הפוגרום באמסטרדם, שבו הותקפו באכזריות אוהדי מכבי תל אביב, הוא הרבה יותר מתקיפה אלימה והפרת סדר. זוהי תזכורת קשה לעלייתן של תופעות מסוכנות, שמנצלות את הדינמיקה המשתנה של הקהילות בעידן הרשתי ומלוות אותנו במהלך התקופה האחרונה בעצימות משתנה.
הנטייה הטבעית היא לראות בקבוצת אוהדי כדורגל אוסף בלתי מאורגן של פרטים, אך המציאות מורכבת בהרבה. בעידן הרשתות החברתיות, קהילות יכולות להיווצר ולהתפרק בקלות, ולפעול באופן וירטואלי ופיזי כאחד. קבוצת אוהדים, למשל, משמשת קהילה לכל דבר, עם נורמות, מנהגים והיררכיות משלה, וכך גם כל קהילה אחרת הנוצרת על רקע מסוים, לטובת עניין ממוקד, לא תמיד במקום פיזי אחד ולא תמיד באופן שבו מרכיבי הקהילה רואים עצמם בהכרח כחלק ממנה.
התקיפות באמסטרדם לא היו ספונטניות, אלא תוצאה של תכנון מוקדם, גיוס מתנדבים ברשתות החברתיות והתנהלות כמעט צבאית. התוקפים ראו באוהדי מכבי תל אביב יעד הומוגני, קבוצה שניתן לתקוף בקלות, לפגוע בגוף ובנפש של חבריה ובעיקר לייצר זעזוע עמוק וחשש בקרב ישראלים ויהודים מלנוע באופן חופשי בעולם.
האירוע הזה הוא חלק ממגמה רחבה יותר של אירועי טרור שמנצלים בצורה חכמה את הדינמיקה של הרשת. גורמים קיצוניים, לעתים אף בשירות מדינות, מפיצים תעמולה ומגייסים תומכים ברשתות החברתיות. הם יוצרים בעצמם קהילות וירטואליות שמעודדות אלימות ומכוונות אותה כלפי קבוצות וקהילות מסוימות, בעלות מאפיינים מוגדרים. ניתן היה לזהות זאת באירועים אחרים במהלך השנה האחרונה, דוגמת אירועי המחאה והאלימות באוניברסיטאות ברחבי העולם ובארצות הברית בפרט, התפרעויות בצרפת ועוד.
כיצד ניתן, אם כן, להתמודד עם איומים מסוג זה? ראשית, יש להכיר בכך שהאיום והיריב אינם מתארגנים ואינם בנויים רק באופן פיזי, אלא גם באופן וירטואלי ורשתי. יש לעשות שימוש במערכות וביכולות מתקדמות לניטור, מעקב וניתוח תכנים ברשתות החברתיות ובשכבות העמוקות יותר של רשת האינטרנט, שם מתבצע חלק ניכר מהמהלכים. זאת, לשם זיהוי מוקדם של איומים, ניתוח התנהגויות חשודות, סימון אובייקטים רלוונטיים לטיפול, ובאמצעות זאת, גם נקיטת צעדי מנע בידי הגורמים המוסמכים לכך. שנית, יש להבין כי הקהילות הן דינמיות ומתפתחות, ולכן יש צורך במודלים גמישים ודינמיים להתמודדות עם איומים, מודלים המאפשרים התאמה מהירה לשינויים המתרחשים בסביבה.
האירוע באמסטרדם מוכיח שוב שהעולם כבר השתנה, ושהאיומים שאיתם עלינו להתמודד נעשו מורכבים ומתוחכמים יותר. כדי לעשות זאת יש לשנות את אופן החשיבה שלנו ולפתח כלים חדשים, טכנולוגיים ומתקדמים. הדבר דורש מאמץ משותף של ממשלות, ארגונים וחברות. רק כך אפשר יהיה לזהות את האיומים המתהווים בצורה יעילה ומדויקת ולמנוע אותם מבעוד מועד.
הכותב הוא ניצב בדימוס, בכיר לשעבר בשב"כ ובמשטרה, מנכ"ל חברת ני"ב S.T – Impact וחוקר במכללה האקדמית גליל מערבי