החלטת בית הדין הפלילי בהאג להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט מחייבת חשיבה החורגת מהשאלה איך צריך להתמודד ספציפית עם החלטה זו, ומעלה את שאלת ההתמודדות עם ארגון האו”ם בכלל.

לאחר מלחמת העולם השנייה חברו יחד המדינות המנצחות והקימו את ארגון האומות המאוחדות, שהחליף את חבר העמים. ב־1945 חתמו נציגי 50 מדינות על מגילת האו”ם, המציגה את מטרות הארגון – מניעת מלחמות ומציאת פתרונות לסכסוכים בין העמים בדרכי שלום. הרבה מאוד כוונות טובות מגולמות במגילת האו”ם, הקוראת בין השאר להגדרה עצמית של עמים ולזכויות אדם. האו”ם הקים ארגונים בינלאומיים כארגון הבריאות העולמי, תוכנית המזון העולמית והארגון למען הילד, המסייעים לפתרון בעיות של רעב, מחלות, חינוך ובעיות אחרות ברחבי העולם.

האו”ם פתח את שעריו “בפני כל מדינות העולם שוחרות השלום, המקבלות את עקרונות המגילה”. בפועל, כל מדינה שביקשה להתקבל, התקבלה, ללא קשר לשאלה אם המשטר שבה שוחר שלום או שומר על זכויות אדם. כתוצאה מהרכב האו”ם, כמות ההחלטות האנטי־ישראליות שמתקבלות במוסדותיו עולה על הכמות שמתקבלת נגד כל מדינה אחרת. זכורה החלטת העצרת מ־1975, שלפיה הציונות היא גזענות. בשנת 2023 לבדה התקבלו בעצרת הכללית 15 החלטות נגד ישראל לעומת שבע נגד כל שאר מדינות העולם. במועצת זכויות האדם של האו”ם רוב ההחלטות המתקבלות הן נגד ישראל.

אבו מאזן נואם בעצרת האו''ם (צילום: רויטרס)
אבו מאזן נואם בעצרת האו''ם (צילום: רויטרס)

ב־2018 פרשה ארצות הברית תחת נשיאותו של טראמפ ממועצת זכויות האדם בשל יחסה המפלה לישראל (וחזרה למועצה זו ב־2021). הפרישה צריכה לשמש השראה להקמתו של ארגון חלופי, שבו יהיו חברות מדינות דמוקרטיות וליברליות בלבד, שבאו”ם הנוכחי הן מיעוט המנוצל לרעה בידי הרוב האנטי־דמוקרטי. בהנהגתה של ארצות הברית אפשר יהיה לגייס את 27 מדינות האיחוד האירופי, שבשיתוף דמוקרטיות נוספות ברחבי העולם, מקנדה ועד הודו, יוכלו להוות בסיס לארגון המדינות הדמוקרטיות והליברליות.

עלינו לא לשפוך את התינוק עם מי האמבטיה: סעיף 80 בכתב ההקמה של האו”ם הכיר בכך שהמנדט להקמתה של מדינת לאום יהודית בארץ ישראל תקף גם לאחר התפרקותו של חבר הלאומים. גם החלטת החלוקה מ־29.11.47 היא נדבך בהכרה הבינלאומית בזכות היהודים למדינה.

לארצות הברית, לבריטניה ולצרפת יש מושבים קבועים במועצת הביטחון וזכות וטו שתוכל למנוע מהאו”ם הישן להיות ארגון לוחמני נגד הארגון החדש. לכן, המעבר לארגון הבינלאומי הדמוקרטי־ליברלי החדש אינו צריך לכלול פרישה מוחלטת של המדינות הדמוקרטיות מהאו”ם, אלא רק פעילות שתביא לריקון הארגון הנוכחי ומוסדותיו מתוכנם, מתקציביהם ומכוחם. אלה יעברו למעשה לארגון החדש. נכון תעשה ממשלת ישראל אם תפעל לכינונו של הארגון החדש, ותשמר את דמותה הדמוקרטית של המדינה כדי שתוכל להיכלל בו.