בימים האחרונים נשמעים קולות שמחה וצהלה באוקראינה, אירופה וכמובן בארה"ב. ההצלחה של צבא אוקראינה לשחרר כ־3,500 קמ"ר שהיו תחת כיבוש רוסי הפתיעה מומחים ופרשנים צבאיים והיא ראויה להערכה רבה, כשמנגד הצבא הרוסי שנסוג במתקפה הזו בבהלה, כשהוא מותיר מאחוריו טנקים, נגמש"ים וציוד רב - נחשף במלוא מערומיו.

יפסיד גם בדעת הקהל ברוסיה? המשבר הגדול של פוטין נחשף
האוצר הנעלם: הסיבה האמיתית שפוטין נשאר באוקראינה, וזה לא הפגנת כוח 

זה בא לביטוי לא רק ברמת המפקדים והחיילים בשטח, שהמוטיבציה שלהם להילחם כפי שזה ניכר ונראה, שואפת לאפס. זה בא לביטוי גם בפיקוד הצבאי הרוסי העליון, במערך המודיעין הצבאי ובביון הרוסי - שלאורך שנים קשרו כתרים לראשם.

אין ספק, כשעשן המלחמה, שעדיין לא רואים את סופה, יתפוגג - ייחשפו ברוסיה מחדלים וכשלים שיגרמו לזעזועים קשים ולעריפת ראשים רבים.
פוטין לא מנותק מהמציאות הזו, הוא מצוי בהלם וכמובן בזעם רב על ניהול המלחמה והכשלים שנגלים לעיניו. העובדה שזה לא בא לידי ביטוי משמעותי וקיצוני בטיהורים גדולים ומתוקשרים כפי שהיה נהוג במשטר הסובייטי וכפי שזה נהוג גם אצל פוטין, נועדה כדי לשמור על שקט תעשייתי בצבא ובעם בתקופה הרגישה הזו.

השאלה שנשאלת היא כמה זמן השקט התעשייתי הזה יחזיק מעמד? כשבינתיים פוטין פועל לשדר לעמו אווירת שגרה כפי שהוא עשה בשבוע האחרון, בשעה שהאוקראינים הבקיעו בסערה את המערך הרוסי ומוטטו את קווי ההגנה הרוסיים, כשהם מתקדמים לכוון מחוז גדנסק, פוטין בחר לחנוך בשמחה במוסקבה לעיני מצלמות הטלוויזיה הרוסית את גלגל הענק הגדול ביותר באירופה שמתנשא לגובה של כ־150 מטר ולהתגאות בו.

כשלמעשה, בימים האחרונים שומעים יותר ויותר קולות רוטניים ברדיו ובטלוויזיה הרוסית שמאשימים את הצבא, את הפיקוד העליון ואפילו את יחידות הקומנדו הצ'צ'ניות שנשלחו על ידי נשיא צ'צ'ניה רמזן קדירוב לסייע לצבא הרוסי בפעולות גרילה ושנחשפו במהלך הקרבות באוקראינה כלא יעילים.

בשעות אלה, כשבאוקראינה יש אופוריה מסוימת והאמריקאים חוככים ידיים בשמחה על ההצלחה האוקראינית ובעיקר על יעילות הנשק האמריקאי שהם סיפקו, אסור להתבלבל ולהסתנוור מההצלחה הזו. בעיקר אסור להם לשכוח שהם ניצבים מול פוטין - מנהיג נקמן, לא צפוי וחסר התחשבות ורחמים, שעלול ברגעים קשים שיסכנו את מעמדו, את עתידו ואת כבוד העם הרוסי להפעיל את "נשק יום הדין" הרוסי. זה בהחלט יכול להיות נשק לא קונבנציונלי, כמו נשק כימי למשל, ללא שום התחשבות, חשבון או רחמים.

התוכנית המקורית של פוטין הייתה לנצל את החורף הקרוב והקשה ללא הגז והנפט הרוסי כשאירופה קפואה, להשגת כניעה מסוימת של האוקראינים, ובעזרת לחץ אירופאי להגיע להסדר כלשהו שיוציא אותו מהמלחמה הזו בכבוד מסוים. אין ספק שההישגים הצבאים האחרונים של האוקראינים משבשים לו את התוכניות.

פוטין גם מודע לכך שהמצב של צבאו עלול להחמיר עם בוא החורף. צבאו חסר המוטיבציה ובעל המורל הירוד יתייצב מול האוקראינים הנחושים שמקבלים סיוע אמריקאי טוב ויעיל, בזמן שחייליו סובלים ממחסור בתחמושת, אספקה ומזון. זה בהחלט עשוי ליצור מפנה משמעותי במלחמה הזו, בעיקר כשהאוקראינים ישאבו עידוד ממצב הצבא הרוסי, ויפעלו לשחרר עוד ועוד אזורים ושטחים שנכבשו על ידם - עד להרחקתם מעל אדמתם.

זה בהחלט מצב שעלול להעמיד את פוטין עם הגב לקיר, וייחשב לתבוסה רוסית קשה שעלולה לערער את שלטונו ועתידו של פוטין, וכאמור כאן - אולי להביאו להחלטות ולמהלכים מסוכנים ולא צפויים.