תקציב 2015 מבטא את אופייה הכושל של ממשלת נתניהו. לאחר דיונים קדחתניים ומסע יחסי ציבור אגרסיבי של שר האוצר, הושגה פשרה קלאסית בינו לבין ראש הממשלה: כולם יקבלו את מבוקשם. כולם, קרי נתניהו ולפיד.
אין העלאת מסים, תוכנית מע"מ אפס תאושר, תקציב הביטחון יגדל ב-6 מיליארד שקל, הגירעון יעלה ל- 3.4%, משרדי יש עתיד לא ייפגעו. הנייר סופג הכל. המציאות, פחות.זהו תקציב לעשירים, לסכסוך מדיני, להתנחלויות, חזון אחרית הימים של נתניהו ושותפיו.
המדיניות המשתקפת מהתקציב גם תוביל ליתר בידוד בינלאומי של ישראל, לירידה בהשקעות הבינלאומיות וליותר חרמות. זהו תקציב המונחה על ידי האחים ביבי, יאיר ונפתלי, בהשראת דברי האחים מרקס: "אלה העקרונות שלי. אם אתה לא אוהב אותם, יש לי גם אחרים".
כולם מרוצים מהתקציב. נתניהו ולפיד. צילום: מרק ישראל סלם.
התקציב משקף את סדר העדיפויות של הממשלה באופן הבא. עניי עירך אחרונים: צעירים מובטלים עד גיל 30 ייפגעו וכך גם הקשישים, לנוכח קיצוץ במשרד לאזרחים ותיקים. כדאי להיות עשיר בישראל: אי-העלאת מסים מיטיבה עם העשורים העליונים, וגם תוכנית מע"מ אפס בדיור מיטיבה עם בעלי האמצעים.
כדאי להיות מתנחל: מיליארדים לטובת פיתוח ההתנחלויות מוחבאים בתקציבים השונים, על חשבון פיתוח הנגב, הגליל וערי הפיתוח. לא כדאי להיות ילד בישראל: החינוך נפגע עוד ב-2014 , ב-2.4 מיליארד שקלים שהועברו לכיסוי הוצאות צוק איתן.
עוד נראה שישראל מתכוננת למלחמה ולא להסדר מדיני. ההעלאה הגדולה של תקציב הביטחון מביאה בחשבון התמודדות עם מגוון איומים, שניתן היה לפחות להפחיתם על ידי תהליך מדיני. לבסוף, עם אישור התקציב ישראל צפויה לאבד מהאשראי הבינלאומי שלה בעקבות הגדלת הגירעון. תקציב נכון היה חייב לשקף מדיניות וחזון נכונים ולא פשרה בין אופורטוניסטים פוליטיים.
תהליך שלום אמיץ עם הפלסטינים ולכן שיפור היחסים עם הציר הפרגמטי באזור, הגדלת ההשקעות הבינלאומיות בישראל, הקפאת הרחבת ההתנחלויות, הגדלת הזדמנות התעסוקה לצעירים, שיפור המצב בפריפריה ובמגזר הערבי וחיזוק משמעותי של מערכת החינוך.
מדיניות כזו מחייבת השקפת עולם שונה והחלטות אמיצות בכיוון זה. מעל לכל זה היה מחייב אומץ לב ביחס לתקציב הביטחון. לאחר שההוצאות בשל המלחמה בעזה כוסו מתקצי 2014 , ולנוכח לקחי המלחמה, היה צריך להתאים את התקציב לעבר סיכונים מיידיים וריאליים.
זה מחייב השלמה עם כך שההתמודדות מול איראן היא במסגרת קואליציה בינלאומית דיפלומטית. זה מחייב תהליך שלום, שיקטין את ההוצאות על הגנת ההתנחלויות בגדה. עוצמתה של ישראל היא לא פונקציה של עוד צוללת גרמנית (כמעט במיליארד שקל) או מטוס חמקן אמריקאי, אלא טמונה בדור הצעיר שלה.
הביטחון האמיתי טמון בחינוך הדור הצעיר: מורים טובים יותר, כיתות קטנות יותר, יותר טכנולוגיות ומדע בכיתות הלימוד, לימודי ליבה לחרדים, השקעה בחינוך הגבוה ובמחקרוהפיתוח האקדמי הם המפתח לאופק טוב יותר לישראל.
הכותב הוא נשיא כבוד של מרכז פרס לשלום ומייסד תנועת "יאללה מנהיגים צעירים"