בית המשפט למשפחה שקבע אתמול בפרשת העוברים מאסותא כי הילדה תועבר להורים בעלי המטען הגנטי ולא תישאר אצל האם שנשאה אותה ברחמה וילדה אותה, שגה בגישתו לנושא. במקום לקבוע בשאלה מיהם הורי הילדה (כאשר שתי האמהות הן הורים ביולוגיים) העדיף להעביר את ההכרעה לפתחו של פסיכולוג שיקבע היכן טובתה לגדול. אני תקווה שבערעור שיוגש, יעביר בית המשפט המחוזי את הכדור מהמגרש הטיפולי למגרש המשפטי, ויקבע בשאלה המכרעת ממנה נמנע בית המשפט למשפחה – מיהם בכלל הורי הילדה.

מדובר בביציות של זוג אחד, שהושתלו בטעות ברחמה של אישה אחרת, אשר ילדה את התינוקת ומאז היא ובעלה מגדלים אותה. ההליך שבו דן בית המשפט לענייני משפחה בראשל"צ אמור היה לקבוע מיהם ההורים של הילדה - האם זו האם היולדת ובעלה או שמא ההורים הגנטיים. יאמר מייד, כי שניהם נחשבים להורים ביולוגיים, אם כי מסוג שונה). 

להכרעה עקרונית שכזו לא זכינו. השופט עובד אליאס אומנם מפנה למקרה אחר בו הוכרה האם הגנטית כאמה של ילדה, אך זאת בנוסף ליולדת. הכרעה של בית המשפט למשפחה בשאלה מיהם ההורים, הייתה מייתרת את השאלה היכן טוב יותר לילדה לגדול, אך זו לא ניתנה. כאשר יש לילד או ילדה הורים, רק בנסיבות מיוחדות ביותר מוציאים את הילד מחזקת הוריו. בית המשפט לא אמור לחלק ילדים לפי המקום שטוב להם.

לכן, בשל אי ההכרעה בשאלה מיהם ההורים, העביר בית המשפט את הדיון לשאלה מה המקום הטוב יותר לילדה לגדול בו. כלומר, השופט העדיף להעביר את ההחלטה מתחום המשפט להכרעת גורמי הרווחה, שצידדו באם היולדת כמי שטוב יותר שתגדל אותה. לעומת זאת הפסיכולוג שמונה על ידי בית המשפט שצידד בהורים הגנטיים. 

ייאמר מייד, להכרעה שכזו שמתבססת על החלטת פסיכולוג אין מקום. אין לגורמים אלה (משני הצדדים) מומחיות מיוחדת המאפשרת להם לקבוע מיהם ההורים. מדובר כאן בעניין משפטי גרידא ולא למומחים בתחום הטיפולי. 

עו''ד ד''ר אסף פוזנר (צילום: ניב קנטור)
עו''ד ד''ר אסף פוזנר (צילום: ניב קנטור)

הנושא הזה מזכיר לי פרשה אחרת שבו כירורג ילדים המליץ להיעתר לבקשת ההורים ולהימנע מביצוע פרוצדורה רפואית, שבהיעדרה צפוי היה הילד למות. הרופא עשה זאת מטעמים אתיים הנוגעים למצבו הכללי של הילד. בעוד שבית המשפט המחוזי אימץ את עמדת המומחה הכירורגי מטעמו, בית המשפט העליון קבע שאין לייחס לעמדה זו משקל רב. המומחיות של הכירורג אינה רלבנטית לגבי השאלות האתיות של המתה. בדומה לכך, העמדה המקצועית של הפסיכולוגית, שמונה על ידי בית המשפט לענייני משפחה, אינה רלוונטית כלל לשאלה הבסיסית: מיהם ההורים?

כמובן שלעניין ההורות ישנן השלכות רבות, החל מדיני נישואין וגירושין, חובו מזונות, ירושה, חובות מתחום דיני העונשין ועוד. בדומה לכך, לאישה בהריון יש אפשרות לפנות בבקשה להיתר להפסקת היריון. האם גם בנושא זה יכריע פסיכולוג, שיקבע האם טוב יותר לילד להיוולד או לא? 

ניתן לקוות שבערעור, שצפוי להיות מוגש לבית המשפט המחוזי (וכנראה שלאחריו גם לבית המשפט העליון), ירימו השופטים את הכפפה ויכריע בשאלת ההורות ולא בשאלה היכן עדיף לילדה לגדול.

הכותב הוא מומחה לרשלנות רפואית