ולרוב הרשויות אין יכולת לממן זאת.
במועצות האזוריות החופיות, כמו במועצת עמק חפר שאני עומדת בראשה, אף אסור לגבות דמי חנייה בחופים ולפתח בהם מקומות בילוי. בנוסף לכל אלה, על הרשויות לבטח מקרי טביעות ולהשתתף בעלות של טביעה בסכום של למעלה ממיליון שקלים, גם אם מדובר בחופים שאינם מוכרזים.
משרד הפנים מודע לבעיה. בהודעה על פתיחת עונת הרחצה, באפריל השנה, נכתב כי "משרד הפנים פועל במספר מישורים על מנת למנוע טביעות, דרך פתיחת חופי רחצה מוכרזים חדשים, שדרוג חופים קיימים, תקציב לרשויות לצורך פיתוח, שדרוג ורכישת ציוד הצלה בסך של 32.5 מיליון שקלים בשנה". מדובר בטיפה בים.
זהו סכום שאינו מאפשר שינוי אמיתי ובוודאי לא פתיחת חופים מוכרזים חדשים. בשנה שעברה הוציא המשרד קול קורא לתקצוב הקמת סוכות מציל, אולם כמעט שלא היו רשויות שניגשו אליו, כיוון שמרבית העלות אינה בהקמה אלא בתקצוב לטווח הארוך.
וכך, בפועל, בין עונת הרחצה 2022 לזו של 2023 נפתח חוף רחצה אחד נוסף בלבד: חוף גני אפרת בטבריה, ואילו השנה לא נפתחו כלל חופים מוכרזים חדשים. להפך, שמונה נסגרו בשל המלחמה.
בעיה חמורה נוספת היא תקצוב שעות ההצלה והכשרת המצילים. צו הסדרת מקומות הרחצה מחייב כי שעות הרחצה בעונת הרחצה יימשכו לפחות שמונה שעות מהזריחה עד השקיעה.
אולם בפועל, בשל בעיות תקצוב, הן מסתיימות במקרים רבים מוקדם יותר. תקצוב הכשרת המצילים אף הוא מוטל על הרשויות או על המצילים
עצמם, דבר שמוביל לבעיה רצינית בכוח אדם.
אנשים טובעים ומתים, הסיבה ברורה, והפתרון פשוט: עוד חופים מוכרזים, עוד שירותי הצלה. על המדינה לקחת על עצמה באופן רציני הרבה יותר את נושא החופים, ובכך להציל חיי אדם רבים.
הכותבת היא ראשת המועצה האזורית עמק חפר ויו"ר פורום רשויות החוף