כשקראתי השבוע על הסכום הפעוט של 97.4 מיליארד דולר שאותו מציע אילון מאסק כדי לרכוש את חברת הבינה המלאכותית OpenAI, לא יכולתי שלא להצטער על כך שכל מה שיש לי להציע בתחום הבינה הוא רק את זו האנושית.

ובעוד בפריז דנים בשאלות האתיות ובסכנות הנשקפות לאנושות בעידן הבינה המלאכותית, ניסיתי בכוחותיי הדלים להבין מה בעצם מגדיר בינה כאנושית. האם בימינו, כשהבינה המלאכותית כה מפותחת וצולחת בקלות את מבחן טיורינג בהתחזות לאנושית, עדיין קיימת בכלל הגדרה כלשהי המסוגלת למתוח קו בין השתיים?

את התשובה שלי לשאלה פילוסופית זו אני פוגש מדי יום שישי בחנות הפרחים. שם, לצד דליי המים שבהם מונחים מגוון הזרים שמהם אבחר את זה שאקנה לאשתי לכבוד שבת, ניצבים על המדף מסודרים ונקיים הפרחים המלאכותיים, שהם כה יפים ומושלמים עד שלא פעם אני טועה ולוקח גם מהם. ובעצם למה לא? הם הרי נראים בדיוק כמו האמיתיים, ואף יותר, וגם אין כל צורך להשקות ולטפל בהם, והם לעולם לא נובלים, מה בעצם מבדיל בינם ובין הפרחים האמיתיים?

כאן התשובה ברורה ופשוטה. פרח אמיתי הוא זה המסוגל להצמיח ממנו פרח חדש נוסף. המלאכותי, מושלם ככל שיהיה, גם אם הוא הכי יפה, אין לו שום דרך ליצור ולהצמיח זולתו. כי הוא לא חי באמת הוא חי רק בכאילו, וככזה הוא איננו מסוגל להצמיח דבר.

האם הגדרה זו נכונה גם לגבי הבינה המלאכותית? האם בינה מלאכותית מסוגלת ליצור בכוחות עצמה בינה מלאכותית חדשה? את זה אני לא באמת יודע. צ׳ט הבינה המלאכותית החביב עליי טוען שלא, אבל לך תדע. אם כי דווקא לגבינו, בני האדם, אני משוכנע שזה נכון.

גם אנו, בני האדם המתיימרים להיות אנושיים, מתנהגים לעיתים קרובות מדי כמלאכותיים. פועלים על אוטומט, מגיבים בתבניות צפויות, פולטים בלי לחשוב את כל המידע המהונדס המשודר אלינו ללא הרף, משקיעים אך ורק בקיומנו העצמי העכשווי, מבלי לתת ביטוי לחלק האנושי, לאני הפנימי, לניצוץ האלוקי שבתוכנו.

אין כמו ט״ו בשבט, ראש השנה לאילנות, להזכיר לנו ש״האדם עץ השדה״. ובדיוק כמו העץ, שכל תכליתו היא הפירות הטובים שאותם הוא יצמיח, כך גם אנו, בני האדם. עלינו להיות מסוגלים לעמוד במבחן הט״ו בשבט ולבדוק כיצד אנו חיים ופועלים.

האם אנו מתנהגים באופן מלאכותי המתרכז רק בקיומנו העצמי או שאנו חיים באופן אנושי אמיתי, כזה המצמיח ומניב פירות טובים לזולתנו. כדברי הרבי מליובאוויטש ״שלמות האדם היא היותו נושא פירות. כשהוא משפיע על הרבים ומזכה אותם להיות גם הם ממלאים את תפקידם ומטרת בריאתם״. ט״ו בשבט שמח.


הכותב הוא שליח חב״ד ורב בית הכנסת "סי אנד סאן" תל אביב