אבא, במותך ציווית לי את שליחות חיי. את המילה דפיברילטור לא הכרתי עד לפני שנתיים וחצי. לא ידעתי שמדובר במכשיר החייאה, לא הכרתי את החוק המחייב הצבת מכשירים כאלה בכל מקום, ובוודאי שלא הייתי מודעת לעובדה שמדובר במכשיר שכל אדם יכול להפעיל במידת הצורך.
 
לפני שנתיים וחצי מציאות חיי השתנתה, ובין השאר הפך הדפיברילטור בעל כורחי ל"דמות מפתח" בחיי. ביום בהיר אחד - אבא שלי, דוד קורין, התמוטט מדום לב. אדם בריא בן 64 שהיה אמור בדיוק יומיים אח"כ לטוס ללונדון עם אימי. אומנם הלב העקשן של אבי נשאר איתנו שנתיים וחצי, אבל אבא כבר לא היה איתנו באמת. משך הזמן בו המוח לא קיבל חמצן היה ארוך מדי, ולא משנה מה עשינו לא הצלחנו להוציא ממנו סימן שאפשר בשפה הרפואית להגדיר אותו תקשורתי.
 
השנתיים שעברנו היו מטלטלות. אנחנו, המשפחה, נאבקנו בכל חזית אפשרית כדי לנסות ולאפשר לנס להתחולל. המציאות לצערי לא האירה לנו פנים, ולאחר תקופה של מאבק סיזיפי נאלצנו להכיר בעובדה שאבא, כפי שהכרנו אותו, כבר לא ישוב אלינו.

ליהי קורן (צילום: ליה רוז מגן)
ליהי קורן (צילום: ליה רוז מגן)


גם את הסטטיסטיקה, לפיה דום לב הוא גורם התמותה מס' 2 בישראל, לא הכרתי עד ההתנגשות החזיתית של חיי עם הטראומה הלא צפויה.
בישראל כאמור, ישנו חוק המחייב הצבת דפיברילטורים במרחב הציבורי, כך גורם המוות השני במדינה אמור לקבל את המענה הראוי.

אלא שבפועל החוק איננו נאכף, בשתי רמות: ראשית, ברמה הטכנית - אין מנגנון רישום ואכיפה על הצבת המכשירים בכמות ובנקודות שהחוק מחייב. שנית, ברמה התודעתית - למרות שכן היו לאורך השנים ניסיונות של גופים שונים להשפיע על התודעה הציבורית בנושא, בפועל לצערי החסם הפסיכולוגי נותר, והציבור הרחב אינו מכיר את הפשטות הקיימת בהפעלת המכשיר.
 
וזאת בדיוק השליחות שלי.
 
בקיץ האחרון היו כמה מקרי דום לב מאוד מתוקשרים שדחפו אותי להפוך את הכאב למעשים, ולדאוג שלאף אחד לא יקרה מה שקרה לאבא שלי, ששום פחד לא יעצור אדם מלחבר את מכשיר הדפיברילטור מציל החיים במידת הצורך. כל דקה היא קריטית באירוע של דום לב, וכל שניה שחולפת משפיעה על סיכויי האדם המתמוטט לשרוד. ככול שמחברים את הדפיברילטור מהר - הסיכוי להציל אותו גדול יותר. חשוב לציין כי המכשיר אינו יכול להסב נזק לאדם המתמוטט.

הכוח להציל חיים נמצא בידיים שלנו.
 
היום, יום שלישי 22.2.22, אנחנו מציינים לראשונה, בהתרגשות גדולה, יום מודעות לאומי למכשיר הדפיברילטור.
 
גייסנו נבחרת אדירה של מאות ארגונים ומוקדי השפעה, שבזכותם המיזם הפך מחלום רחוק לאירוע לאומי. קיבלנו חיבוק חם ממפעל הפיס שאימץ אותנו אליו ויצרנו שותפות מרגשת עם פרטנרים מדהימים: מרכז השלטון המקומי, איגוד הקרדיולוגים, מגן דוד אדום ועוד. כל אלה איחדו כוחות לטובת המטרה; להפיץ את המסר למדינה שלמה: המכשיר פשוט לתפעול ע"י כל אדם.
 
כדי לשנות את המציאות, כולנו צריכים #לשים_לב ולהפיץ את הבשורה. זו איננה קלישאה - כל אחת ואחד מאיתנו יכול ויכולה להציל חיים.
 
שלכם, מכל הלב, ליהי קורין, ממקימי מיזם "שמים לב"

היום, יום שלישי 22/2/22, מתקיים יום שיא ארצי להעלאת המודעות למפעמים (דפיברילטורים) הקיימים במרחב הציבורי ולהדרכת הציבור לסייע בהצלת חיים יחד עם מרכז השלטון המקומי, מפעל הפיס, האיגוד הקרדיולוגי, מגן דוד אדום, מיזם "שמים לב" ואפליקציית "איפה דפי?" ועוד כ- 100 רשויות מקומיות ברחבי הארץ ומאות גופים, אשר נרתמו למאמץ הלאומי ויקיימו עמדות הדרכה אשר יסייעו לכולנו לשים לב ולהציל חיים.