עבור שבוע מאז שקמלה האריס נצחה את דונלד טראמפ בעימות הטלוויזיוני ביניהם. חלק מהשלכות הניצחון על מערכת הבחירות ניתן למדידה ואחרות רק להערכה.
מ'אסוס' לאסון? ראש ממשלת בריטניה מסתבך
מועמד סגן הנשיא הרפובליקני: "מוכן להמציא סיפורים - כדי לייצר תשומת לב"
הניצחון הניב הישגים להאריס בכמה תחומים קריטיים, אבל הם עדיין לא תורגמו לשינויים משמעותיים בסקרים. המרוץ עדיין צמוד מאד, בעיקר בשבע המדינות המתנדנדות.
השבוע נוסף גם ניסיון התנקשות שני בטראמפ וגם הוא יכול לצמצמם, לפחות לטווח קצר, את הישגי האריס. נוסף על כך, בכמה מדינות תתחיל הצבעה מוקדמת כבר בתחילת אוקטובר. לכן, מערכת הבחירות שתתנהל בזמן שנותר מאז עד יום הבחירות ב-5 בנובמבר, כבר לא תשפיע על ההצבעות האלה. נראה גם שהרבה בוחרים כבר גיבשו את דעתם, ושיעור המתלבטים נמוך יחסית.
את מערכת הבחירות של הדמוקרטים אפשר לדמות לספינת מפרשים שפרישת הנשיא ג'ו ביידן ומינוי האריס הפיחו בה רוח גבית, והניצחון בעימות הוסיפו לה עוד כמה משבים.
השלכות חיוביות נרשמו בתחומים הבאים: גיוס כספים, דרבון בעלי זכות בחירה להירשם להצבעה, ייצוב הפער מול טראמפ בסקרים ארציים והרחבתו בקרב קבוצות בוחרים. לעומת זאת, כל הסקרים שנערכו בכל המדינות המתנדנדות מורים על שוויון.
מערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית עולה מיליארדים. צריך לממן את מטה הבחירות, לפרסם מודעות באמצעי התקשורת המסורתיים והדיגיטליים, לארגן אירועים המוניים, לבנות ולהפעיל מטות מקומיים ומנגנוני מתנדבים כדי לגייס קולות, ועוד.
המועמדים מגייסים תרומות מהציבור והיקפם מעיד על אמונה ביכולת מועמד או מועמדת לנצח. המועמדים מחויבים לדווח מדי חודש לרשות פדרלית על גיוסי הכספים שלהם.
הדמוקרטים דיווחו שב-24 השעות שעברו מאז הניצחון בעימות, מטה האריס הצליח לגייס 47 מיליון דולר. ביולי היא גייסה 361 מיליון דולר, פי שלושה מהסכום שטראמפ גייס. נתוני אוגוסט עוד לא פורסמו אבל האריס מובילה משמעותית בגיוס הכספים גם שם.
כדי להצביע בבחירות בארצות הברית יש צורך להירשם מראש. כל מדינה קובעת את סדרי הרישום. הואיל ולדמוקרטים יש הרבה יותר חברים ואוהדים, הם עושים מאמצים להרחיב את ההרשמה, ואילו הרפובליקנים מנסים לצמצם אותה. הם עושים זאת בעיקר במדינות הדרומיות שבהן הם שולטים.
אחרי העימות, היה גידול של בין 400 לבין 500 אחוזים בהרשמה להצביע, רובם לטובת הדמוקרטים. את רוב הגידול הזה מייחסים להודעת התמיכה בהאריס של הזמרת הפופולרית טיילור סוויפט, שפורסמה מייד לאחר העימות.
יותר מ-400,000 איש הבטיחו להירשם להצבעה דרך הקישורית שהיא סיפקה בחשבון האינסטגרם שלה, שאחריו עוקבים 284 מיליון איש. בבחירות 2024 ישתתפו לראשונה כ-8 מיליון בוחרים צעירים, שרבים מהם אינם מתעניינים בפוליטיקה ויחסית הם מצביעים בשיעור נמוך. סוויפט עשויה להשפיע עליהם להשתתף בבחירות ולהצביע עבור האריס.
הניצחון בעימות הגדיל במידה מועטה את ההובלה של האריס בסקרים הארציים, אבל ייצב אותו בשיעור של 4-5 אחוזים. בלי תמיכה מצד הבלתי מפלגתיים, אי אפשר לנצח בחירות לנשיאות ארצות הברית.
בקרבם, האריס הפכה את המגמה. לפני העימות, בקבוצה הזאת, טראמפ הוביל, אבל אחרי העימות, האריס מובילה בשיעור משמעותי של כ-7 אחוזים, בקרב הנשים היא מובילה ב-5 אחוזים, בקרב השחורים ב-14 אחוזים, בקרב ההיספנים ב-4 אחוזים ובקרב הצעירים ב-17 אחוזים. זו היא הקואליציה של המיעוטים והצעירים שבלעדיה האריס אינה יכולה לנצח.
בשבע מדינות ההכרעה יש כמעט תיקו מלא: בפנסילבניה הקריטית, באריזונה ובג'ורג'יה התוצאה היא תיקו 48 אחוזים, במישיגן, בנבדה ובקרוליינה הצפונית האריס מובילה באחוז אחד, ובויסקונסין היא מובילה ב-3 אחוזים. הנתונים האלה משתנים מדי יום אבל רק באחוז או שניים. המרוץ נותר צמוד מאד וכמה עשרות אלפי או מאות אלפי קולות במדינות המתנדנדות יכולים להכריע את המרוץ.
טראמפ שובר שיאים גם בתחומים שאין לו שום אחריות לגביהם. היו לא מעט ניסיונות להתנקש בנשיא מכהן, לא בנשיא לשעבר, וגם לא היו שני ניסיונות התנקשות בתוך חודשיים.
הניסיון האחרון מעלה שאלות פוליטיות, מבצעיות ותקשורתיות. המקרה מוכיח עד כמה מהר אלימות מילולית יכולה להידרדר לאלימות פיזית, ועד כמה הקלות הבלתי נסבלת של רכישת נשק בארצות הברית, שטראמפ תומך בה, יכולה להביא למקרים כאלה.
מבצעית, יש כנראה בעיה בהגנה שהשרות החשאי נותן לנשיאים. רק במזל שני הניסיונות לפגוע בטראמפ נכשלו. במשך שעות, התקשורת דיווחה על ירי של שני אנשים האחד בשני ליד מגרש הגולף של טראמפ, שנמצא באחוזתו בפלורידה, ושטראמפ לא היה מעורב.
אבל הירי היה רק של השרות החשאי לעבר המתנקש, שנכשל כי הוא ניצל וברח, והוא כן התכוון לפגוע בטראמפ. סביר להניח שטראמפ יזכה למנת אהדה שאולי תשפר את מעמדו במרוץ, אבל ניסיון העבר מורה שגם אם תהיה התפתחות כזאת, היא אינה מחזיקה זמן רב.
חמישים ימים לפני יום הבחירות, והמרוץ השנה רווי באירועים דרמטיים וקיצוניים שכל אחד מהם משנה מגמות, סקרים, הסתברויות ותחזיות. הרצף שלהם הוא בלתי נתפס. במערכות בחירות לנשיאות, ידועה תופעה שנקראת "הפתעת אוקטובר", אירוע משנה מציאות חודש לפני יום הבחירות. נראה שהשנה הפתעות התרחשו הרבה לפני כן, אבל בקצב הנוכחי המהיר של אירועים, אולי אוקטובר יספק עוד כמה.
פרופ' איתן גלבוע הוא מומחה לארצות הברית באוניברסיטת בר-אילן.