העיתוי של המלחמה בסוריה הוא מושלם מבחינתם של המורדים. ישראל הנחיתה מכה קשה על הכוח העיקרי המסייע למשטר אסד בסוריה - חיזבאללה. יתר על כן, ישראל מונעת כעת ובצדק כל מעבר של סיוע איראני לסוריה, כדי שלא יועבר לחיזבאללה בלבנון. בנוסף, ישראל משמידה בימים אלה נשק קטלני של אסד מחשש שייפול לידיהם של המורדים הג'יהאדיסטים. הנפגע העיקרי מכך הוא הנשיא בשאר אל-אסד, שספק אם ייחלץ ממצוקתו הנוכחית.
צבא אסד נפל לקונספציה לפיה מלחמת האזרחים הסתיימה כבר ב-2017 והמורדים באדליב (המעוז האחרון של המורדים בצפון-מערב המדינה) מורתעים, מפוצלים ועסוקים במלחמות פנימיות. אסד אף ערך רפורמות שדלדלו את כוחות הצבא, ביטל את שירות החובה והסתפק במלחמת התשה על אש קטנה נגד אדליב. חלק גדול מהכוחות הרוסיים התפנו למלחמה באוקראינה ואנשי חיזבאללה שבו מסוריה ללבנון כדי להילחם נגד ישראל. צבא אסד לבדו אינו מספיק חזק על מנת להדוף את האופוזיציה, שהשכילה לאחד כוחות ("סוריה החופשית" הסונית המתונה ו"מועצת שחרור סוריה" הג'יהאדיסטית). הסיוע המובטח מהמיליציות השיעיות בעיראק לא מגיע ואיראן אינה מתערבת. אסד נותר לבדו. מה הן ההשלכות לטווח הקרוב? התוצאה המידית עלולה להיות התפרקותה של סוריה לפי אזורי שליטה ולפי עדות.
מחוז העלווים
המשך ההשתלטות של האופוזיציה על חומס יחבר את המורדים עם גבול לבנון וינתק את העדה העלווית מסוריה של אסד. מחוזות טרטוס ולטקיה (צפון מערב) בעלות הרוב העלווי תלויות כעת לחלוטין בחסות הרוסית. במחוז זה נמצאים שני הבסיסים החשובים של הצבא הרוסי מאז 2015: חיל האוויר חמיימים בלטקיה ובסיס חיל הים בטרטוס. בתקשורת וברשתות החברתיות מתרבות הידיעות על בריחתם של עלווים מחומס ל"סאחל" (מישור החוף) כלומר למחוז העלווים. בני העדה עלולים למצוא את עצמם במצב דומה לימי המנדט הצרפתי לפני מאה שנה, אז קמה באזור זה "מדינת העלווים" בחסותה של צרפת.
האופוזיציה פרסמה ברשתות החברתיות קריאה לעלווים להתנתק ממשטר אסד ולפתוח דף חדש ביחסי העלווים עם הרוב הסוני במדינה. ספק רב אם העלווים מתייחסים ברצינות לקריאה, לאור אופיים של הג'יהאדיסטים המובילים את האופוזיציה (רובם אל-קאעדה לשעבר).
מחוז הכורדים
הכורדים מנהלים שטח אוטונומי ("רוג'ובה") בצפון-מזרח סוריה מאז מלחמת האזרחים. שטחיהם נפגעו מהפלישה של המורדים באדליב, הנתמכים על ידי טורקיה. אזורי שליטתם הצטמצמו בעקבות כיבושי המורדים באזור חלב. האופוזיציה אפשרה לכורדים בשכונות המזרחיות של חלב לעזוב את בתיהם ללא פגע ולעבור מזרחה למחוז הכורדי. כעת החשש העיקרי הוא שטורקיה תנצל את האנרכיה כדי לפלוש לשטח הרוג'ובה מצפון למנבג' וא-רקה. הצבא הטורקי כבר כבש אלפי ק"מ לפני עשור כדי להרחיק את הכורדים. הטורקים נרתעים כנראה מצעד זה בשל הנוכחות המוגבלת של כוחות אמריקאים במחוז.
אחד החששות העיקריים מהיחלשותם של הכורדים, היא האפשרות (הקלושה בשלב זה) שיאבדו את השליטה על מחנה המעצר "אל-הול" במזרח מחוז אל-חסכה, בו חיים עשרות אלפי בני משפחות דאעש. הכורדים עוקבים בדאגה אחרי כיסי השליטה המתרבים של דאעש במדבר הסורי. היחלשותו של צבא אסד עלול לאפשר לחוליות דאעש ("המדינה האסלאמית" לשעבר) המסתתרות שם לשקם את כוחן.
ומה עם שאר חלקיה של סוריה?
שלוש מדינות סוריות: קמישלי, חלב ודמשק.
בימים הקרובים תפוצל מפת סוריה לשלוש ישויות עיקריות:
1. מחוז הכורדים "סוריה הדמוקרטית" (25% משטח סוריה) בצפון-מזרח מחוזות א-רקה, דיר א-זור ואל-חסכה, שבירתה קמישלי.
2. סוריה של האופוזיציה (או: המורדים) בהנהגתו של הג'יהאדיסט הסוני אבו מחמד אל-ג'ולאני בצפון-מערב, מחוזות אדלב, חלב וחמה, שבירתה העיר חלב (20%), המרכז המסחרי של המדינה בצפון.
3. סוריה של אסד (55%) בדרום, מחוזות דמשק, חומס ודיר א-זור שבירתה דמשק. כיבוש חומס על ידי המורדים יחליש מאד את אסד מכמה טעמים. ראשית, העיר היא מרכזה התעשייתי של סוריה ובתי הזיקוק נמצאים בה. שנית, כיבושה כאמור ינתק את אסד מבני עדתו העלווים. בנוסף, התפתחות זו תחבר את האופוזיציה עם גבולה הצפון-מזרחי של לבנון ומתנדבים סונים יתחילו לנהור לסוריה לסייע למורדים, כפי שהיה לפני עשור.
הדרוזים נטושים בדרום
עיתון "סוידא24" דווח כי במחוז הדרוזים סוידא בדרום, קרוב לגבול ירדן, פינה הצבא הסורי כוחות כדי להניעם צפונה למלחמה. חשוב להסביר כי הדרוזים סובלים כבר תקופה ארוכה מהזנחה של השלטון בכל התחומים. מלבד מצוקה כלכלית (הם תלויים לחלוטין בסיוע אחיהם בסוריה ולבנון), הם סובלים מכנופיות עבריינים וסוחרי סמים באזורם. למרות שהפגינו נגד משטר אסד בחודשים האחרונים, הדרוזים חוששים הרבה יותר מהג'יהאדיסטים, אחרי שחוו מתקפות רצחניות וחטיפות לפני כעשור.
מצב זה עלול לסבך את צה"ל במידה ויבקשו הדרוזים סיוע, מצב דומה להשתלטותה של האופוזיציה האסלאמיסטית על האזור ב-2015, לפני ההתערבות הרוסית. הדרוזים בישראל לא יוכלו לעמוד מנגד אם העדה בסוידא תהיה בסכנה קיומית.
הדרוזים בסוידא עוקבים בדאגה אחר יחסם של המורדים למיעוטים אחרים. הידיעות סותרות לגבי גורלם של מיעוט השיעים בין חלב לאדליב (כפרי נֻבּל וזהרא) וימים יגידו כיצד תנהג האופוזיציה באסמעאילים (כת שיעית) בעיר סַלַמִיַה ליד חמה שנכבשה לא מזמן. בשלב זה מנסה אבו מחמד אל-ג'ולאני, איש אל-קאעדה לשעבר ומנהיג המורדים האסלאמיסטים להראות שהוא התמתן לכאורה ואף הורה לחייליו לנהוג בסובלנות ובסלחנות כלפי עדות מיעוטים ששיתפו פעולה עם אסד בעבר. אך ספק אם המוג'אהדון של אל-ג'ולאני יהפכו את עורם.
הגבול עם ישראל – בגידת חטיבה 8?
בתקופה הקרובה יזדקק צבא אסד לכל חייל נאמן כדי להדוף את המתקפה בצפון. על כן, יש לצפות לעזיבתם של כוחות צבא אסד בדרום. אסד משאיר את החתול לשמור על השמנת. מחוז הדרום – דרעא הגובל לישראל ולירדן יישאר תחת שליטתה של חטיבה 8 שנוצרה ב-2018 בהסדר בין רוסיה למורדים "מתונים". החטיבה המקומית (כ-1200 לוחמים) מונהגת ע"י אחמד אל-עודה, מנהיג לשעבר של ארגון האופוזיציה "שבאב א-סונה". לפי ההסדר שנחתם, הפכו המורדים הללו לשכירי חרב של צבא אסד. במציאות, התנהלו אנשיו של אל-עודה כמאפיה של עבריינים וסוחרי סמים בעלי נאמנות מפוקפקת לאסד. עודה כעת יבדוק לאן נושבת הרוח. אם ייחלש אסד משמעותית, הוא יצטרף למורדים. בימים האחרונים מתרבות הקריאות של פעילי אופוזיציה בדרום לערוק מהצבא.
בין הדיקטטורה של אסד לאמירות האסלאמית של אל-ג'ולאני שוררת כעת מלחמת חורמה. אם צבא אסד לא יתעשת, תהיה ליד גבולנו בגולן בימים הקרובים תופעה רחבה של עריקה למחנה המורדים או אנרכיה.
ד"ר ירון פרידמן הוא חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם באוניברסיטת חיפה. ירון מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן