שכירי החרב החות'ים של אבדוולי אבדו חסן אל-ג'עברי מתימן, המוכרים בשם "כוח אל-ג'עברי", צורפו, ככל הנראה, לכלל הכוחות הרוסיים במלחמה שמנהלת רוסיה נגד אוקראינה. לכוח החות'י של אל-ג'עברי שמונה כמה מאות חיילים חסרות מיומנויות צבאיות בסיסיות, הנדרשות בחזית האוקראינית, אך רוסיה עושה צעדים קיצוניים אלה כדי להיות מעורבת בכמה שיותר סכסוכים במזרח התיכון על מנת להציע את עצמה בתור המתווכת האפשרית במשא ומתן העתידי. החיילים עצמם גויסו באמצעות תרמית, כשבהתחלה הובטחו להם עבודה ומגורים ברוסיה אך כשהגיעו למדינה הם נשלחו לחזית על מנת לאפשר לקרמלין להמשיך לנגוס מאדמותיה של אוקראינה.
קשה לדעת האם תהיה לכוח החות'י השפעה כלשהי על שדה הקרב, אך אנו לומדים מהמהלך כי רוסיה ממשיכה להתקרב לארגוני טרור במזרח התיכון על מנת להרתיע את המערב לאחר שהאחרון לא נמצא מאויים משינויים של דוקטרינת הגרעין של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. נשיא רוסיה לשעבר דמיטרי מדבדב התבטא בחריפות נגד אוקראינה והמערב ואתמול הוא אמר שרוסיה תספק מתכונים להכנת נשק גרעיני לארגוני טרור מסביב לעולם כתגובה להסרת המגבלות על ירי הטילים בשטחה של רוסיה בשבוע שעבר.
חיכוך גובר בין אבדוולי אבדו חסן אל-ג'עברי מתימן, שהתעצב במהלך מלחמת האזרחים בתימן כשחקן פוליטי עצמאי, לבין הפרלמנט בתימן, הביא למרד חמוש נגד הגוף המחוקק וכתוצאה מכך, להכרזת עונש מוות בהעדרו על ידי בית משפט בתימן. הכוח של אל-ג'עברי הממומן על ידי קבוצת אל-ג'עברי (Al Jabri General Trading & Investment Co SPC) קם לא מזמן, תוך קידום אינטרסים פוליטיים של הבעלה, על ידי החתמה לא פומבית של צעירי תימן ושליחתם לביצוע של משימות בתחום אבטחה, לצד קידום של האינטרסים הכלכליים של בעליה – פוליטיקאי, איש עסקים, וגנרל לשעבר אל-ג'עברי. הקבוצה מוכרת היטב למי שעוקב אחרי מלחמת האזרחים בתימן, שם היא פעלה תוך תיאום עם הכוחות האיראניים והרוסיים, כשתפקידה הרשמי הסתכם בהעברה של תרופות ושל טכנולוגיות רפואיות לתימן ובתיירות, בשעה שבפועל עסקה בגיוס צעירים למשימות "מלוכלכות" במזרח התיכון ומעבר לו. אל-ג'עברי הבטיח לצעירים מעוטי יכולת רווחים גדולים ברוסיה לצד קבלת אזרחות רוסית.
עם נחיתתם בשטחה של רוסיה הם נשלחו ישירות לחזית ללא הכנה מקדימה. בתקשורת הזרה יש דיווחים על כך ש-74 מהחיילים החות'ים הגישו מכתב לשגריר תימן ברוסיה עם בקשה להוציא אותם מהמלחמה. השגריר של תימן ברוסיה, אחמד סאלם אל-וואחישי (Ahmed Salem Al Wahishi) הבטיח להם לסייע, אך לא עשה שום מהלך על מנת לשחרר אותם למרות שהסטטוס שלהם יכול להתפרש כבני ערובה. דה-פקטו הם בני ערובה בשלג האוקראיני. קשה להעריך את המספר המדויק של החיילים החות'ים שנמצאים בחזית אך בקבוצת וואטסאפ עם שם מדבר "נטושים ברוסיה" (Stranded in Russia) יש כ-150 חברים.
הצורך הנואש של מוסקבה בכוח לוחם זול והמצב הכלכלי הקשה בתימן פיתו כ-200 מאזרחי המדינה להתגייס לכוח של אל-ג'עברי ולהצטרף לצבא רוסיה תמורת הבטחה של כ-3,000 דולרים בחודש, אך בשל ההכשרה הקצרה וזריקתם לשדות הקרב ללא ציוד מלחמה, רבים מהם נמלטו, והם מסתתרים כעת ביערות באוקראינה. מוסקבה, הזקוקה לכוח לחימה "זול" במשרפה האוקראינית, עשתה תרגיל דומה בנפאל, שם היא הציגה לצעירי המדינה ההררית חבילת תמריצים אשר כללה משכורת חודשית של 2,000 דולר לחודש, בנוסף למסלול מהיר להשגת אזרחות רוסית. גבר אחר אמר שבמהלך הגיוס, בנוסף למשכורת של 2,000 דולר לחודש הבטיחו גם תשלום חד פעמי בגובה של 10,000 דולרים.
פולין עומדת לסגור את הקונסוליות הרוסיות בגלל פעולותיה החתרניות של רוסיה
רדוסלב סיקורסקי, שר החוץ של פולין ומועמד לנשיאות, אמר כי פולין מתכוונת לסגור את כל הקונסוליות הרוסיות בשטח המדינה במידה ורוסיה תמשיך לבצע פעולות חתרניות במדינתו וגם באירופה. הדבר ממחיש את הפער האידיאולוגי והפוליטי בין ההנהגות בוורשה ובמוסקבה. סיקורסקי ומקורביו מתייחסים בביקורתיות רבה לתוקפנות הרוסית ולמטרה המוצהרת של הקרמלין לתקוף את פולין בגלל שזו מספקת נשק לאוקראינה, וגם לקדם צעדים שפוגעים ביציבות החברתית והפוליטית במדינה. סיקורסקי אמר שהוא כבר סגר קונסוליה רוסית אחת בפוזנן וכי הוא מתכוון לנהוג באופן זהה כלפי שאר הקונסוליות. באופן יותר מפורט, שלושה דיפלומטים רוסיים לצד חמישה אנשי מנהלה עומדים לעזוב את הקונסוליה הרוסית בפוזנן.
הפולנים שוללים את התפיסה הרווחת במסדרונות של הקרמלין לפיה המדינות החדשות שקמו במזרח אירופה "הרימו את ריבונותן מהרצפה" לאחר סיומה של המלחמה הקרה ופירוקה של ברית ורשה אשר החזיקה את כולן תחת המגף הקומוניסטי של ברית המועצות. הפיתוחים הצבאיים והכלכליים לצד הקשר המתהדק של פולין עם המערב הובילו להפיכתה למדינה פתוחה וחופשית והדבר בלתי מתקבל על הדעת בקרמלין. פוטין אינו מסוגל לדמיין מצב שבו עם כלשהו, כמו זה המולדובני, הגיאורגי, או הפולני יכול להיות אחראי על גורלו, ולא תולה את תקוותיו ברודן שיודע רק לדרוך על בני עמו. פולין חוששת שהיא והמדינות הבלטיות תהיינה הבאות בתור ליפול לידיו של פוטין לאחר האמירות המסוכנות של נשיא רוסיה כי לרוסיה אין גבולות וכי היא תגיע לכל מקום שם יש דוברי רוסית על מנת להגן עליהם.
האימפריה הרוסית חייבת להתפשט והיא תמשיך להתפשט עד שהיא תעצר על ידי המערב. בבחינת דה-יורה רוסיה היא מדינת לאום אך דה-פקטו רוסיה היא אימפריה. אימפריה נבדלת ממדינת לאום בזה שאימפריה חייבת להרחיב את הטריטוריה שלה והיא מפסיקה להיות אימפריה ברגע שהיא מפסיקה להתפשט. הפולנים עושים מאמצים כבירים אשר מיועדים למפגש עם האימפריה, לכן הצבא הפולני התחזק עד מאוד בשנים האחרונות. לתפיסתם, רוסיה צעדה אחורה ולא קדימה מבחינת רפורמות פוליטיות תוך שימור משטר אוטוריטרי אלים אשר מאיים על השכנים.
לפולנים יש סיבה טובה לחשוד ברוסים: בחודש פברואר, סרגיי ס', אזרח אוקראיני, בן 51, הגיע לפולין במטרה לזרוע כאוס. הוא נחקר במקום על ידי המטרה והוא הודה שנשלח על ידי השירותים החשאיים ברוסיה להצית את הבניין בעיר ורוצלב. סיקורסקי הוסיף, כי מעדותו של סרגיי ס' עלה כי הקרמלין תכנן פעולות דומות ברחבי אירופה. לאחרונה הגיע החשוד להסדר טיעון עם הפרקליטות אולם בית המשפט המחוזי בורוצלב דחה זאת. בית המשפט קבע לסרגיי ס' עונש של שלוש שנות מאסר ונתן הוראה לפרקליטות להגיש כתב אישום חדש. נורווגיה מחזקת את החששות של הפולנים: ראש שירות הביון של נורווגיה, סגן אדמירל נילס אנדראס סטנסונס, הצהיר כי רוסיה מנסה, ללא הרף, לפגוע בתשתיות קריטיות ברחבי אירופה, כולל מתקני נפט וגז. פעולות חתרניות על ידי הטרוריסטים הרוסיים זוהי פרקטיקה שגרתית והיא גורמת לחוסר אמון עמוק וחשדנות אשר יימשכו שנים ארוכות.
הכותב הוא ד"ר יבגני קלאובר, בית הספר למדע המדינה, אוניברסיטת תל אביב