ב-2 בנובמבר, עוד לפני בחירת טראמפ לנשיא הבא של ארצות הברית, באספת הסטודנטים בה נאם עלי חמינאי, ביקש ממנו בפנייה, המוזמנת מראש, אחד הסטודנטים לשנות את פסק ההלכה, ה"פתווה" שלו, האוסרת ייצור נשק גרעיני. חמינאי השיב כי איראן תבצע את כל שנדרש מבחינה צבאית וחימוש.
בתפיסת התעמולה האיראנית, מסריו של חמינאי הופכים כבר למחרת לדברי מפקדי הצבא. הגנרל חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, הזהיר את ארצות הברית וישראל שאיראן תתחמש בכל הנדרש עבור הניצחון.
אם אלו רמזו אודות היכולות הגרעיניות, הרי שכמאל ח'ארזי, יועצו הבכיר של חמינאי וראש המועצה האסטרטגית ליחסי חוץ באיראן הצהיר כי לאיראן יש את היכולת הנדרשת לייצר נשק גרעיני ו"הבלם היחידי הוא הפתווה של חמינאי, לפיה ייצור נשק גרעיני הוא אסור".
בימים שלפני הבחירות בארצות הברית, המשטר בתפיסה התודעתית שלו בנה את "ההרתעה הסף גרעינית", מתוך הערכה המוצגת על ידי הפרשנים האיראנים כי כך רוסנה התגובה הישראלית אך לא פחות, היא העניקה לאיראן את האומץ לבצע את שתי המתקפות הישירות על ישראל. זאת לצד הריסון האמריקאי של ממשל ביידן את התגובה הישראלית ומניעתה מלפגוע במתקני הגרעין.
עם בחירתו של טראמפ ברור היה כי איראן נדרשת להערכות מחדש. משטר האיתולות חישב מחדש את צעדיו לאור הדברים והחשש מפני התגרות מצידם תהפוך את הנשיא הנכנס, למסוכן יותר ועלולה להתפרש כאישור לישראל להשמיד את מתקני הגרעין של איראן.
האיראנים מבינים כי ההישג הנדרש מבחינתם הוא השהיית המצב הנוכחי – ולכן עליהם לבנות מסלול תקשורת למו"מ על הסכם בנושא הגרעין, בעיקר ובדגש על התהליך להשגתו עם ממשל טראמפ , דבר שיאפשר מרווח תמרון והערכות מחדש, שימור הסטטוס הסף גרעיני אליו הגיעו ובעיקר ימנע תקיפה ישראלית להשמדת מתקני הגרעין האיראני.
הסכנה נעוצה ב"הופעתה של ישראל החדשה". כפי שקובעים הפרשנים האיראנים, שאין הרואה את עצמה ב"מלחמת קיום", ולכן איננה חוזרת על התנהגויות העבר. לדידם, הם טעו בכל הערכות הקודמות לגבי ישראל: איננה מסוגלת לעמוד במלחמה ממושכת, שאין לה את התעוזה להתנקש בהיניה באיראן, שלא תתקוף את לבנון, שלא תחסל את נסראללה ועוד, מה שמחזק את הערכה האיראנית כי ישראל תתקוף את מתקני הגרעין ברגע שיתאפשר לה.
בהמשך לאיום התקיפה הישראלי באיראן החליטו לשנות את המסרים כלפי חוץ ופנים. תושבי איראן בערים השונות החלו לחוות בימים האחרונים הפסקות חשמל יזומות ברחבי איראן ובפרט בטהרן בשל הפסקת ייצור החשמל. במקביל, פרסמו חשבונות המזוהים עם המשטר, את דברי חמינאי מלפני שבע שנים בהם הוא מבהיר כי "האנרגיה הגרעינית היא צורך הכרחי לעתידה של איראן, הזקוקה לייצור של 20-30 אלף מגה-ואט חשמל מאנרגיה גרעינית בשנים הקרובות".
החשד המיידי העולה מחיבור הנקודות הללו הוא ניסיון איראני, פנימי וחיצוני, להראות לכל העולם – אנו זקוקים לאנרגיה גרעינית לצורכי חשמל ולעצמאות אנרגטית ולפיכך אנו זקוקים למתקני גרעין במדינה.
ביקורו של מנכ"ל סבא"א בטהרן ב-14 בנובמבר, לדעת פרשנים תומכי משטר, הינו בבחינת הזדמנות לפגוע בקמפיין התקשורתי-פוליטי הישראלי בדבר דחיפות האיום הגרעיני האיראני והצורך לתקוף אותו בעיצומה של המתיחות הנוכחית. כאשר איראן הזהירה את הסוכנות ומדינות האזור שאיומי ישראל על מתקני הגרעין האיראניים ותגובת איראן לכל פעולה נגדם יחשפו את האזור לאיום גרעיני משמעותי והתפשטות רדיואקטיבית.
יחד עם זאת, הם מבינים את המורכבות למול סבא"א שהרי איראן, עצמה, איננה רוצה או בשלה דיה להגיע להסכמות על ויתורים אל מול הסוכנות לאנרגיה אטומית טרם הגעה להסכמה עקרונית לשיחות אל מול וושינגטון. זאת משום שוויתורים אל מול הסוכנות כבר בשלב הזה, יחלישו מכוח המיקוח שלה במשא ומתן אפשרי עם הצד העיקרי בתיק להסרת הסנקציות, הנשיא טראמפ.
טראמפ, לדעת הפרשנים, אינו מאמין במוסדות בינלאומיים ויעדיף שכל פתרון וישוב מחלוקות בכל תיק יהיה מולו, מה גם שהוא יראה בהסכם אפשרי עם הסוכנות לאנרגיה אטומית כתוצאה של הפחד מבחירתו מחדש וזה עשוי להשפיע על עמדתו לגבי אופן ההתנהלות עם איראן ותיק הגרעין בעתיד הקרוב.
גישה זאת תואמת את הדיווח בניו יורק טיימס דווחו בעלי רשת X ומקורבו של הנשיא הנבחר, אילון מאסק נפגש עם שגריר איראן באו"ם לצורך גישושים ראשונים אל מול איראן. הפרשנים באיראן סוברים כי הפגישה הזו בוודאי תואמה עם טראמפ וניתן לראות בה ניסיון ליצירת ערוץ תקשורת ישיר עם טהרן. וכך הבחירה באיש עסקים בכיר כדוגמת מאסק, ולא באישיות ביטחונית, צבאית או פוליטית מבטאת את נכונותו למשא ומתן והסכם.
בהנחה שהמדליפים הם איראנים, כפי שהניו יורק טיימס טוען, המטרה הראשית של אותה הדלפה, היא להוריד את מפלס הדאגה באיראן לאחר ניצחון טראמפ, כך גם ההכחשה האיראנית לעצם קיום הפגישה היא בבחינת "משחק משא ומתן איראני" אל מול האמריקאים שמטרתו להדגיש את המגבלות והאילוצים של הממשל האיראני ואת ההתנגדות הפנימית לדיאלוג ומשא ומתן עם ארצות הברית, על מנת שאלה ימנעו מהצגת דרישות ותנאים קשים כבר בתנאי הפתיחה.
החשש האיראני מתקיפה ישראלית הוא שמוביל את הצורך בהשהיה והתארגנות מחדש. ברור לאיראן כי בשלב הראשון עליה למנוע את האפשרות של תקיפה ישראלית את מתקני הגרעין, לאור הערכתם כי ממשלו של טראמפ יאפשר זאת, לאור המינויים הפרו ישראלים האחרונים, ובחסות המלחמה.
בהמשך לצעדים הללו והצורך לבנייה של צורך אנרגטי, האיראנים מחלישים ראשית, את הנרטיב של "איראן סף גרעינית" ומציגים את הצורך בגרעין לצרכי חשמל במצוקה באיראן. בטהראן מבינים שבנקודת זמן זו עדיף לשדר רצון להידברות ולנסות לחתור להסכם שייתן להם חסינות מהתקפה ישראלית, תוך שימור היכולות הגרעיניות לימים אחרים. ההבנה היא שהתוכנית להשמדת ישראל נצחית ויכולה להמשיך לאחר ממשל טראמפ, ולכן יש לנקוט בהשהיה זמנית ככל שתיקח- "כוס התרעלה החדשה".
על ישראל לפעול יחד עם ממשל טראמפ, לפגיעה משמעותית עד השמדה של מתקני הגרעין האיראני והשגתם שנים אחורה במרוץ החימוש הגרעיני, לאחריו ניתן לקבל את ה"תוכנית" האיראנית להסכם ופיקוח.