תתארו לעצמכם שכמה מכוכבי קבוצת הכדורגל שאתם אוהדים אינם מרוצים ורוצים לעזוב. הייתם שמחים לשמוע שהנהלת המועדון אומרת להם: "לא טוב לכם? תלכו! נסתדר בלעדיכם", או תדמיינו שהייתם שומעים על חברת הייטק שחלק מעובדיה המוכשרים רוצים לעזוב והנהלת החברה אומרת להם: "אתם לא עושים לנו טובה. לא רוצים? לא צריך!".

האם הייתם ממהרים לקנות את המניה של החברה הזו, או שהייתם שואלים את עצמכם אם כדאי להמשיך להשקיע בחברה הזו? או נניח שכמה מטובי המורים בבית הספר שבו לומדים הילדים שלכם היו רוצים לעזוב, והנהלת בית הספר הייתה אומרת להם: "במקום לאיים עלינו תתחילו ללמד!" האם הייתם אומרים לעצמכם "איזו הנהלה מצוינת יש לבית הספר, הילדים שלנו בידיים טובות" או שהייתם מודאגים מהמצב בבית הספר?

אפשר לנחש שבכל המקרים האלה הייתה לכם תחושה שההנהלה לא הפנימה שבעולם חופשי אי אפשר להחזיק אנשים טובים בכוח, והטפות מוסר לא ממש יעזרו. אם רוצים שקבוצת הכדורגל תהיה חזקה, שחברת הייטק תצליח, ושהחינוך בבית הספר יהיה איכותי, ההנהלה חייבת ליצור תנאים לכך שאנשים טובים ירצו להישאר. לא על מנת להיטיב איתם, אלא בגלל שבלעדיהם מצב הקבוצה, או חברת ההייטק, או החינוך בבית הספר ידרדר, ומי שישלם את המחיר הם האוהדים, בעלי המניות והילדים.

והנה, מה שברור לרובנו בהקשרים שונים, לא ממש ברור לקברניטי המדינה, וגם לא לחלקים רבים בציבור כאשר הדברים נוגעים להתנהלותה של מדינת ישראל. בתקופה האחרונה התבשרנו על תהליך מואץ של עזיבת אנשים מוכשרים, ביניהם רופאים, אנשי ונשות הייטק, ואנשי ונשות אקדמיה. תהליך זה המכונה "בריחת מוחות" לא הגיע משום מקום. זמן קצר אחרי פרוץ ההפיכה המשטרית בתחילת 2023 התריעו כלכלנים רבים על כך שההפיכה תפגע בדמוקרטיה ובזכויות האזרחים, ופגיעה זו תגרום לכך שרבים וטובים ירצו להגר מישראל, וכי הגירה כזו תפגע קשות ברמת החיים של מי שיבחרו להמשיך ולגור בישראל.

מפגינים נגד הרפורמה המשפטית בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני)
מפגינים נגד הרפורמה המשפטית בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני)

במכתב פומבי שהתפרסם בחודש מאי האחרון ועליו חתמו קרוב ל-130 מבכירי הכלכלנים בישראל, התרענו שללא שינוי במדיניות הממשלה, "רבים מהנושאים בנטל יעדיפו להגר מישראל. הראשונים לעזוב יהיו אלה שלהם הזדמנויות בחו"ל: רופאים ורופאות, מהנדסים ומהנדסות, עובדי ועובדות הייטק, ומדענים ומדעניות. האוכלוסייה שתישאר בישראל תהיה פחות משכילה ופחות יצרנית, וכך יגבר הנטל על האוכלוסייה היצרנית שנשארה – מה שיעודד הגירה נוספת מישראל. תהליך זה של "ספירלת קריסה" שבה מעגלים הולכים וגדלים מעדיפים להגר, כאשר מצבם של הנשארים הולך ונעשה גרוע יפגע קשות באוכלוסיות שאין להן אפשרות קלה להגר".

בנוסף כתבנו כי "קריסות אינן מתרחשות כאשר המצב "הדרדר לחלוטין" אלא קודם לכן, כאשר שיעור גדול מספיק של פרטים צופים כי לא ניתן למנוע את ההידרדרות. מרגע שהאוכלוסייה הנושאת בנטל תסיק שמדינת ישראל עלתה על מסלול שאינו הפיך, הקריסה הלאומית בוא תבוא. תחילה בצורה הדרגתית ואז בפתאומיות ובאופן בלתי הפיך. כיוון שכך, חשוב לטפל בבעיה מיד כשהיא מתחילה ולא להמתין עד שהמשבר בעיצומו. אלא שממשלת ישראל בוחרת להתעלם מהאזהרות, ורבים בציבור פוטרים אותן באמירות כגון "אל תאיימו עלינו!".

הגירה היא מטבעה תהליך מורכב שלוקח זמן. רבים אינם קמים ועוזבים מיד, אלא יוצאים לשבתון או להשתלמות, ואז, אם המצב בארץ נראה קשה, מעדיפים להאריך את השהות בחו"ל, או בוחרים להפוך את הזמני לקבוע ולהגר. נתוני הלמ"ס שהתפרסמו זה עתה מראים שבשנת 2024 עזבו את ישראל למעלה מ-80 אלף תושבים, ויש יותר ויותר אינדיקציות לכך שרבים מהעוזבים הם רופאים ורופאות, ואנשי ונשות הייטק ואקדמיה.

בלי הרופאים והרופאות שעזבו, נמתין יותר זמן לביקור אצל מומחים, נחכה יותר זמן לניתוחים, ונקבל טיפול רפואי פחות טוב. ללא סקטור הייטק משגשג תהיינה לצעירים פחות משרות אטרקטיביות, ענפים המספקים שירותים לסקטור הייטק יפגעו אף הם, והכנסות המדינה ממיסים יפגעו, שכן סקטור ההייטק לבדו אחראי על כשליש מכספי המיסים בישראל. ללא אנשי ונשות אקדמיה מעולים תפגע ההשכלה הגבוהה, וישראל תייצר פחות הון אנושי שהוא המשאב הכלכלי העיקרי של מדינת ישראל.

סטודנטים באוניברסיטה העברית (צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש 90)
סטודנטים באוניברסיטה העברית (צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש 90)

אפשר כמובן להתעלם מהבעיה כמו שהממשלה בחרה לעשות, אך התעלמות איננה פותרת את הבעיה. אפשר גם להטיף מוסר לכל אלה שבוחרים לעזוב, או לערוך להם שימוע, ולהוקיע אותם על סרבנות כפי שכבר הציע חבר כנסת ממולח. אלא שבעולם חופשי, כל אדם יכול להחליט לעצמו איפה הוא רוצה לחיות ולגדל ילדים.

תפקיד הממשלה, אם היא רוצה לדאוג לאיכות החיים של אזרחי המדינה, הוא ליצור את התנאים לכך שאנשי מקצוע מעולים ירצו לחיות במדינה. כל אזרח החרד לאיכות החיים שלו ושל משפחתו, חייב לדרוש מהממשלה למלא את תפקידה, בדיוק כמו שהיינו מצפים לכך מראשי מועדון כדורגל, הנהלה של חברת הייטק, או הנהלת בית ספר.

הכותב הוא פרופסור בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, נשיא האגודה הישראלית לכלכלה וחבר פורום הכלכלנים לשמירה על הדמוקרטיה