רבין, ראש הממשלה, שר הביטחון והמנהיג. רבין לא היה איש של אשליות – הוא ביקש שלום, אך לא מתוך תמימות או חולשה. הוא שאף לשלום מתוך ביטחון כי ידע שהשלום הוא הכלי שיביא ביטחון אמיתי למדינת ישראל, ולא פחות מכך, שביטחון ועוצמה הם הכלים שיביאו שלום.
היום, התחושה היא שהשלום רחוק מתמיד. אבל דווקא מתוך הכאב ובמהלך המאבק הקיומי־כמעט, עלינו לזכור שהעזנו לשאוף לשלום גם בימי מאבק בעבר, ושחובתנו להמשיך בכך כעת. עם זאת, השלום שאנחנו מבקשים חייב להיבנות על בסיס איתן של ביטחון לאזרחי ישראל. הישראלים כולם צריכים לדעת שלמדינתם יש הכוח להגן עליהם, ואילו אויבינו חייבים להבין שישראל נחושה להגן על עצמה, שיש לה היכולות לכך ושהיא תשתמש בהן בעת הצורך.
מאז ימי בן־גוריון, תפיסת הביטחון של ישראל ניצבת על שלושה יסודות: הרתעה, התרעה והתקפה. בימי עמיר פרץ כשר ביטחון נוסף היסוד הרביעי – הגנה. את ארבעתם מבטיחים לא רק האמצעים הטכנולוגיים המתקדמים, אלא גם האנשים המסורים שעומדים מאחוריהם. בכך ניכרת תרומתן האדירה של התעשיות הביטחוניות הישראליות שמפתחות את האמצעים השונים, והן מקור גאווה לאומית, בעיקר בימים של מלחמה על הבית.
רבין אמר בזמנו: "ביטחון איננו רק הטנק, המטוס וספינת הטילים. ביטחון הוא גם, ואולי קודם כל, האדם – האזרח הישראלי. ביטחון הוא גם החינוך של האדם, הבית שלו, בית הספר, הרחוב והשכונה, החברה שבתוכה צמח והתקווה של האדם". התקווה הזאת לא אבדה והיא חיונית להמשך קיומנו כאן. ביטחון אמיתי איננו מתמצה רק ביכולת צבאית. הוא מבוסס על חברה חזקה, סולידרית ומגובשת – חברה שבה כל אזרח חש בטוח ומוגן, הן כלכלית והן חברתית. רבין הבין היטב את חשיבותה של חברה בריאה ומחוברת לתחושת הביטחון הלאומי, כי ביטחון חברתי הוא יסוד בהגנה הלאומית.
התעשיות הביטחוניות הישראליות ממשיכות את חזונו של רבין. הן מייצרות אמצעים טכנולוגיים מתקדמים להגנה, מקדמות חדשנות ויוצרות מקומות עבודה איכותיים לאזרחי החברה הישראלית כולה. התעשיות הביטחוניות שלנו משלבות בין מענה לצרכים הביטחוניים לבין תרומה אדירה לכלכלה בישראל ולחוסן החברתי. בדרך ליצירת ביטחון, אנחנו מחזקים את התשתית החברתית והכלכלית שמעצבת את עתיד המדינה. זוהי הגשמת החזון הביטחוני־חברתי שיצחק רבין האמין בו.
הדבר הידוע ביותר בהתייחסותו של רבין לתעשייה האווירית הוא מנהגו להיכנס למפעל, מפעם לפעם, כשהיה בדרכו מירושלים לתל אביב, ולהכריז כדרכו: ״באתי לשאוף אוויר פסגות, להרגיש את המוחות הישראלים הטובים ביותר כדי שאוכל לומר לאזרחי ישראל שיש על מי לסמוך״. אם היה נכנס היום, רבין היה מוצא חברה מצליחה ומשגשגת, בהובלת המנכ״ל בועז לוי, שהוכיח כי התעשייה האווירית יודעת לעמוד באתגרי הביטחון מול איראן וממשיכה להצטיין בטכנולוגיה פורצת דרך.
לוי, שהיה המהנדס הראשי בפיתוח מערכת טילי החץ – מערכת שידועה בהצלחותיה בהגנה על ישראל ושכיום נמכרת גם לגרמניה להגנה על חלקים גדולים באירופה – הביא את התעשייה האווירית להישגים מרשימים ביותר. השנה מסתמנת כשנה המוצלחת ביותר בתולדות החברה, בזכות שיתוף הפעולה הפורה בין יו"ר הדירקטוריון עמיר פרץ, המנכ"ל לוי, וארגון העובדים בראשות יאיר כץ. שיתוף פעולה זה מגביר את המוטיבציה בקרב עובדי ועובדות החברה ומבטיח את המשך הצלחתה של התעשייה האווירית, כגורם מרכזי בביטחונה ובקדמתה הטכנולוגית של ישראל.
המשורר וולט ויטמן, בשירו "הו רב חובל", תיאר מסע קשה. נעמי שמר הלחינה את השיר, והוא בוצע בצורה נוגעת ללב שנה לאחר רצח רבין על ידי מיטל טרבלסי. בסופו של השיר מופיעה שורה כמעט נסתרת, שמסמלת חזון אופטימי לעתיד: "עוגנת הספינה לבטח, המסע הושלם. נוצחו כל סכנות הדרך, כל אימי הים". זה מה שרבין ביקש להבטיח לנו. עלינו, ממשיכי דרכו, לעשות כל דבר אפשרי ומעבר לכך כדי לקיים את ההבטחה הזאת.
הכותב הוא סמנכ״ל תקשורת, ממשל וקהילה בתעשייה האווירית לישראל