בשבוע שעבר אישרה הכנסת בקריאה טרומית את הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי "כאן". הצעה זו אינה עניין טכני או מנהלי, אלא מהלך משמעותי שמעמיד בסכנה שני עקרונות יסודיים של חברה דמוקרטית: זכות הציבור למידע מגוון ואמין, וקיומה של עיתונות עצמאית שאינה תלויה באינטרסים פוליטיים או מסחריים.

אחת מטענות הממשלה להפרטת התאגיד היא שהוא אינו מייצג את כלל הציבור. אך תאגיד "כאן" הוא דוגמה לשידור ציבורי איכותי, המייצג ומשרת קהלים רבים בחברה הישראלית: דוברי הערבית מוצאים ב"כאן" מענה בשפתם לחדשות, תרבות ובידור; עולים חדשים מקבלים מידע ברדיו רק"ע שמסייע להם להשתלב; "כאן מורשת" מציעה תכנים המתמקדים במסורת ישראל ושיעורי תורה עבור הקהל הדתי-לאומי, המסורתי והחילוני; וילדים והוריהם נהנים מתוכני "כאן חינוכית". 

חשיבותו של השידור הציבורי אינה מסתכמת במתן ייצוג לקבוצות מגוונות. "כאן" הוא גם אחד ממוסדות העיתונות היחידים בישראל שאינו כפוף לשיקולים של רייטינג, מפרסמים או פוליטיקאים.

בזכות עצמאותו, הוא מצליח לייצר עיתונות שמאתגרת את מוקדי הכוח, מספקת סיקור ביקורתי ומשמשת גורם מפקח. החשיפות, התחקירים והדיווחים של עיתונאיות ועיתונאי "כאן" בחודשים האחרונים מוכיחים את חשיבותו של השידור הציבורי לשמירה על הדמוקרטיה. במדינה שבה שוק התקשורת הפרטי ריכוזי מאוד, התאגיד מהווה משקל נגד קריטי שמבטיח לציבור מידע אמין ושיח ציבורי מאוזן.

ערוצים מסחריים כ-12, 13 ו-14 מתנהלים מתוך שיקולים כלכליים או פוליטיים המשפיעים על תוכני השידור. באולפני החדשות של ערוצים אלו יש בעיקר פאנלים ופרשנות. ויכוחים מתלהמים נועדו למשוך רייטינג ולרצות קהלים מגוונים ואף פוליטיקאים מכל הקשת.

התוצאה היא שיח שמתחמק מעימות עם מוקדי כוח אמיתיים, ותחקירים מעמיקים נעשים נדירים. בערוץ 14, הממוקד בקידום אג'נדות פוליטיות מובהקות, התכנים מתאפיינים פעמים רבות בתעמולה פוליטית ובשיח קיצוני.

קרקס הדעות הוולגרי בערוץ זה מחזק קהלים מסוימים ומייצר רייטינג לבעל השליטה בו, אך מרחיק את הערוץ מתפקידו כגורם עיתונאי עצמאי המאתגר מוקדי כוח ומספק מידע מאוזן לציבור הרחב.

כששידור ציבורי מאבד את עצמאותו, כפי שקרה בהונגריה, טורקיה ופולין, הוא הופך לכלי תעמולה שמשרת את השלטון והעומדים בראשו. לעומת זאת, במדינות כבריטניה וגרמניה, שידור ציבורי חזק ועצמאי מדגים את תרומתו להבטחת שיח ציבורי עשיר, פלורליסטי ואמין.

לאחרונה פרסמנו, ראשי בתי הספר, החוגים והמחלקות לתקשורת בכל המוסדות האקדמיים, גילוי דעת המתנגד למהלך החקיקה. כמי שחוקרים את מערכות התקשורת והשפעתן, אנחנו מזהירים: הפרטת תאגיד "כאן" היא צעד שמערער את היסודות שעליהם נשענת חברה דמוקרטית. הפיכת השידור הציבורי מכלב שמירה של הדמוקרטיה לכלב שעשועים של השלטון היא מהלך מסוכן. אסור לתת לו לקרות.

הכותבת היא ראשת תחום תקשורת באוניברסיטה הפתוחה