במילה אחת וואו, בשתי מילים וואו וואו. מספיק מבט אחד לראות מה היו יחסי הכוחות בין ישראל וארה"ב לבין ציר ההתנגדות השיעי בהובלתה של איראן בסוף שנת 2023 למצבם כיום בסוף שנת 2024. זה היפוך של 180 מעלות לטובתה של ישראל (ועל זה נצטרך לשאול בהמשך מתישהו את השאלה: האם באופן פרדוקסלי מלחמות ארוכות דווקא טובות לנו ורעות לאויב, בניגוד לסברה הרווחת עד כה).
המנהיג האיראני נאם השבוע במה שהיה נראה כמו נאום שיועד לשלב "הטיעונים לעונש" - כלומר מנסה לחפות במו פיו, אולי, על המבוכה האסטרטגית, שלא לומר מצוקה אסטרטגית עמוקה שבה נמצאת ארצו תחת מנהיגותו.
זאת באמצעות ניסיון להסביר כיצד קרסה מדיניות החוץ של ארצו וכיצד ירדו לטמיון השקעותיה הכספיות הגדולות בשליחיה ברחבי המזרח התיכון. וזה עוד בטרם התחלנו להעמיק באפקט הפסיכולוגי והתודעתי המשמעותי שיש בהשפלה שספגה למעמדה ולכבודה כמעצמה אזורית (כפי שראתה את עצמה בשנים האחרונות).
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>>
ההסבר העיקרי שנתן - משהו בסגנון של "זה לא אני, זה הם", זו מזימה של ארה"ב וישראל - כוחות גדולים שחברו יחדיו נגדה וחוללו את המרד בסוריה. נהפוך הוא - אנו באיראן הזהרנו את אסד, אבל הוא זה שלא היה מעוניין להקשיב.
איראן אפילו סיפקה דוגמאות כמו תמונות השוואה בין המדים הטקטיים שלובש נשיא אוקראינה זלנסקי לבין אלו שלובש מנהיג המורדים אל ג'ולאני תחת האמירה הצינית לפיה ה-CIA בשל קשיים כלכליים מספק מדים זהים לעובדיו (רוצה לומר - השניים האלו עובדים בשביל ארה"ב).
אבל, הסברים לחוד ומעשים לחוד. פרקטית בשטח, מעגל ההגנה על המשטר באמצעות שליחים אזוריים, שנבנה על ידה בהשקעה רבה ויצר מעין מאזן אימה אזורי, קרס ונעלם. לזה יש להוסיף את יכולות ההגנה האווירית נלקחו ממנה, ואת היכולת לייצר טילים חדשים (תזכורת – ישראל תקפה את מתקן הדלק המוצק באיראן).
נדמה שהמשמעות ברורה - איראן, המצויה במצוקה אסטרטגית, זקוקה ל"תעודת ביטוח" למשטר, שייצור מאזן אימה, במיוחד לנוכח כהונתו הממשמשת ובאה של טראמפ כנשיא ארה"ב (לפי מספר דיווחים בתקשורת איראן ניסתה להתנקש בחייו של טראמפ במהלך הקמפיין).
יותר ויותר נראה כי האמצעי היחיד שיכול לספק לאיראן את האינטרסים שלה לשנים ארוכות קדימה הוא הגרעין. תדרוך הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מהשבוע שעבר, לפיו איראן הגדילה את שיעור האורניום המועשר לרמה של 60%, והיא מפיקה תשעה ק"ג ממנו בחודש.
מדובר בעלייה משמעותית לעומת שלושה ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 60% אותו הפיקה איראן ביוני האחרון. כמו כן, איראן עדכנה את סבא"א כי בחודש שעבר באחד מאתרי הגרעין שלה בפורדו שונה קצב הייצור גרעיני לרמת העשרה של 60% .
ההנחה הזו וגם דו"ח סבא"א חושפים טפח, ויתכן מאוד שמבטאים את מה שכבר מתחולל בשטח - הסתערות איראנית לעבר יכולת גרעינית היא תעודת הביטוח הטובה ביותר לשלטון, ויהיה על איראן לדבוק בה בכל דרך, גם אם לפרקים תסכים לעצור זמנית לטובת חבילת הטבות כלכלית.
המשמעות לישראל ברורה - עליה לפעול כדי למנוע יכולת גרעינית איראנית, ועליה לפעול כבר עתה מול מה שנראה כמו שעת כושר בלתי חוזרת והזדמנות אסטרטגית של פעם בדור שלא לאפשר לאיראן להצטייד בנשק מסוג זה, שינציח את ציר ההתנגדות השיעי בהובלתה.
אבל, יתכן מאוד שהמעשה הישראלי לא ידבר רק בשפה הצבאית של מטרות ויכולות צבאיות, אלא ישפיע מאוד גם ברמה התודעתית ציבורית באיראן. כלומר, מעבר מהמגרש הצבאי בלבד למגרש הציבורי שבו הלכה למעשה יוכרע, בין היתר, עתיד המשטר האיראני.
מה שקרה בסוריה חשף את ערוותה של איראן ברבים. הבסיס הצבאי הקדמי המשמעותי שלה בנוכחות ישירה של קציניה (חיזבאללה כשליח המרכזי לא אוייש ע"י איראנים) ועמוד השדרה הגיאוגרפי של ציר ההתנגדות השיעי נתפס ללא התנגדות איראנית כשאנשיה בורחים מסוריה לעיראק וחזרה לאיראן.
התמונות מספרות סיפור של כוח "חלול", של חולשה ושל רפיסות צבאית – בדיוק ההיפך מהתדמית שאיראן מנסה כל השנים ליצור לעצמה. הציבור באיראן רואה ומבין, והתסיסה הקיימת מתחת לפני השטח באיראן, אולי מחכה למצת אסטרטגי. מצת כזה יכול להיות בדמותה של תקיפה מאסיבית בשטח איראן נגד יכולותיה הגרעיניות המתהוות במהירות.
לפנינו שלב של הזדמנות אסטרטגית נדירה עד לכניסת טראמפ לכהונת נשיא ארה"ב (ואולי מעט לאחריה). בטרם תתעשת איראן מרצף המפלות שחוותה, לפגוע הן בגרעין הצבאי והן "לסובב את הגלגל" הציבור באיראן לנוכח מצוקתו הברורה והגלויה של המשטר שם.
מעבר לעובדה שזה יעסיק את איראן ויאפשר לה קשב מופחת משמעותית לשקם את כוחם של שליחיה (בדגש לחיזבאללה), הפעם זה גם עשוי לעבוד. תוסיפו לזה סנקציות מבית היוצר של טראמפ, והנה אנו באמת מתחילים להציב סדר חדש במזרח התיכון שבו המשטר הקיצוני בטהראן אינו עוד בר שיקום.
סא"ל במיל' עמית יגור, לשעבר סגן ראש זירה באגף התכנון של צה"ל ובכיר במודיעין זרוע הים.
בני סבטי, חוקר בכיר ב-INSS ומומחה לנושאי איראן.