כ־165 אלף ניצולי שואה חיים כיום בישראל, ממוצע גילם הוא 85 שנים, 25% מהם חיים מתחת לקו העוני, שליש חיים בגפם, וכ־15 אלף ניצולי שואה הולכים לעולמם מדי שנה. לניצולי השואה יש זכויות שונות שנקבעות בהתאם לסיפור הרדיפה האישי ולמצבם הבריאותי וניתנות על ידי גופים שונים בארץ ובחו"ל.
עמותת אביב לניצולי שואה פועלת למעלה מ־15 שנים למיצוי זכויותיהם של ניצולי השואה בישראל ומסייעת להם במימוש זכויותיהם ממכלול הגופים בארץ ובחו"ל. בשנה האחרונה העמותה סייעה ל־9,310 ניצולי שואה לממש זכויות והטבות בשווי של 77 מיליון שקלים. הטבות כספיות אלו נותנות לניצולי השואה ביטחון כלכלי לעת זקנה ומאפשרות להם להזדקן בכבוד וברווחה.
מנתוני העמותה עולה כי כ־50% מניצולי השואה שפנו לעמותה לא מיצו את מכלול זכויותיהם טרם פנייתם אלינו. כיצד ייתכן ש־77 שנים מתום המלחמה, ניצולי שואה כה רבים מתקשים לממש את הזכויות המגיעות להם על פי חוק?
יש לכך שתי סיבות. הראשונה נובעת דווקא מהליך חיובי - בשנים האחרונות נעשו עדכונים ותיקונים חדשים בארץ ובחו"ל, הוכרו גטאות שלא הוכרו בעבר, נפתחו תוכניות ומענקים חדשים, ואלפי ניצולי שואה נוספים נכנסו למעגל הזכאים לקצבאות החודשיות. אך רבים אינם מודעים לשינויים ולעדכונים החדשים. גם אלו שנחשפים למידע, במקרים רבים אינם יודעים מי הגורם המטפל. בסקר פנימי שהעמותה ערכה לאחרונה, עלה כי 61% מהנשאלים פנו לעמותה משום שלא ידעו מיהו הגוף שאליו יש לפנות כדי לממש את זכויותיהם.
הסיבה השנייה היא הבירוקרטיה שנדרשת בהליך מימוש הזכויות. גובה הקצבאות החודשיות של ניצולי השואה נקבע כאמור על פי סיפורם האישי, המצב הבריאותי ואחוזי הנכות במחלות שהוכרו כנובעות מרדיפת הנאצים, וכן המצב הכלכלי. במקרה של החמרה במצב בריאותי ניתן להגדיל אחוזי נכות, אך יש להמציא אישורים רפואיים מרופאים מומחים ולהגיש בקשות לגוף המשלם. אומנם בשנים האחרונות ניצולי השואה אינם נדרשים להתייצב באופן פיזי בפני הוועדות הרפואיות, וניתן לדון בבקשות ללא נוכחות המבקש, אך עבור ניצולי השואה שמרביתם בני 80 ומעלה, עדיין מדובר בהליך בירוקרטי מורכב הדורש סיוע והתערבות של בני משפחה.
ומה עם אלה שאין להם במי להסתייע? מהסקר שערכה העמותה עולה כי 30% מהפונים אליה עשו זאת בעקבות החמרה במצב רפואי, 30% נוספים נזקקו לסיוע במילוי טפסים ו־20% נזקקו לסיוע משום היותם מרותקי בית או בגלל קשיי שפה. אני סבורה שניתן היה להקל על ניצולי שואה ולקבוע מגיל 80 ומעלה אחוזי נכות גבוהים ואחידים במקום לטרטר את ניצולי השואה בשליחת בקשות ובמילוי טפסים.
הנתון המשמעותי ביותר בסקר הראה עד כמה הסיוע המקצועי במיצוי זכויות משנה חיים - 62% מהנשאלים ציינו כי הסיוע של העמותה הסתיים בקבלת זכויות כספיות חדשות שהם לא קיבלו בעבר ו־17% נוספים ציינו כי התהליך בעניינם עוד לא הסתיים. בעוד כעשור יחיו בינינו רק כ־30 אלף ניצולי שואה. לא תהיה לנו הזדמנות נוספת לסייע לדור גיבורי השואה. חובתנו לדאוג לכך שניצולי השואה יקבלו את הזכויות המגיעות להם בזכות ולא בחסד, כדי שיזדקנו בכבוד וברווחה. אנו נמצאים במרוץ נגד הזמן. כעת על המחוקק להרים את הכפפה.
אני קוראת לרשות לזכויות ניצולי שואה ולמשרד לשוויון חברתי לבצע חשיבה מחודשת בנוגע להסרת החסמים הבירוקרטיים עבור ניצולי השואה. הקלות אלו יאפשרו לניצולי שואה רבים יותר למצות זכויות וייתנו להם שקט נפשי וביטחון כלכלי בשנותיהם האחרונות.
הכותבת היא מנכ״לית עמותת אביב לניצולי השואה המסייעת ללא תשלום לניצולי השואה במיצוי זכויותיהם.