אשר יגורנו בא לנו. למלחמת התשה מהסוג הזה לא נערכו בישראל. בעקבות כך נפלה השבוע החלטה להיכנס למערכה רחבה ועוצמתית מול החות’ים, שהחליטו להתיש את ישראל ב"טפטוף" מתמיד של טילים ארוכי טווח שמצליחים לשבש את החיים למאות אלפי אזרחים.
באמ"ן, בחיל האוויר ובמוסד לא נערכו למלחמת התשה כזו מול אויב ששוכן כ־2,000 ק"מ מגבולות ישראל. המאבק בחות’ים התמקד עד כה בארבע תקיפות שביצע חיל האוויר בתימן מאז פרוץ המלחמה, עובדה המחייבת חישוב מסלול מחדש לנוכח העובדה שהחות’ים ממשיכים לשגר את הטילים ומאיימים להחריף את צעדיהם. מציאות זו מעוררת שלוש שאלות קרדינליות, שכנראה עולות במחשבות של ישראלים רבים: מדוע לא נעשה שימוש בטילים? מדוע לא הוקם בצה"ל חיל טילים, כפי שדרש בזמנו שר הביטחון אביגדור ליברמן ובקשתו נפסלה על ידי ראש הממשלה נתניהו? היכן “שייטת 7", שייטת הצוללות של חיל הים, שמצוידת באמצעי הלחימה המורכבים ביותר?
מאז שנות ה־60 מערכת הביטחון הישראלית עוסקת בפיתוח טילים בהצלחה רבה. על פי פרסומים זרים, כמו גם באתר “פרויקט ויסקונסין", טילים מתקדמים ביותר שבידי ישראל מסוגלים להגיע לטווח של מעל ל־10 אלף ק"מ ולשאת חומר נפץ במשקל של מעל ל־1,300 ק"ג. בתקיפה האחרונה של חיל האוויר בתימן השתתפו 14 מטוסים שטסו כשש שעות (הלוך ושוב), טיסה שחייבה תדלוק אווירי, תיאום אווירי עם צבאות נוספים במרחב והיערכות לא פשוטה של כוחות חילוץ. זאת, בשעה ששיגור טיל מדויק יכול לתת מענה הולם במשימה בלי לסכן טייסים או מטוסים.
הניסיון שלי לקבל תשובה ממומחים בנושא לשאלה מדוע לא נעשה שימוש בטילים, היה מאכזב. התשובות הכי קרובות לשכנוע היו: מטוס תקיפה של חיל האוויר מסוגל לשאת משקל רב יותר מאשר טיל מתקדם ביותר; תקיפה אווירית מדויקת יותר; אם יהיה כשל בשיגור, וטיל ייפול בידי האויב, הדבר עלול לפגוע ביעילותו של טיל מסוג זה בעתיד.
כל אלה מעלים את השאלה: לשם מה המדינה השקיעה, לפי מקורות זרים, מיליארדי דולרים לאורך השנים בטילים מתקדמים? אולי את המענה לכך היינו יכולים לקבל אילו היו מקימים בצה"ל חיל טילים, שחסרונו אכן מורגש בימים אלה. באותה מידה עולה השאלה על תרומתן של הצוללות שלנו, שאומנם מצויות הרחק מעיני התקשורת, אבל היה ראוי לדעת שיש להן חלק במלחמה הזו, גם בלי לפרט.
הדבר היחיד ששמעתי על חלקן של הצוללות במהלך 14 חודשי המלחמה היה דבריו של מפקד זרוע הים, האלוף דוד סער סלמה, בספטמבר האחרון בטקס חילופי מפקדים בשייטת: “פעולותיה השקטות והחשאיות הן בעלות תרומה שלא תסולא בפז לביטחונה של ישראל". מעניין למה לא שמענו קמצוץ מזה. לא הכל חשאי, יש חשיבות למורל ולתחושה של העם בעת מלחמה.