חיזבאללה חלש זה ללא ספק דבר טוב לישראל וגם לעתידה של לבנון. אך מסתבר שלהיחלשות ארגון הטרור יש גם השלכות על היציבות בסוריה. האם היחלשות משטר אסד טובה לישראל?

הפגיעה המשמעותית של צה"ל בחיזבאללה החלישה את כוחו של הארגון לא רק בלבנון. המלחמה אילצה את ארגון הטרור לדלל את כוחותיו בסוריה. נזכיר כי חיזבאללה קיבל מאיראן הוראה לפני כעשור להכניס אלפי לוחמים לסוריה, כדי להילחם לצדו של צבא אסד. איראן ניצלה היטב את מלחמת האזרחים בסוריה להכנסת עשרות אלפי לוחמים, במסגרת המיליציות השיעיות מעיראק ומלבנון. ההתערבות במלחמה בסוריה אפשרה לנשיא בשאר אל-אסד לשרוד. ההתערבות הצבאית הישירה של חיל האוויר הרוסי ב-2015, בסיוע חיל הים הרוסי, הביאה למהפך בלחימה לטובתו של אסד. הקואליציה של רוסיה, המיליציות הפרו-איראניות וצבא המשטר הצליחו להשיב את השליטה של אסד על כ-70% מהמדינה. אך כעת ההסדר בסוריה שהביא ליציבות של כשמונה שנים, הולך ומתערער.

מדוע הסיוע לאסד נחלש?

צבאו של אסד נשחק מאד בשנות המלחמה, 2012–2017, והנשיא תלוי לחלוטין בתמיכתה של רוסיה – בסיסי האוויר והים באזור טרטוס-ג'בלה (צפון-מערב) ובנוכחותן של המיליציות השיעיות הפרוסות ברחבי המדינה, כולל בבירה דמשק. מאז 2022 חלה ירידה במעורבות הרוסית בעקבות המלחמה באוקראינה. כעת, בעקבות המלחמה בלבנון גם הידלדלה כאמור התמיכה של חיזבאללה במשטר הסורי וספק רב אם המיליציות השיעיות מעיראק יכולות למלא את החלל, לאור רמתן הצבאית הנמוכה.

מורדים סורים, ארכיון (צילום: רויטרס)
מורדים סורים, ארכיון (צילום: רויטרס)

בנוסף, המצוקה הכלכלית במדינה מקרינה באופן שלילי על המוטיבציה של צבא המשטר, שהמשכורות של חייליו בקושי מאפשרות קיום מינימלי. רוב הדאגות של נשיא סוריה מתרכזות בזירה הצפונית, מאחר ומחוז שלם (אדליב בצפון-מערב) נותר תחת שלטון האופוזיציה כבר עשר שנים. מחוז זה נותר תחת חסותה של טורקיה ומתקיימת בינו לבין אזורי השליטה של המשטר מלחמת התשה כבר יותר משמונה שנים. יש להניח כי איראן נמנעה מהכרעה כדי לתרץ את המשך נוכחותה בסוריה.

חשוב לדעת כי ארגון האופוזיציה החזק ביותר באדליב הינו הַיְאַת תַחְרִיר א-שַאם (מועצת שחרור סוריה), שהוא גלגול חדש של גַ'בְּהַת א-נוּסְרַה (חזית התמיכה), שלוחתו של אל-קאעדה בסוריה. ארגון זה משליט טרור פנימי על כל מחוז אדליב וזוכה לתמיכתה של טורקיה בנשק וכסף. יש להניח, כי הארגונים האסלאמיסטים במחוז נתמכים, כמו חמאס, גם ע"י נסיכות קטר.

ניצול המלחמה בלבנון

לאורך המלחמה של צה"ל בלבנון התפרסמו ברשתות החברתיות סרטונים רבים בהם נראים פעילי אופוזיציה באדליב שמחים וצוהלים נוכח המכות הקטלניות שהנחית צה"ל על חיזבאללה. זו אינה שמחה על ניצחונות ישראל חלילה, כי אם שמחה לאידו של האויב השיעי שתמך במשטר אסד והשתתף במעשי הטבח נגד אזרחי סוריה לפני כעשור. המכות של צה"ל לא הצטמצמו ללבנון; מטרות של חיזבאללה הופצצו גם בעומקה של סוריה, על מנת לפגוע בכוחותיו מחוץ ללבנון וכדי לבלום את אספקת הנשק דרך הגבול.

בשבוע האחרון של נובמבר ניצלה האופוזיציה באדליב את החולשה של "ציר ההתנגדות" הפרו-איראני ופרצה את גבולות אדליב דרומה לכיוון העיר חלב – בירתה הכלכלית של צפון סוריה. האופוזיציה איחדה את פלגיה והקימה חדר מבצעים משותף. בשבוע האחרון פרצו כוחות אלה לכפרים בפרברי צפון-מערב חלב. נראה כי הם גם חפרו מנהרות טרור, כי בסרטונים שהופצו ברשתות נראו לוחמים מסתתרים בתוכן בזמן שכוחות האוויר הרוסיים מנסים לעצור את התקדמותם בהפצצות כבדות. במבצע של האופוזיציה, שזכה לכינוי "רַדְע אל-עֻדְוַּאן" (הדיפת העוינות), נכבשו לפני שבוע במסלול אדליב-חלב 32 כפרים ועיירות, נחסמו מספר כבישים כולל 5M – הציר העיקרי לחלב, ונכבש בסיס מפקדת פוג' (חטיבה קטנה) מס' 46 של הצבא הסורי ובו מספר טנקים. בסרטון שהתפרסם ברשתות נראו עשרות גופות מרוטשות של חיילים סורים ושבויים מפוחדים. ביום חמישי הגיעו המורדים לעיירה אל-מנצורה, כ-8 ק"מ מלב העיר חלב. במהלך קרבות אלו נהרג, לפי הודעת איראן, יועץ בכיר בכוח קודס.

מיהם "המורדים" או האופוזיציה? ומי עומד מאחוריהם?

האופוזיציה מורכבת ברובה מקנאים סונים מהזרם הסלפי ג'יהאדי. הלוחמים הללו מזכירים במראה את מחבלי חמאס – הזקנים והסרטים על המצח. הם מצוידים בנשק קל לרוב, אך נראה כי זכו לתגבורת של שחפ"צים, טילי כתף ומשגרי טילים ממונעים. מי מצייד אותם?

נראה כי מאחורי המורדים עומדת טורקיה ששואפת להמשיך את ההשתלטות ההדרגתית על צפון סוריה. בתקופה האחרונה התרבו ההתקפות של צבא טורקיה על האוטונומיה הכורדית בצפון סוריה. נזכיר כי גם טורקיה, לא רק איראן, ניצלה את מלחמת האזרחים בסוריה כדי להשתלט על שטחים נרחבים במדינה. לפני כעשור פלשה טורקיה לצפון מחוז חלב, אח"כ לעפרין ולאל-חסכה במזרח, וכבשה אלפי קילומטרים בתירוץ שהיא יוצרת רצועת ביטחון נגד "הטרור הכורדי".

השלכות לישראל?

בטווח הקרוב עלולה התקדמותם של המורדים לסכן את השליטה של אסד על העיר חלב שהיא נקודת מפתח אסטרטגית. הסיכויים לכך עדיין לא ברורים די, ונראה שצבא אסד וחיל האוויר הרוסי ישקיעו את מירב המאמצים למנוע זאת. כיבוש חלב ע"י האופוזיציה יהווה אסון ונקודת מפנה משמעותית ראשונה לטובת כוחות המורדים מאז 2017. אם העיר תיפול בידי האופוזיציה, תתפצל סוריה לשני אזורי שליטה (סוריה-חלב וסוריה-דמשק) והמשטר ייחלש משמעותית. הקאמבק של האופוזיציה גם עלול להרחיק את הסיכויים לשיקומה של סוריה, במידה ומדינות המפרץ יחושו שהמדינה שוקעת שוב במלחמת אזרחים.

אסד רחוק מלהיות ידידה של ישראל, אך הוא האויב הישן והמוכר. מעבר לעובדה שסוריה לא ניהלה מלחמה נגד ישראל כבר יותר מחמישים שנה, בשאר אל-אסד לא נקף אצבע בעד חמאס או חזבאללה מאז ראשיתה של המלחמה בעזה. חשוב מאד להבהיר מהו טבעה של האופוזיציה הסורית. היא אינה דוגלת בדמוקרטיה כלל וכלל. השתלטותם של המורדים, ובראשם ארגוני ג'יהאד מטורפים, אינה בשורה טובה לאזור.

אסד הוא אמנם דיקטטור ורוצח המונים, אך הוא גם אויבו המר של האסלאם הפונדמנטליסטי הסוני. במקרה של סוריה, האמרה "אויב אויבי הוא ידידי" אינה נכונה כלל. נהפוך הוא, האופוזיציה האסלאמית השואפת להפוך את סוריה למרכז ג'יהאד עולמי היא אויב מסוכן הרבה יותר. האופציה של סוריה תחת שלטון אסד בחסותה של רוסיה היא עדיין הרע במיעוטו מבחינתה של ישראל.

ד"ר ירון פרידמן הוא חוקר, מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם באוניברסיטת חיפה

פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף בלחיצה על הקישור