החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון אינה רק חזון, או חלום באספמיה, אלא חובה היסטורית ומעשית. משמעותה היא הכרה מלאה בשטחים אלו כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל, תוך החלת החוק הישראלי ואחריות מנהלית ישירה, ותוך שיפור ניכר באיכות החיים של כלל תושבי האזור. זוהי הכרזה ריבונית שמחייבת אותנו להבטיח עתיד בטוח ומשגשג לאזרחי ישראל.
שני עקרונות מהווים את עמודי התווך להצדקת הריבונות ולהבנת החשיבות של החלתה: העיקרון הלאומי והעיקרון הביטחוני. העיקרון הלאומי מבוסס על הזכות האידיאולוגית וההיסטורית. הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון היא בראש ובראשונה ביטוי מוחשי לזכותנו ההיסטורית לשוב לנחלת אבותינו ולהיות הריבון בארצנו המובטחת. אין זה עניין פוליטי בלבד. מדובר בזכות יהודית בסיסית, המושרשת בעומק הזהות הלאומית שלנו. החלת הריבונות היא הכרזה ברורה לעולם ולעצמנו: ארץ ישראל שייכת לעם ישראל, והיא נבנית בידי בניה מתוך תחושת שליחות ציונית ואחריות לאומית. לאחר טבח שמחת תורה רבים מבינים כי בין הירדן לים תעמוד רק מדינה אחת – מדינת ישראל.
המציאות הקיימת ביהודה ושומרון היא עדות לכשל תכנוני שנמשך כבר 57 שנים. היעדר תכנון ארוך טווח הביא להזנחת התשתיות, לעיכוב בפיתוח היישובים ולמצוקה עמוקה בדיור ובשירותים ציבוריים. כיום, כל יחידת דיור חדשה ביהודה ושומרון כפופה לאישור המת"ע (מועצה לתכנון עליונה) והדרג המדיני ולתיאומים אינסופיים מול ארצות הברית. כך, פרויקטים נתקעים ומספר יחידות הדיור המאושר מדי שנה זעום להחריד.
החלת הריבונות היא שינוי טקטוני. תהליכי התכנון והבנייה יעברו לידיים מקומיות וייווצר מרחב לפיתוח תשתיות אסטרטגיות ארוכות טווח. מעבר לכך, החלת הריבונות תשים קץ לקצר המתמשך בין הרשויות המקומיות למשרדי הממשלה. במקום תלות במנהל האזרחי, גוף צבאי שאינו מתאים לניהול אזרחי, פועל ממניעים מוטעים ותוקע מקלות בגלגלי ההתיישבות היהודית, הרשויות יוכלו לפעול ישירות מול הממשלה ולהבטיח תכנון מודרני ואיכותי לאזור, לצד בנייה ענפה ונטולת חסמים והגבלה.
למותר לציין כי הריבונות איננה עניין של זכויות לאומיות גרידא – היא גם צורך ביטחוני הכרחי. החלתה תסיים דה פקטו את חטא הסכמי אוסלו, שיצרו מציאות שבה לרשות הפלסטינית יש שליטה ביטחונית חלקית ונשק שנעשה בו שימוש תדיר נגדנו. החזרת השליטה הביטחונית המלאה לידי מדינת ישראל תאפשר התמודדות יעילה יותר עם הטרור הפלסטיני ותשיב את הביטחון לאזור ולמרכז הארץ. הפלסטינים יחזיקו באחריות מוניציפלית על יישוביהם, כשאכיפה שגרתית תתבצע באמצעות מנגנונים מוניציפליים, ואילו אירועים ביטחוניים חמורים ינוהלו בידי משטרת ישראל וצה"ל.
החלת הריבונות ביהודה ושומרון היא הכרזה אמיצה על עתידו של העם היהודי בארצו. זהו צעד המחבר בין זכותנו ההיסטורית ובין הצורך הביטחוני, בין האידיאולוגיה לתכנון המעשי. עלינו להפסיק לדבר על ריבונות כעל חלום רחוק ולהפוך אותה למציאות של חיי יומיום.
הכותב הוא ראש המועצה המקומית בית אל