המלחמה בין רוסיה לאוקראינה נכנסת לעידן חדש בעקבות ההחלטה של וושינגטון לאפשר לקייב לעשות שימוש בטילי ATACMS ארוכי טווח על מנת לפגוע במטרות בעומק העורף הרוסי.
החלטה הזאת פוגשת את רוסיה בנקודה הנמוכה ביותר מבחינה צבאית והיא גם מפוררת לחלקיקים את החלום של נשיא רוסיה פוטין להרחיק את נאט"ו מגבולות המדינה. אחרי 1000 יום לחימה שמטרתם הייתה לבצע דה-מיליטריזציה של אוקראינה, פוטין מקבל אוקראינה עם צבא הכי חזק באירופה, והחל מהשבוע הוא גם מצויד בטילים חדשניים שיכולים להגיע עד מוסקבה.
לקראת סגירה של השנה השלישית ללחימה, תוך דריכה במקום או התקדמות איטית במזרח אוקראינה, רוסיה חווה גבול משותף עם נאט"ו הכי ארוך שידעה בהיסטוריה שלה, משבר חמור במיצובה של רוסיה בדעת הקהל הבינלאומית, סנקציות כלכליות, קרע עמוק עם אירופה לצד שיתוף פעולה חסר תקדים עם הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, אינפלציה שמגיעה לעשרות אחוזים, תנודות קיצוניות במצב הרוח הלאומי בכל הקשור לאפשרות של גיוס כפוי של צעירים ושליחתם לחזית האוקראינית, לצד חזרתה של רטוריקה של המלחמה הקרה.
בשבועות האחרונים הקרמלין זרק למשרפה באוקראינה את כל היחידות הצבאיות הבחירות שיש לו, אך טרגדיית ההפסדים של 1.500 חיילים ביום (בממוצע) לא מטרידה אותו והוא ממשיך לנגוס משטחה של אוקראינה ולהטיל אימה באמצעות רטוריקה גרעינית של שליחיו במערב.
ההחלטה של ביידן לאפשר לאוקראינה לירות טילים ארוכי טווח על עומק העורף הרוסי באה על מנת להכניס את הנשיא הנכנס לסיטואציה מאוד לא נוחה. אם דונלד טראמפ יבטל את ההחלטה הזאת עם כניסתו לבית הלבן, אזי התדמית של מריונטה של פוטין תדבק אליו עוד יותר והיא תתחזק עד מאוד, והוא יצטרך לעבוד קשה מאוד על מנת להוכיח לחברי הקונגרס והסנאט, שתומכים באוקראינה ומבקרים את קרמלין באופן חריף, שהוא לא בידיו של קרמלין.
הנשיא היוצא, ג'ו ביידן, למרות בעיות זיכרון, זוכר היטב באילו נסיבות הוא נכנס לבית הלבן, ואילו תמונות קשות בהן המלחמה הארוכה של ארה"ב באפגניסטן הסתיימה וכוחות טליבאן נכנסו לעיר בירה קאבול, ותפסו את ארמון הנשיאות. התמונות של האנשים הצעירים שתלו את עצמם על גלגלי המטוס פגעו באופן משמעותי בתדמיתה של ארה"ב.
היום, כשביידן עוזב את המשרד הוא מחזיר לטראמפ באמצעות תרגיל דומה: הוא מאפשר לקייב להשתמש בטילי ATACMS ארוכי טווח על מנת לתת לאוקראינים אפשרות להראות הישגים מסוימים בשדה הקרב. ביטול ההחלטה של ביידן בעוד חודשיים יראה כצעד משמעותי לקראת פוטין, ותמונות של כפרים הרוסים חדשים באוקראינה לא יוסיפו לממשל החדש נקודות, במיוחד בתחילת הקדנציה.
במהלך השנה האחרונה, למרות הלחץ על טראמפ מצד בעלות בריתה של אוקראינה לאפשר לקייב להשתמש בטילים הללו, הוא הצליח לעכב את המעבר של כסף ונשק לזלנסקי באמצעות הקפאת הדיוניום בסנאט, בטענה שיבטל את האיסור על המעבר של כספים לאוקראינה ברגע שדמוקרטים יסכימו לדרישות של הרפובליקנים בסוגיית המהגרים. עכשיו, כשהנשק כבר הועבר לאוקראינה וכשנפתח עבורה חלון הזדמנויות של חודשיים להראות הישגים, יהיה זה קשה לבטל את ההחלטה של ביידן.
לפי סוכנות הידיעות רויטרס, אוקראינה תקפה אתמול (שלישי) בעומק השטח הרוסי והצליחה לפגוע במחסן אמל"ח הממוקם בסמוך לעיירה קראצ'ב במחוז בריאנסק, במרחק 115 קילומטר מהגבול. על פי הפרסומים בתקשורת האוקראינית, צבא אוקראינה שיגר 8 טילים אמריקנים ארוכי טווח (ATACMS) אל עבר המטרות הצבאיות ברוסיה מעבר לאזור קורסק שבו האמריקאים אישרו להם להשתמש בטילים האלה בלחימה מול רוסיה. ברוסיה טענו כי 5 מתוך 6 טילים ששוגרו יורטו, בשעה שברויטרס טענו, כי הרוסים הצליחו ליירט רק 2 טילים.
פוטין ממשיך לאיים על המערב ומצהיר על העדכון של דוקטרינת הגרעין של רוסיה. ככל הנראה, מדובר בבלוף נוסף, מכיוון שבקרמלין יודעים היטב כי כל ניסיון של פגיעה באמצעות הנשק הגרעיני תוביל לתגובת נגד מיידית. מי שמתבונן באליטה הרוסית בעשורים האחרונים יודע היטב שהדפוס של שליחת משפחות למגורי קבע במערב זוהי תכונה מאוד אופיינית לקבוצה הזאת. הלחיצה על הכפתור הגרעיני אשר שולח טילי חץ אל וושינגטון, לונדון או פריז - פירושה פגיעה מיידית במשפחות של בני האליטה הרוסית. בנוסף הרכוש הרב של בני הקבוצה הזאת נמצא במערב והכסף הרב שנגנב במהלך שהותם ברוסיה מושקע בבנקים המערביים.
הבלוף הגרעיני נועד לצרכני הפרופגנדה בתוך רוסיה ובמערב ותפקידו ליצור אשליה שלרוסיה יש סיטואציה של שוויון או תיקו במלחמה עם המערב. פוטין עסוק יום ולילה בבניית תדמית של גיבור והלגיטימציה שלו תשחק באותו רגע כשיתברר שהמלך הוא בעצם ערום, והוא מפסיד לאוקראינים. לכן, עבור קרמלין, אם כבר להפסיד, אז לפחות ליריב ראוי כמו נאט"ו ולא לאוקראינה.
הרעיון של להפסיד לאוקראינה הוא זה שמביא זיעה קרה על המשטר מכיוון שבקרמלין יודעים שההפסד לאוקראינה משמעו סוף המשטר. פוטין כבול: מצד אחד ההתקדמות באוקראינה איטית מדי והיא יקרה מדי ומצד שני הוא לא יכול להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה מכיוון שהוא לא ישנה את התמונה הכללית של החזית. בנוסף, פוטין הבטיח לשני מנהיגי עולם, נשיא סין, שי ג'ינפינג וגם לראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, לא לעשות שימוש בנשק הגרעיני. למנהיגי הדרום הגלובלי היה חשוב מאוד לקבל מפוטין את ההבטחה הזאת והם אפשרו לרוסיה לצוף על המים מבחינה כלכלית לאחר סגירת המסחר עם המערב.
ד"ר יבגני קלאובר, בית הספר למדע המדינה, אוניברסיטת תל אביב